Voor het eerst
Voor het eerst

Indrukwekkend IJsland

12-daagse groepsreis langs hotels - IJsland

Reiscode ISRRINDR
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in hotels
vanaf 
€ 4719
per persoon

Heb je een vraag?

Deel deze reis

  • Bekende hoogtepunten en avontuurlijke hooglandroutes
  • Wandelen tussen geothermische velden
  • Nederlandssprekende reisleiding

Tijdens deze complete en verzorgde reis maak je op een comfortabele manier uitgebreid kennis met de landschappen en natuurverschijnselen van IJsland. Naast alle bekende hoogtepunten gaat deze rondreis over de binnenlandse route Kjölur én naar Landmannalaugar, een schitterend hooglandgebied waar je mooie wandelingen maakt. Het is een ontspannen reis waardoor je volop kan genieten van al het moois dat op het programma staat. Vanzelfsprekend wordt er gereisd met een eigen IJslandse bus en is er begeleiding door een Nederlandse gids. De groep bestaat uit maximaal 20 personen.

Hier overnacht je

Overnachting in hotels in kamers met eigen douche en toilet. De reis is op basis van halfpension, m.u.v. twee diners.

Reiscode ISRRINDR
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in hotels
vanaf 
€ 4719
per persoon

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Dag 1 t/m 2

Vlucht Amsterdam-Keflavík met Icelandair. Laugarvatn. 140 km, 2 overnachtingen.

Bij aankomst op het vliegveld Keflavík staat de bus met chauffeur al klaar. De reisleiding reist met je mee naar IJsland, of staat je op te wachten op de luchthaven. Daarna gaan we op pad via de lavavelden van het schiereiland Reykjanes naar de omgeving van Laugarvatn. Hier verblijven we 2 nachten.

De volgende dag maak je kennis met de bekendste hoogtepunten van IJsland. Zo bezoeken we de indrukwekkende waterval Gullfoss, waar een enorme hoeveelheid water in twee trappen naar beneden valt. Niet ver daar vandaan ligt het hete bronnengebied Geysir. Hier spuit de geiser Strokkur elke acht minuten kokendheet water de lucht in. Ook de moeder aller geisers, de Geysir, is weer actief sinds een aardbeving in 2000, maar spuit zeer onregelmatig. Vervolgens gaan we naar Thingvellir Nationaal Park. Dit park kenmerkt zich door een 6 kilometer brede en 40 kilometer lange verzakking, die wordt begrensd door diepe kloven en scheuren. Thingvellir ligt op de grens van de Euraziatische en Amerikaanse tektonische platen en is ontstaan als gevolg van het uiteendrijven van deze platen. Cultureel gezien is het een belangrijke plek voor de IJslanders: hier werden door de Vikingen de eerste jaarlijkse volksvergaderingen gehouden.

Thingvellir Nationaal Park

Dag 3

Saudárkrókur. 260 km, 1 overnachting.

Vandaag staat een boeiende busrit op het programma. We rijden dwars door het binnenland naar het noorden van IJsland. Deze route heet de Kjölur en was in de tijd van de Vikingen een oude paardenroute. De weg loopt over een kale hoogvlakte tussen twee enorme gletsjers. Ongeveer halverwege ligt het hete bronnengebied Hveravellir, waar we een stop maken. Je kan hier een korte wandeling maken door een geothermisch veld met meer dan dertig bronnen. Daarna vervolgen we onze weg en komen we aan in de omgeving van Saudárkrókur waar we overnachten.

Hveravellir

Dag 4 t/m 5

Mývatn. 200 km, 2 overnachtingen.

We rijden door de Öxnadalur vallei naar de stad Akureyri, die ook wel de hoofdstad van het noorden wordt genoemd. Het is de tweede grote stad van het land en is gelegen aan het langste fjord van IJsland. Er is tijd om meer van de stad te zien. Er is een moderne winkelstraat, een bijzondere kerk met mooie glas-in-lood ramen en een botantische tuin. Daarna rijden we door naar een historische turfboerderij, wat omgebouwd is tot museum. Hier kan je zien hoe men vroeger in de met gras bedekte turfhuisjes woonde. Vervolgens maken we een stop bij de indrukwekkende waterval Godafoss, waarna we doorrijden naar ons overnachtingsadres in de omgeving van Laugar en Mývatn. Hier verblijven we 2 nachten.

De daaropvolgende dag verkennen we de omgeving van Mývatn. Dit gebied staat bekend om zijn vele vulkanische verschijnselen. We maken vandaag diverse wandelingen, waaronder door het lavalabyrint van Dimmuborgir, bij de explosiekrater Hverfjall en de zwarte lavavelden van Leirhnjúkur met pruttelende modderpoelen en rokende gaten in de grond. De wandelingen kan je geheel of gedeeltelijk lopen.

Dimmuborgir

IJsland

IJsland is echt een vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Door de unieke ligging van het eiland heeft het veel spectaculaire vulkanische bezienswaardigheden zoals geisers en hotsprings. Er zijn gletsjers, prachtige watervallen en diepe fjorden. Naast al deze natuurpracht biedt Reykjavik volopcultuur en het is momenteel een van de meest trendy steden van Europa. Met ons ruime aanbod aan reizen naar IJsland moet het zeker lukken de reis van jouw dromen te vinden.

Elk seizoen heeft zijn eigen charme, maar in de herfst en de winter heeft IJsland een extra troef in handen: de kans om het noorderlicht te zien. Door de noordelijke ligging is het noorderlicht, als het zich manifesteert, op heel IJsland te zien. Ook is het een dunbevolkt land, waardoor het er 's avonds en 's nachts goed donker is en je meer kans hebt om vlagen van het noorderlicht te zien. De beste periode hiervoor is van oktober t/m maart, maar ook in september kan het soms al te zien zijn.

Northern Lights Center
In Reykjavík is in 2012 het Northern Lights Center geopend. Hier vind je meer achtergrondinformatie over het noorderlicht. Ook worden vanuit Rekjavík noorderlicht safari's georganiseerd. Dus ook op een kortere trip is het mogelijk om op zoek te gaan naar dit bijzondere natuurverschijnsel.

Het land en haar bewoners

IJsland is een relatief jong vulkanisch eiland dat nog elk jaar een beetje groeit doornieuwe toevoer van lava uit de aardbodem. De eerste bewoners van IJsland waren de Vikingen die zich ongeveer 1100 jaar geleden vestigden op het eiland. De huidige IJslanders stammen rechtstreeks af van die eerste Vikingen en spreken nog hun taal. IJsland is drie keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts ca. 300.000 inwoners, waarvan de helft in de hoofdstad, Reykjavik, woont.

Reykjavik
De IJslandse hoofdstad is een kleine maar zeer trendy stad waar het hele jaar door van alles te beleven valt. In het oude stadscentrum liggen de bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Er zijn mooie oude huizen en kerken en er is een zeer uitgebreid winkelaanbod. Er zijn klassieke tot hypermoderne winkels en voldoende souvenirshops. In de vele restaurants kun je heerlijke visgerechten eten. Na het diner mag je het uitgebreide nachtleven eigenlijk niet overslaan.

Klimaat

Dankzij de warme golfstroom is het in IJsland veel minder koud dan men zou verwachten op deze breedtegraad. IJsland heeft een zeeklimaat, met milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur in Reykjavík loopt van 4 ºC in januari tot 12 ºC in juli. Het weer heeft een onvoorspelbaar karakter kan razendsnel veranderen. Zo loop je in de zon en een moment later in een sneeuwbui. Gedurende de zomermaanden mei, juni en juli is er in IJsland vrijwel continue daglicht, maar vroeg in de lente en in de herfst is er een lange schemertijd.

Reisperiode
Het toeristenseizoen loopt in IJsland van eind juni tot eind augustus. Houd er rekening mee dat buiten deze periode musea en andere attracties gesloten kunnen zijn.

Kleding
Voor IJsland geldt dat, vanwege het veranderlijke weer, je het beste op alles voorbereid kunt zijn. Kleed je in laagjes, zodat je iets aan of uit kunt trekken. Verder zijn een wind- en waterdicht jack, goede wandelschoenen, evt. laarzen, muts en handschoenen aan te raden. Vergeet uiteraard ook je zwemkleding niet, zodat je heerlijk kan ontspannen in één van de natuurlijke warmwaterbronnen of openluchtzwembaden die IJsland rijk is.

Flora en fauna

De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier van IJsland. In Oost-IJsland komen wat kuddes geïmporteerde rendieren voor, maar het bekendste zoogdier van IJsland is de walvis. En natuurlijk zijn er de kleine IJslandse paarden, die meer dan 1000 jaar geleden door de Vikingen werden meegebracht. Vooral langs de kust zijn er vogels in overvloed, waaronder papegaaiduikers. En in de omringende IJszee zwemmen dolfijnen, orka's, bruinvissen en diverse soorten walvissen. Bomen zijn schaars vanwege het arctische klimaat in de binnenlandse woestijnen van as, zand en lava. Er komen vooral veel mossen, korstmossen en grassen voor.

Vulkanen en gletsjers
IJsland is uniek gelegen op de Mid Atlantic Ridge, de bergrug die van noord naar zuid over de bodem van de Atlantische Oceaan loopt en waarlangs miljoenen jaren geleden het Amerikaanse continent losscheurde van het Europese. Tijdens een reeks enorme vulkaanuitbarstingen rees het eiland uit het water op. Dat het nog steeds vulkanisch actief is, is zichtbaar door de stoom die uit de aarde opstijgt, de spuitende geisers en de vele warmwaterbronnen. Aardschokken en verschillende vulkaanuitbarstingen hebben het landschap in de afgelopen eeuwen voortdurend veranderd. Tijdens de ijstijden werd het land overdekt met gletsjers, die diepe, steile dalen uitsleten tot fjorden. De Vatnajökull is met 8400 vierkante kilometer de grootste ijskap van Europa.

Het landschap
Het eiland is uniek gelegen op de MID Atlantische breuklijn. Tijdens een reeksenorme vulkaanuitbarstingen rees het uit het water op. Dat het nog steeds vulkanisch actief is, is zichtbaar door de stoom die uit de aarde opstijgt, de spuitende geisers en de vele warmwaterbronnen. Tijdens de ijstijden werd het land overdekt met gletsjers, die diepe, steile dalen uitsleten tot fjorden. De Vatnajökull is met 8400 vierkante kilometer de grootste ijskap van Europa.

Cultuur en levensstijl

De IJslanders stammen af van de Vikingen die zich 1100 jaar geleden op het eiland vestigden. Al in het jaar 930 richtten zij het eerste parlement van Europa op, de Althing, op de vlakte Thingvellir. Van de oude IJslandse literatuur is vooral de Edda bekend, een verzameling goden- en heldenliederen uit de 13e eeuw. Veel moderne kunst is te bewonderen in de musea van Reykjavik en in heel IJsland staan in steden en parken mooie hedendaagse beeldhouwwerken.

Wellness
Wellness is in IJsland een levensstijl. Wanneer het buiten koud en guur is laten de bewoners zich bijna dagelijks verwennen in het heldere, maar vooral warme bronwater in een van de vele natuurlijk verwarmde zwembaden die IJsland rijk is. Voor bezoekers die in IJsland arriveren is het een 'must' om samen met de IJslanders een duik in de Blue Lagoon te nemen. In een wolk van stoom dobber je rond in het azuurblauwe geothermische water, waarin mineralen opgelost zijn die heilzaam werken op lichaam en geest.

Nuttige informatie

Paspoort
Je paspoort dient, na vertrek uit IJsland, nog minimaal 3 maanden geldig te zijn. Het is toegestaan om met een Europese identiteitskaart naar IJsland te reizen.

Mobiele telefoon
Langs de ringweg en in bewoonde streken is er uiteraard goed bereik, maar er zijn grote gebieden in het onbewoonde binnenland van IJsland waar geen bereik is.

Geldzaken
De munteenheid voor IJsland is de IJslandse Kroon. Creditcards worden algemeen geaccepteerd en je kan met je pinpas bij vrijwel alle automaten pinnen. In kleine plaatsen is niet altijd een bank.

Verkeer in IJsland
De belangrijkste weg van IJsland is de ringweg, wegnummer 1, die bijna 1500 km lang is. Het grootste gedeelte van de ringweg is geasfalteerd, evenals de wegen rond Reykjavík. Veel hooglandwegen en bergwegen zijn alleen geschikt voor auto's met vierwielaandrijving. Deze wegen worden aangegeven met een F voor het wegnummer. Sommige van deze wegen hebben veel gaten in het wegdek en het kan voorkomen dat u een rivierbedding moet doorkruisen. Wij bieden een aantal van onze reizen aan vanaf begin april. Houd er rekening mee dat bepaalde wegen dan nog afgesloten zijn. Op de ringweg kan in april en begin mei nog sneeuw liggen. De wegen in het binnenland worden geopend indien ze geheel sneeuwvrij en hersteld zijn, dit is meestal half juni. Informeer ter plaatse of de wegen al open zijn. Raadpleeg de website www.vegagerdin.is om de conditie van de wegen en de weersomstandigheden van het moment te weten te komen. Wegen die alleen met 4WD berijdbaar zijn staan daar ook op aangegeven.

IJsland

Noordoost-IJsland

De kust van Oost-IJsland is diep ingesneden door fjorden, waaraan havenplaatsjes liggen die meestal dezelfde naam dragen als de fjord. In het afgelegen noordoosten wonen amper mensen, maar wel heel veel vogels. Bovendien heb je bij de Oostfjorden de meeste kans om rendieren te zien. Aan de baai Skjálfandi ligt de belangrijkste haven, Húsavík, de beste plek in IJsland om walvissen te zien.

Seyðisfjörður en Egilsstaðir

Wanneer je met de boot van Smyril Line naar IJsland gaat, kom je aan in de havenenplaats Seyðisfjörður. De belangrijkste stad van Oost-IJsland, Egilsstaðir, ligt vlak bij het meer Lagarfjlót. De streek rond het meer met bossen, ravijnen en watervallen is bij de IJslanders zelf zeer geliefd. Je kan er wandelen, paardrijden, roeien en kanoën. Ten noorden van Egilsstaðir strekken zich de verlaten hoogvlaktes uit die in IJsland ‘heidi’ worden genoemd. De ringweg gaat hier over eindeloze lavavelden, veroorzaakt door de Askja vulkaan.

Jökulsárgljúfur Nationaal Park

Over een afstand van 200 km voert de grote Jökulsá á Fjöllum rivier smeltwater van de Vatnajökull naar de Óxarfjördur in het noorden. Daarbij werd een kloof van 100 m diep en 25 km lang uitgesleten, de Jökulsárgljúfur. Hierin stort de machtige Dettifoss waterval met donder en geraas naar beneden. Er loopt een langeafstandswandelpad door het nationale park, maar er zijn ook kortere gemarkeerde wandelroutes.

Vulkanische fenomenen bij Mývatn

Het meer Mývatn zie je al van verre liggen door de rookpluimen die opstijgen uit het water. Op een klein oppervlak vind je alle vulkanische verschijnselen bij elkaar. Je loopt tussen kratertjes, borrelende modderpoelen, kokend hete bronnen en helgele zwavelafzettingen. Neem de tijd om de omgeving in je op te nemen: de grillige lavaformaties bij Dimmuborgir en het geothermische gebied Námaskarð. Vergeet ook niet de kokende modderpoelen en zwavelbronnen op de helling van de berg Námafjall en de kleurrijke berg Leirhnjúkur in het Krafla-gebied. Nadat je de hele dag actief bent geweest, spoel je de moeheid van je af in de Mývatn Nature Baths.

Noordoost-IJsland

Mývatn meer

De rookpluimen die bij het meer Mývatn uit de aarde opstijgen kan je al van verre zien liggen. Mývatn heeft een enorm rijk vogelleven, maar het is vooral in trek door het spectaculaire landschap eromheen. Bij Krafla wandel je langs kratertjes, borrelende modderpoelen, kokend hete bronnen, spleeterupties met grillige lavavormen waar de stoom nog vanaf komt, helgele zwavelafzettingen, en de spelonk met de warme bron Grjótagjá, waarin de bewoners vroeger hun bad namen. Tegenwoordig doen ze dat in het spacomplex in Reykjahlid.

Mývatn meer

Zuidoost-IJsland

Het zuidoosten wordt gedomineerd door de immense ijskap Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa met een oppervlakte van 8500 km2 en een dikte van ongeveer een kilometer. Deze torent uit boven de smalle kuststrook, waar mooie vissersplaatsjes en boerderijen liggen. Tevens vind je hier Skaftafell, onderdeel van Vatnajökull Nationaal Park, en de gletsjermeren Fjallsárlón en Jökulsárlón. Het vissersplaatsje Höfn ligt op een schiereiland tussen twee lagunes in waarop allerlei zeevogels ronddobberen. Van hieruit zijn diverse gletsjerexcursies mogelijk naar de Vatnajökull.

Zwarte stranden en vogelrotsen

Vík í Mýrdal (kortweg Vík) is een vissersplaatsje aan een zwart zandstrand. Op de rotswanden in de omgeving nestelen veel vogels. Dyrhólaey is een in zee uitstekende kaap van 100 m hoog, waarop papegaaiduikers broeden. Naar het oosten ligt Eldhraun, een woestijn van lava en as afkomstig van de vulkaan Lakagígar, die in 1783 voor een ramp zorgde.

Skaftafell

Skaftafell ligt tussen de gletsjers Skeidarájökull en Skaftafellsjökull in en is onderdeel van het grote Vatnajökull Nationaal Park. Het park bestaat grotendeels uit gletsjerijs. Ook de Grimsvötn, de actieve vulkaan van IJsland die onder het gletsjerijs ligt, valt binnen het nationale park. De laatste eruptie in 1996 veroorzaakte een ware vloedgolf van lava vermengd met smeltwater en ijsblokken. Vanaf het bezoekerscentrum aan weg 998 lopen wandelpaden naar de Skaftafellgletsjer en naar de waterval Svartifoss.

Fjallsárlón gletsjermeer

Een unieke excursie is een bezoek aan het gletsjermeer Fjallsárlón. Voortdurend brokkelen stukken ijs van de gletsjer af die vervolgens in groteske vormen en kleuren op het meer ronddrijven, perfect weerspiegeld in het kristalheldere water. In de zomer kan je een boottocht op het meer maken. Op 10 minuten rijden noordwaarts ligt het Jökulsárlón gletsjermeer, waar soms ook zeehonden te zien zijn.

Zuidoost-IJsland

Reisduur

12 dagen

Aantal personen
Type accommodatie

tweepersoonskamer,bad en/of douche,toilet

Vervoer

Bus

Vertrekdatum

Prijsindicatie per persoon

Ma Di Wo Do Vr Za Zo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

€ 4719

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Indrukwekkend IJsland

Klik op een datum en prijs, voor een prijsberekening..

Inbegrepen

- Vluchten volgens programma
- Luchthavenbelasting
- Ruimbagage 23 kg
- Vervoer ter plaatse
- 11 nachten verblijf volgens programma o.b.v. halfpension, m.u.v. diner dag 10 en dag 11
- Nederlandse reisleiding
- Per reiziger planten we een boom voor de herbebossing

Extra voordeel

- Informatiepakket

Overige info

- Minimumaantal deelnemers: 12
- Maximumaantal deelnemers: 20
- Elke dag maak je één of meer wandelingen variërend van een half uur tot ongeveer 2 uur in een rustig tempo. Als je wil, kan je natuurlijk ook een wandeling overslaan en met de bus meegaan

Belangrijke informatie

- Bij te weinig deelnemers kan de reis door de reisorganisatie uiterlijk 3 weken voor vertrek geannuleerd worden
- De reizen met vertrek op 24 juni, 15 juli & 12 augustus zijn gegarandeerd; er zijn nog plaatsen beschikbaar

Extra informatie

Meer inspiratie? Lees onze blogs

Beoordelingen van deze reis

Klanten die deze reis gemaakt hebben, krijgen na thuiskomst het verzoek om de reis te beoordelen en hun ervaringen met ons te delen.

Gemiddelde beoordeling
8.5
Aantal beoordelingen 2

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit