Met z'n tweeën
Actieve vakanties

Winter Adventure Hveravellir

6-daagse wintervakantie met verblijf in hotel en berghut - IJsland

Reiscode ISHRHVER
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in hotel
vanaf 
€ 1882
p.p.

Eerste keus

Deze vakantie is te boeken vanaf 11-05-2021. Stel mij als eerste op de hoogte zodra de prijzen bekend zijn en de vakantie geboekt kan worden.

Heb je een vraag?

Deel deze reis

  • Inclusief transfer per 4x4 monstertruck
  • Inclusief sneeuwschoenwandeling
  • Bijzondere verblijf in het ongerepte binnenland

Deze Winter Adventure combineert een verblijf in Reykjavík met Hveravellir, een geothermisch gebied in het ongerepte en woeste binnenland. Dit gebied is normaal gesproken afgesloten in de wintertijd vanwege de hoeveelheid sneeuw, maar de gigantische wielen van de 4x4 monstertruck maken het mogelijk om er te komen. Onderweg zie je de hoogtepunten van de Golden Circle. Bij Hveravellir maak je een sneeuwschoenwandeling door de lavavelden en kan je 's avonds badderen in de geothermische warmwaterbron, met hopelijk het dansende noorderlicht boven je.

Bekijk hier de richtlijnen die vanuit IJsland opgesteld is n.a.v. het Coronavirus. Zo kan jij onbezorgd genieten van jouw vakantie.

Reiscode ISHRHVER
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in hotel
vanaf 
€ 1882
p.p.

Eerste keus

Deze vakantie is te boeken vanaf 11-05-2021. Stel mij als eerste op de hoogte zodra de prijzen bekend zijn en de vakantie geboekt kan worden.

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Dag 1

Vlucht Amsterdam-Keflavík met Icelandair. Reykjavík, Hotel Klettur, 1 overnachting.

Na aankomst op de luchthaven van Keflavík stap je in de transferbus, die je naar het hotel in het centrum van Reykjavík brengt.

Wandel door de winkelstraat Laugavegur en neem een kijkje bij de grote Hallgrímskirkja. Deze kerk torent overal bovenuit, het is het hoogste gebouw van IJsland. Sluit de avond af in één van de vele restaurants van de stad.

Hallgrímskirkja

Dag 2 t/m 3

Hveravellir, Hveravellir Mountain Lodge. 215 km, 2 overnachtingen.

In de ochtend stap je aan boord van de 4x4 monstertruck Stormur. Deze minibus op enorme wielen wordt bestuurd door een ervaren gids. We rijden richting Thingvellir Nationaal Park. Hier wordt een stop gemaakt en wandel je door de kloof die de scheidslijn markeert tussen de Euraziatische en Amerikaanse tectonische platen. Ook historisch gezien is dit een belangrijke locatie. Hier werd namelijk in 930 het IJslandse parlement gevormd. De volgende stop is het geothermische gebied van Geysir, waar je de geiser Strokkur ziet spuiten. De 3e stop van de dag is bij de Gullfoss waterval, die er in de winter prachtig uitziet wanneer hij gehuld is een een 'jas' van ijs.

Na het bezoek aan de Gulffoss waterval start het spectaculaire deel van de rit naar het binnenland. We verlaten de geasfalteerde wegen en gaan het ruige terrein in. Dit gebied is normaal gesproken afgesloten in de wintertijd vanwege de hoeveelheid sneeuw. Maar met de gigantische wielen van de monstertruck kunnen we deze route trotseren. We rijden langs gletsjers en vulkanen. Onderweg wordt er een aantal fotostops gemaakt. (Let op: het uitzicht onderweg is mede afhankelijk van moment van reizen. In de maanden december en januari is het vroeg donker; tot november en vanaf februari is het langer licht.) Aan het begin van de avond komen we aan bij de berghut in Hveravellir, waar een warm welkom wacht. 's Avonds kan je badderen in de geothermische warmwaterbron, met hopelijk het dansende noorderlicht boven je.

Na het ontbijt is het tijd om meer van de omgeving van Hveravellir te zien. Bind de sneeuwschoenen onder en maak een wandeling door het lavalandschap naar een grot waar in de 18e eeuw de vogelvrijverklaarde Fjalla-Eyvindur zich schuilhield. Rondom de berghut vind je stoompluimen en afzettingen van veelkleurige mineralen. Geniet in de berghut van een kop warme chocolademelk geniet 's avonds wederom van een plons in het warme bronwater.

Tijdens het verblijf in Hveravellir zijn het gerbuik van sneeuwschoenen, ontbijt (2x), lunch (1x) en diner (2x) inbegrepen.

Bij boeking voor 1 persoon verblijf je in een 1-persoonskamer, bij 2 personen in een 2-persoonskamer en bij 3 personen verblijf je op een grotere slaapzaal (tot max. 8 personen). De faciliteiten zijn altijd gedeeld.

Hveravellir

Dag 4 t/m 5

Reykjavík, Hotel Klettur. 215 km, 2 overnachtingen.

Na het ontbijt volgt de transfer terug naar Reykjavík. Wederom is de tocht met de 4x4 monstertruck door het ruige, besneeuwde binnenland spectaculair. Aan het begin van de avond ben je terug in Reykjavík.

De volgende dag is er gelegenheid om meer van de stad te zien. Wandel door de winkelstraat naar de oude haven en het opzienbarende concertgebouw Harpa.

Ben je op zoek naar meer avontuur? Boek dan optioneel een excursie bij. Ga mee op huskysafari, of maak een onvergetelijke gletsjerwandeling op de Sólheimajökull.

Met de 4x4 monstertuck terug naar Reykjavík

IJsland

IJsland is echt een vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Door de unieke ligging van het eiland heeft het veel spectaculaire vulkanische bezienswaardigheden zoals geisers en hotsprings. Er zijn gletsjers, prachtige watervallen en diepe fjorden. Naast al deze natuurpracht biedt Reykjavik volopcultuur en het is momenteel één van de meest trendy steden van Europa. Met ons ruime aanbod aan reizen naar IJsland moet het zeker lukken de reis van jouw dromen te vinden.

Elk seizoen heeft zijn eigen charme, maar in de herfst en de winter heeft IJsland een extra troef in handen: de kans om het noorderlicht te zien. Door de noordelijke ligging is het noorderlicht, als het zich manifesteert, op heel IJsland te zien. Ook is het een dunbevolkt land, waardoor het er 's avonds en 's nachts goed donker is en je meer kans hebt om vlagen van het noorderlicht te zien. De beste periode is van oktober t/m maart, maar ook in september kan het soms al te zien zijn.

Northern Lights Center
In Reykjavík is in 2012 het Northern Lights Center geopend. Hier vind je meer achtergrondinformatie over het noorderlicht. Ook worden vanuit Rekjavík noorderlicht safari's georganiseerd. Dus ook op een kortere trip is het mogelijk om op zoek te gaan naar dit bijzondere natuurverschijnsel.

Het land en haar bewoners

IJsland is een relatief jong vulkanisch eiland dat nog elk jaar een beetje groeit doornieuwe toevoer van lava uit de aardbodem. De eerste bewoners van IJsland waren de Vikingen die zich ongeveer 1100 jaar geleden vestigden op het eiland. De huidige IJslanders stammen rechtstreeks af van die eerste Vikingen en spreken nog hun taal. IJsland is drie keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts ca. 300.000 inwoners, waarvan de helft in de hoofdstad, Reykjavik, woont.

Reykjavik
De IJslandse hoofdstad is een kleine maar zeer trendy stad waar het hele jaar door van alles te beleven valt. In het oude stadscentrum liggen de bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Er zijn mooie oude huizen en kerken en er is een zeer uitgebreid winkelaanbod. Er zijn klassieke tot hypermoderne winkels en voldoende souvenirshops. In de vele restaurants kun je heerlijke visgerechten eten. Na het diner mag je het uitgebreide nachtleven eigenlijk niet overslaan.

Klimaat

Dankzij de warme golfstroom is het in IJsland veel minder koud dan men zou verwachten op deze breedtegraad. IJsland heeft een zeeklimaat, met milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur in Reykjavík loopt van 4 ºC in januari tot 12 ºC in juli. Het weer heeft een onvoorspelbaar karakter kan razendsnel veranderen. Zo loop je in de zon en een moment later in een sneeuwbui. Gedurende de zomermaanden mei, juni en juli is er in IJsland vrijwel continue daglicht, maar vroeg in de lente en in de herfst is er een lange schemertijd.

Reisperiode
Het toeristenseizoen loopt in IJsland van eind juni tot eind augustus. Houd er rekening mee dat buiten deze periode musea en andere attracties gesloten kunnen zijn.

Kleding
Voor IJsland geldt dat, vanwege het veranderlijke weer, je het beste op alles voorbereid kunt zijn. Kleed je in laagjes, zodat je iets aan of uit kunt trekken. Verder zijn een wind- en waterdicht jack, goede wandelschoenen, evt. laarzen, muts en handschoenen aan te raden. Vergeet uiteraard ook je zwemkleding niet, zodat je heerlijk kan ontspannen in één van de natuurlijke warmwaterbronnen of openluchtzwembaden die IJsland rijk is.

Flora en fauna

De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier van IJsland. In Oost-IJsland komen wat kuddes geïmporteerde rendieren voor, maar het bekendste zoogdier van IJsland is de walvis. En natuurlijk zijn er de kleine IJslandse paarden, die meer dan 1000 jaar geleden door de Vikingen werden meegebracht. Vooral langs de kust zijn er vogels in overvloed, waaronder papegaaiduikers. En in de omringende IJszee zwemmen dolfijnen, orka's, bruinvissen en diverse soorten walvissen. Bomen zijn schaars vanwege het arctische klimaat in de binnenlandse woestijnen van as, zand en lava. Er komen vooral veel mossen, korstmossen en grassen voor.

Vulkanen en gletsjers
IJsland is uniek gelegen op de Mid Atlantic Ridge, de bergrug die van noord naar zuid over de bodem van de Atlantische Oceaan loopt en waarlangs miljoenen jaren geleden het Amerikaanse continent losscheurde van het Europese. Tijdens een reeks enorme vulkaanuitbarstingen rees het eiland uit het water op. Dat het nog steeds vulkanisch actief is, is zichtbaar door de stoom die uit de aarde opstijgt, de spuitende geisers en de vele warmwaterbronnen. Aardschokken en verschillende vulkaanuitbarstingen hebben het landschap in de afgelopen eeuwen voortdurend veranderd. Tijdens de ijstijden werd het land overdekt met gletsjers, die diepe, steile dalen uitsleten tot fjorden. De Vatnajökull is met 8400 vierkante kilometer de grootste ijskap van Europa.

Het landschap
Het eiland is uniek gelegen op de MID Atlantische breuklijn. Tijdens een reeksenorme vulkaanuitbarstingen rees het uit het water op. Dat het nog steeds vulkanisch actief is, is zichtbaar door de stoom die uit de aarde opstijgt, de spuitende geisers en de vele warmwaterbronnen. Tijdens de ijstijden werd het land overdekt met gletsjers, die diepe, steile dalen uitsleten tot fjorden. De Vatnajökull is met 8400 vierkante kilometer de grootste ijskap van Europa.

Cultuur en levensstijl

De IJslanders stammen af van de Vikingen die zich 1100 jaar geleden op het eiland vestigden. Al in het jaar 930 richtten zij het eerste parlement van Europa op, de Althing, op de vlakte Thingvellir. Van de oude IJslandse literatuur is vooral de Edda bekend, een verzameling goden- en heldenliederen uit de 13e eeuw. Veel moderne kunst is te bewonderen in de musea van Reykjavik en in heel IJsland staan in steden en parken mooie hedendaagse beeldhouwwerken.

Wellness
Wellness is in IJsland een levensstijl. Wanneer het buiten koud en guur is laten de bewoners zich bijna dagelijks verwennen in het heldere, maar vooral warme bronwater in een van de vele natuurlijk verwarmde zwembaden die IJsland rijk is. Voor bezoekers die in IJsland arriveren is het een 'must' om samen met de IJslanders een duik in de Blue Lagoon te nemen. In een wolk van stoom dobber je rond in het azuurblauwe geothermische water, waarin mineralen opgelost zijn die heilzaam werken op lichaam en geest.

Nuttige informatie

Paspoort
Je paspoort dient, na vertrek uit IJsland, nog minimaal 3 maanden geldig te zijn. Het is toegestaan om met een Europese identiteitskaart naar IJsland te reizen.

Mobiele telefoon
Langs de ringweg en in bewoonde streken is er uiteraard goed bereik, maar er zijn grote gebieden in het onbewoonde binnenland van IJsland waar geen bereik is.

Geldzaken
De munteenheid voor IJsland is de IJslandse Kroon. Creditcards worden algemeen geaccepteerd en je kan met je pinpas bij vrijwel alle automaten pinnen. In kleine plaatsen is niet altijd een bank.

Verkeer in IJsland
De belangrijkste weg van IJsland is de ringweg, wegnummer 1, die bijna 1500 km lang is. Het grootste gedeelte van de ringweg is geasfalteerd, evenals de wegen rond Reykjavík. Veel hooglandwegen en bergwegen zijn alleen geschikt voor auto's met vierwielaandrijving. Deze wegen worden aangegeven met een F voor het wegnummer. Sommige van deze wegen hebben veel gaten in het wegdek en het kan voorkomen dat u een rivierbedding moet doorkruisen. Wij bieden een aantal van onze reizen aan vanaf begin april. Houd er rekening mee dat bepaalde wegen dan nog afgesloten zijn. Op de ringweg kan in april en begin mei nog sneeuw liggen. De wegen in het binnenland worden geopend indien ze geheel sneeuwvrij en hersteld zijn, dit is meestal half juni. Informeer ter plaatse of de wegen al open zijn. Raadpleeg de website www.vegagerdin.is om de conditie van de wegen en de weersomstandigheden van het moment te weten te komen. Wegen die alleen met 4WD berijdbaar zijn staan daar ook op aangegeven.

IJsland

Zuidwest-IJsland

Direct na de landing op het vliegveld Keflavík maak je kennis met kale lavavlaktes, soms begroeid met mos, terwijl in de verte kegelvormige vulkanen opdoemen. Dit maanachtige landschap is onderdeel van het UNESCO Global Geopark. Aan de rand van het dorpje Flúðir vind je de Secret Lagoon ,een toepasselijke naam voor het geothermische warmwaterbad.

Reykjavík

Het oude centrum van Reykjavík kan je het beste lopend verkennen. Wandel naar de Hallgrímskirkja en de winkelstraat Laugavegur, of loop omhoog over de Skólavördurstigur met mooi uitzicht over de gekleurde huizen naar de baai Faxafloi. Trendy winkels, musea, goede restaurants en een uitbundig nachtleven maken Reykjavík populair bij jong en oud. Vanuit Reykjavík kan je meegaan op een walvissafari, paardrijden, gletsjerwandelen en zelfs afdalen in een vulkaankrater. Maar de meest geboekte excursie is de Golden Circle tour.

The Golden Circle

De Gouden Cirkel is een rondrit langs het Thingvellir Nationaal Park, het Geysir gebied en de waterval Gullfoss. Thingvellir is de plek waar al in het jaar 930 het IJslandse parlement vergaderde. Niet ver daarvandaan ligt Geysir, het gebied van de springbronnen. Wacht tot de Strokkur, een geiser die om de 8 minuten spuit, een bel vormt. Plotseling spuit er een fontein van kokend water enkele tientallen meters omhoog. Bij de beroemde gouden waterval Gullfoss heb je van bovenaf prachtig uitzicht op de brede kloof waar het water in twee trappen met donderend geraas naar beneden stort. Wanneer de zon erop schijnt ontstaat de regenboog, waaraan de waterval zijn naam heeft te danken.

Eyjafallajökull en de Mýrdalsjökull

Ten oosten van de Markarfljót rivier wordt de kuststrook smaller en steile bergwanden doemen op. De twee grote gletsjers Eyjafallajökull en Mýrdalsjökull steken daar boven uit. Ze vormen de oorsprong van talloze gletsjerrivieren en watervallen, zoals de Skógafoss, een waterval met een vrijeval van 60 meter hoogte. Bij helder weer kan je vanaf de ringweg de Westmaneilanden voor de kust zien liggen.

Zuidwest-IJsland

Hooglanden

De belangrijkste stad van Oost-IJsland, Egilsstaðir, ligt vlak bij het meer Lagarfjlót. De streek rond het meer met bossen, ravijnen en watervallen is bij de IJslanders zelf zeer geliefd. Je kan er wandelen, paardrijden, roeien en kanoën. Ten noorden van Egilsstaðir strekken zich de verlaten hoogvlaktes uit die in IJsland ‘heidi’ worden genoemd. De ringweg gaat hier over eindeloze lavavelden die door de Askja vulkaan zijn afgezet.

Hooglanden

Keflavik - Amsterdam, Icelandair

Icelandair, de nationale luchtvaartmaatschappij, vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Keflavík, de internationale luchthaven bij Reykjavík. De moderne Boeings van Icelandair brengen je in ca. 3 uur naar IJsland. Meer details

Icelandair, vlucht Amsterdam-Keflavík

Bekijk een grotere afbeelding van Keflavik - Amsterdam, Icelandair

Amsterdam-Keflavik, Icelandair

Icelandair, de nationale luchtvaartmaatschappij, vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Keflavík, de internationale luchthaven bij Reykjavík. De moderne Boeings van Icelandair brengen je in ca. 3 uur naar IJsland. Meer details

Icelandair, vlucht Amsterdam-Keflavík

Bekijk een grotere afbeelding van Amsterdam-Keflavik, Icelandair

Inbegrepen

- Vluchten volgens programma o.b.v. Economy klasse (I-klasse)
- Luchthavenbelasting ca. € 113
- Ruimbagage 23 kg
- 5 nachten verblijf volgens programma o.b.v. logies/ontbijt
- Bed- en badlinnen
- Activiteiten volgens programma
- Transfers volgens programma

Extra voordeel

- Uitgebreide reisbeschrijving
- Reisgids
- Wegenkaart

Overige info

- CO2-compensatie van de reis is inbegrepen.
- Transfer van Keflavik Airport naar Reykjavik en v.v. is inbegrepen.
- Wil je liever langer verblijven? Vraag bij boeking naar de mogelijkheden.
- Wil je vanuit Brussel vertrekken? Informeer naar de mogelijkheden.
- Deze Winter Adventure is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Extra informatie

Optionele excursies

Gletsjerwandeling en ijsklimmen op de Sólheimajökull

Deze begeleide gletsjerwandeling gaat over het ijs van de bekende Sólheimajökull gletsjer en is geschikt vanaf 14 jaar. Tijdens de wandeling is het mogelijk om onder begeleiding een ijsmuur te beklimmen (optioneel). Je bent ca. 3 uur op de gletsjer. Maak je gebruik van de transfer vanuit Reykjavík? Dan wordt op de terugweg een stop gemaakt bij de bekende Skógafoss en Seljalandsfoss watervallen. Wanneer je geen ...

Huskysafari

Een écht IJslands avontuur begint met een huskysafari. Voel de kracht, opwinding en energie van de enthousiaste sledehonden. Halverwege de tour brengt de gids je naar een plek met een prachtig uitzicht waar je foto's kan maken. Dit is de manier om in contact te komen met het land van vuur en ijs. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt de excursie uitgevoerd met een slee (op sneeuw) of met een kart (op het land).

Noorderlichtsafari

Het noorderlicht is één van de meest spectaculaire natuurverschijnselen ter wereld en tijdens donkere nachten is het op IJsland vaak goed te zien. Tijdens deze mysterieuze trip ga je op pad met een touringcar (er gaan meerdere bussen tegelijk). De gids brengt je naar een uitzichtpunt, weg van de verlichting van Reykjavík om de kans het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken. Het is altijd weer een verrassing ...

Reykjavík Citytour

De bezienswaardigheden van Reykjavík, waaronder de Hallgrímskirkja, het oude stadscentrum, concertgebouw Harpa, het Höfði huis en de ambtswoning van de president worden door de gids op een bijzondere manier belicht. Met interessante verhalen, onder het genot van de nodige zelfspot, kom je meer te weten over de geschiedenis, de cultuur en de inwoners van IJsland. Daarnaast heb je vanaf het opzienbarende gebouw Perlan ...

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit