Actieve vakanties
Actieve vakanties

Freyja

12-daagse rondreis langs hotels - IJsland

Reiscode ISHRFREY
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in hotels
Inclusief autohuur
vanaf 
€ 1949
p.p.

Heb je een vraag?

Deel deze reis

  • Inclusief gletsjerwandeling en walvissafari
  • Inclusief entree Mývatn Nature Baths en Lava Centre
  • IJsland rond vol hoogtepunten en ontdek Reykjavík

Deze reis brengt je heel IJsland rond en onderweg doe je uitdagende excursies. Activiteiten inbegrepen in deze reis variëren van het hiken met stijgijzers op een eeuwenoude gletsjer, het spotten van walvissen, tot het badderen in de natuurlijke warmtebron van Mývatn Nature Baths. Daarnaast bezoek je het lava-informatiecentrum in Hvolsvöllur waar je op een interactieve manier kennis maakt met vulkanen en aardbevingen. Langs de route overnacht je in comfortabele hotels. Dit is dé reis voor avonturiers die optimaal willen genieten van de overweldigende natuur van IJsland!

Hier overnacht je

Je kan kiezen uit kamers met gedeelde of eigen badkamer. Je verblijft binnen een rijafstand van 50 km van de vermelde plaatsen, met uitzondering van Reykjavík. Dan verblijf je altijd in de stad. Voor meer informatie over het verblijf in de verschillende soorten hotels op IJsland, zie 'Hotels op IJsland' onder het kopje 'Extra Informatie' onderaan de pagina.

Reiscode ISHRFREY
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in hotels
Inclusief autohuur
vanaf 
€ 1949
p.p.

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Dag 1 t/m 2

Vlucht Amsterdam/Brussel-Keflavík met Icelandair. Selfoss / Hveragerði. 100 km, 2 overnachtingen.

Na aankomst en het ophalen van je huurauto in Keflavík, rijd je via het oude vissersdorpje Grindavík richting de zuidkust van IJsland. Onderweg passeer je ook nog Seltún, het actiefste hete bronnengebied van Zuidwest-IJsland.

De volgende dag heb je alle tijd om de magische wereld van de Golden Circle te verkennen. Je bezoekt drie van IJslands meest beroemde bezienswaardigheden: Thingvellir Nationaal Park, de Geysir en de Gullfoss waterval. Wil je deze attracties bezoeken met een actief tintje? Ga dan snorkelen in Thingvellir Nationaal Park of ga raften nabij de Gullfoss waterval.

Thingvellir Nationaal Park

Dag 3

Kirkjubæjarklaustur. 215 km, 1 overnachting. LAVA Volcano Center.

Vandaag rijd je richting de zuidkust van IJsland en bezoek je het lavacentrum in Hvolsvöllur (entree inbegrepen). Hier zie je op spectaculaire wijze hoe de aarde tot uitbarsting kan komen.

Op weg naar het overnachtingsadres maak je een strandwandeling over het zwarte zand bij Vík. Vlakbij Kirkjubæjarklaustur ligt de kloof Fjaðrárgljúfur. Hier volg je een voetpad omhoog voor een mooi uitzicht op de canyon en de delta naar zee.

Fjaðrárgljúfur

Dag 4

Höfn. 205 km, 1 overnachting. Gletsjerwandeling op de Svínafellsjökull.

Vandaag staat een uitdagende excursie op het programma. In Skaftafell bind je de prikkers aan je voeten voor een gletsjerwandeling op de Svínafellsjökull (inbegrepen). Dit is een uitloper van de imposante Vatnajökull gletsjer. Het is een mooie en toegankelijke plek om te genieten van een wandeling op een enorm ruige en verbazingwekkende gletsjer.

Daarna rijd je via de kustlijn naar het vissersdorp Höfn. Onderweg kom je langs het gletsjermeer Fjallsárlón waar grote brokken ijs ronddrijven die zijn afgebrokkeld van de gletsjer. Kies 's avonds voor een goed visresaurant in de haven van Höfn.

Gletsjerwandeling op de Svínafellsjökull

IJsland

IJsland is echt een vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Door de unieke ligging van het eiland heeft het veel spectaculaire vulkanische bezienswaardigheden zoals geisers en hotsprings. Er zijn gletsjers, prachtige watervallen en diepe fjorden. Naast al deze natuurpracht biedt Reykjavik volopcultuur en het is momenteel één van de meest trendy steden van Europa. Met ons ruime aanbod aan reizen naar IJsland moet het zeker lukken de reis van jouw dromen te vinden.

Elk seizoen heeft zijn eigen charme, maar in de herfst en de winter heeft IJsland een extra troef in handen: de kans om het noorderlicht te zien. Door de noordelijke ligging is het noorderlicht, als het zich manifesteert, op heel IJsland te zien. Ook is het een dunbevolkt land, waardoor het er 's avonds en 's nachts goed donker is en je meer kans hebt om vlagen van het noorderlicht te zien. De beste periode is van oktober t/m maart, maar ook in september kan het soms al te zien zijn.

Northern Lights Center
In Reykjavík is in 2012 het Northern Lights Center geopend. Hier vind je meer achtergrondinformatie over het noorderlicht. Ook worden vanuit Rekjavík noorderlicht safari's georganiseerd. Dus ook op een kortere trip is het mogelijk om op zoek te gaan naar dit bijzondere natuurverschijnsel.

Het land en haar bewoners

IJsland is een relatief jong vulkanisch eiland dat nog elk jaar een beetje groeit doornieuwe toevoer van lava uit de aardbodem. De eerste bewoners van IJsland waren de Vikingen die zich ongeveer 1100 jaar geleden vestigden op het eiland. De huidige IJslanders stammen rechtstreeks af van die eerste Vikingen en spreken nog hun taal. IJsland is drie keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts ca. 300.000 inwoners, waarvan de helft in de hoofdstad, Reykjavik, woont.

Reykjavik
De IJslandse hoofdstad is een kleine maar zeer trendy stad waar het hele jaar door van alles te beleven valt. In het oude stadscentrum liggen de bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Er zijn mooie oude huizen en kerken en er is een zeer uitgebreid winkelaanbod. Er zijn klassieke tot hypermoderne winkels en voldoende souvenirshops. In de vele restaurants kun je heerlijke visgerechten eten. Na het diner mag je het uitgebreide nachtleven eigenlijk niet overslaan.

Klimaat

Dankzij de warme golfstroom is het in IJsland veel minder koud dan men zou verwachten op deze breedtegraad. IJsland heeft een zeeklimaat, met milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur in Reykjavík loopt van 4 ºC in januari tot 12 ºC in juli. Het weer heeft een onvoorspelbaar karakter kan razendsnel veranderen. Zo loop je in de zon en een moment later in een sneeuwbui. Gedurende de zomermaanden mei, juni en juli is er in IJsland vrijwel continue daglicht, maar vroeg in de lente en in de herfst is er een lange schemertijd.

Reisperiode
Het toeristenseizoen loopt in IJsland van eind juni tot eind augustus. Houd er rekening mee dat buiten deze periode musea en andere attracties gesloten kunnen zijn.

Kleding
Voor IJsland geldt dat, vanwege het veranderlijke weer, je het beste op alles voorbereid kunt zijn. Kleed je in laagjes, zodat je iets aan of uit kunt trekken. Verder zijn een wind- en waterdicht jack, goede wandelschoenen, evt. laarzen, muts en handschoenen aan te raden. Vergeet uiteraard ook je zwemkleding niet, zodat je heerlijk kan ontspannen in één van de natuurlijke warmwaterbronnen of openluchtzwembaden die IJsland rijk is.

Flora en fauna

De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier van IJsland. In Oost-IJsland komen wat kuddes geïmporteerde rendieren voor, maar het bekendste zoogdier van IJsland is de walvis. En natuurlijk zijn er de kleine IJslandse paarden, die meer dan 1000 jaar geleden door de Vikingen werden meegebracht. Vooral langs de kust zijn er vogels in overvloed, waaronder papegaaiduikers. En in de omringende IJszee zwemmen dolfijnen, orka's, bruinvissen en diverse soorten walvissen. Bomen zijn schaars vanwege het arctische klimaat in de binnenlandse woestijnen van as, zand en lava. Er komen vooral veel mossen, korstmossen en grassen voor.

Vulkanen en gletsjers
IJsland is uniek gelegen op de Mid Atlantic Ridge, de bergrug die van noord naar zuid over de bodem van de Atlantische Oceaan loopt en waarlangs miljoenen jaren geleden het Amerikaanse continent losscheurde van het Europese. Tijdens een reeks enorme vulkaanuitbarstingen rees het eiland uit het water op. Dat het nog steeds vulkanisch actief is, is zichtbaar door de stoom die uit de aarde opstijgt, de spuitende geisers en de vele warmwaterbronnen. Aardschokken en verschillende vulkaanuitbarstingen hebben het landschap in de afgelopen eeuwen voortdurend veranderd. Tijdens de ijstijden werd het land overdekt met gletsjers, die diepe, steile dalen uitsleten tot fjorden. De Vatnajökull is met 8400 vierkante kilometer de grootste ijskap van Europa.

Het landschap
Het eiland is uniek gelegen op de MID Atlantische breuklijn. Tijdens een reeksenorme vulkaanuitbarstingen rees het uit het water op. Dat het nog steeds vulkanisch actief is, is zichtbaar door de stoom die uit de aarde opstijgt, de spuitende geisers en de vele warmwaterbronnen. Tijdens de ijstijden werd het land overdekt met gletsjers, die diepe, steile dalen uitsleten tot fjorden. De Vatnajökull is met 8400 vierkante kilometer de grootste ijskap van Europa.

Cultuur en levensstijl

De IJslanders stammen af van de Vikingen die zich 1100 jaar geleden op het eiland vestigden. Al in het jaar 930 richtten zij het eerste parlement van Europa op, de Althing, op de vlakte Thingvellir. Van de oude IJslandse literatuur is vooral de Edda bekend, een verzameling goden- en heldenliederen uit de 13e eeuw. Veel moderne kunst is te bewonderen in de musea van Reykjavik en in heel IJsland staan in steden en parken mooie hedendaagse beeldhouwwerken.

Wellness
Wellness is in IJsland een levensstijl. Wanneer het buiten koud en guur is laten de bewoners zich bijna dagelijks verwennen in het heldere, maar vooral warme bronwater in een van de vele natuurlijk verwarmde zwembaden die IJsland rijk is. Voor bezoekers die in IJsland arriveren is het een 'must' om samen met de IJslanders een duik in de Blue Lagoon te nemen. In een wolk van stoom dobber je rond in het azuurblauwe geothermische water, waarin mineralen opgelost zijn die heilzaam werken op lichaam en geest.

Nuttige informatie

Paspoort
Je paspoort dient, na vertrek uit IJsland, nog minimaal 3 maanden geldig te zijn. Het is toegestaan om met een Europese identiteitskaart naar IJsland te reizen.

Mobiele telefoon
Langs de ringweg en in bewoonde streken is er uiteraard goed bereik, maar er zijn grote gebieden in het onbewoonde binnenland van IJsland waar geen bereik is.

Geldzaken
De munteenheid voor IJsland is de IJslandse Kroon. Creditcards worden algemeen geaccepteerd en je kan met je pinpas bij vrijwel alle automaten pinnen. In kleine plaatsen is niet altijd een bank.

Verkeer in IJsland
De belangrijkste weg van IJsland is de ringweg, wegnummer 1, die bijna 1500 km lang is. Het grootste gedeelte van de ringweg is geasfalteerd, evenals de wegen rond Reykjavík. Veel hooglandwegen en bergwegen zijn alleen geschikt voor auto's met vierwielaandrijving. Deze wegen worden aangegeven met een F voor het wegnummer. Sommige van deze wegen hebben veel gaten in het wegdek en het kan voorkomen dat u een rivierbedding moet doorkruisen. Wij bieden een aantal van onze reizen aan vanaf begin april. Houd er rekening mee dat bepaalde wegen dan nog afgesloten zijn. Op de ringweg kan in april en begin mei nog sneeuw liggen. De wegen in het binnenland worden geopend indien ze geheel sneeuwvrij en hersteld zijn, dit is meestal half juni. Informeer ter plaatse of de wegen al open zijn. Raadpleeg de website www.vegagerdin.is om de conditie van de wegen en de weersomstandigheden van het moment te weten te komen. Wegen die alleen met 4WD berijdbaar zijn staan daar ook op aangegeven.

IJsland

Noordoost-IJsland

De kust van Oost-IJsland is diep ingesneden door fjorden, waaraan havenplaatsjes liggen die meestal dezelfde naam dragen als de fjord. In het afgelegen noordoosten wonen amper mensen, maar wel heel veel vogels. Bovendien heb je bij de Oostfjorden de meeste kans om rendieren te zien. Aan de baai Skjálfandi ligt de belangrijkste haven, Húsavík, de beste plek in IJsland om walvissen te zien.

Seyðisfjörður en Egilsstaðir

Wanneer je met de boot van Smyril Line naar IJsland gaat, kom je aan in de havenenplaats Seyðisfjörður. De belangrijkste stad van Oost-IJsland, Egilsstaðir, ligt vlak bij het meer Lagarfjlót. De streek rond het meer met bossen, ravijnen en watervallen is bij de IJslanders zelf zeer geliefd. Je kan er wandelen, paardrijden, roeien en kanoën. Ten noorden van Egilsstaðir strekken zich de verlaten hoogvlaktes uit die in IJsland ‘heidi’ worden genoemd. De ringweg gaat hier over eindeloze lavavelden, veroorzaakt door de Askja vulkaan.

Jökulsárgljúfur Nationaal Park

Over een afstand van 200 km voert de grote Jökulsá á Fjöllum rivier smeltwater van de Vatnajökull naar de Óxarfjördur in het noorden. Daarbij werd een kloof van 100 m diep en 25 km lang uitgesleten, de Jökulsárgljúfur. Hierin stort de machtige Dettifoss waterval met donder en geraas naar beneden. Er loopt een langeafstandswandelpad door het nationale park, maar er zijn ook kortere gemarkeerde wandelroutes.

Vulkanische fenomenen bij Mývatn

Het meer Mývatn zie je al van verre liggen door de rookpluimen die opstijgen uit het water. Op een klein oppervlak vind je alle vulkanische verschijnselen bij elkaar. Je loopt tussen kratertjes, borrelende modderpoelen, kokend hete bronnen en helgele zwavelafzettingen. Neem de tijd om de omgeving in je op te nemen: de grillige lavaformaties bij Dimmuborgir en het geothermische gebied Námaskarð. Vergeet ook niet de kokende modderpoelen en zwavelbronnen op de helling van de berg Námafjall en de kleurrijke berg Leirhnjúkur in het Krafla-gebied. Nadat je de hele dag actief bent geweest, spoel je de moeheid van je af in de Mývatn Nature Baths.

Noordoost-IJsland

Mývatn meer

De rookpluimen die bij het meer Mývatn uit de aarde opstijgen kan je al van verre zien liggen. Mývatn heeft een enorm rijk vogelleven, maar het is vooral in trek door het spectaculaire landschap eromheen. Bij Krafla wandel je langs kratertjes, borrelende modderpoelen, kokend hete bronnen, spleeterupties met grillige lavavormen waar de stoom nog vanaf komt, helgele zwavelafzettingen, en de spelonk met de warme bron Grjótagjá, waarin de bewoners vroeger hun bad namen. Tegenwoordig doen ze dat in het spacomplex in Reykjahlid.

Mývatn meer

Snaefellsnes

Het schiereiland bestaat uit een langgerekte bergrug die zijn hoogste punt bereikt op de Snæfellsjökull, een oude vulkaan die met een kleine ijskap is bedekt. Langs de kust liggen pittoreske haventjes, zoals Arnarstapi en Hellnar, waartussen een mooi wandelpad loopt. Op de woeste kaap Öndverdarnes, het meest westelijke puntje, staat een eenzame vuurtoren. En op weg naar Stykkishólmur passeer je de meest gefotografeerde berg van IJsland: Kirkjufell. Stykkishólmur is de belangrijkste haven aan de Breiðafjörður, hier vertrekt de ferry naar de Westfjorden.

Snaefellsnes

Amsterdam-Keflavik, Icelandair

Icelandair, de nationale luchtvaartmaatschappij, vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Keflavík, de internationale luchthaven bij Reykjavík. De moderne Boeings van Icelandair brengen je in ca. 3 uur naar IJsland. Meer details

Icelandair, vlucht Amsterdam-Keflavík

Bekijk een grotere afbeelding van Amsterdam-Keflavik, Icelandair

Keflavik - Amsterdam, Icelandair

Icelandair, de nationale luchtvaartmaatschappij, vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Keflavík, de internationale luchthaven bij Reykjavík. De moderne Boeings van Icelandair brengen je in ca. 3 uur naar IJsland. Meer details

Icelandair, vlucht Amsterdam-Keflavík

Bekijk een grotere afbeelding van Keflavik - Amsterdam, Icelandair

Keflavik-Brussel, Icelandair

Icelandair, de nationale luchtvaartmaatschappij, vliegt rechtstreeks vanaf Brussel naar Keflavík, de internationale luchthaven bij Reykjavík. De moderne Boeings van Icelandair brengen je in ca. 3 uur naar IJsland. Meer details

Icelandair, vlucht Brussel-Keflavík

Bekijk een grotere afbeelding van Keflavik-Brussel, Icelandair

Vertrekdatum

Prijsindicatie per persoon

Ma Di Wo Do Vr Za Zo

1

€ 1949

2

€ 1949

3

€ 1949

4

€ 1949

5

€ 1949

6

€ 1949

7

€ 1949

8

€ 1949

9

€ 1949

10

€ 1949

11

€ 1949

12

€ 1949

13

€ 1949

14

€ 1949

15

€ 2187

16

€ 2187

17

€ 2187

18

€ 2187

19

€ 2187

20

€ 2299

21

€ 2299

22

€ 2299

23

€ 2299

24

€ 2299

25

€ 2299

26

€ 2299

27

€ 2299

28

€ 2299

29

€ 2299

30

€ 2299

31

€ 2299

Bijzonderheden

- Inbegrepen prijs Icelandair gebaseerd op het laagst beschikbare tarief. Op het moment van boeking wordt de definitieve prijs bevestigd.
- Minumumleeftijd is 10 jaar.

Freyja

Klik op een datum en prijs, voor een prijsberekening..

Inbegrepen

- Vluchten volgens programma o.b.v. Economy-klasse
- Luchthavenbelasting ca. € 130 p.p.
- Ruimbagage 23 kg
- 11 x 24 uur autohuur cat. A met AVIS
- Extra bestuurder (bij vertrek vanaf 01/05/2022)
- Airport Surcharge Keflavík
- 11 nachten verblijf volgens programma o.b.v. logies/ontbijt
- Activiteiten volgens programma

Extra voordeel

- Uitgebreide reisbeschrijving
- Reisgids
- Wegenkaart

Overige info

- CO2-compensatie van de rondreis is inbegrepen

Afwijkende annuleringsvoorwaarden

Bij een definitieve boeking gelden er 100% annulerings- of wijzigingskosten voor het vliegticket.

Inbegrepen excursies

Entree Mývatn Nature Baths Freyja

In het noorden van IJsland ligt het Mývatn Nature Bath. Zoals de naam al verraad ligt het aan het Mývatnmeer, een zéér actief vulkanisch gebied. Hier kan je genieten van een geothermisch bad. Al badderend heb je een prachtig uitzicht op het Mývatnmeer. Na een bezoek aan dit warme blauwe water voel je je weer als herboren. De entree staat geboekt met aankomst om 17.00 uur.

Gletsjerwandeling op de Svínafellsjökull

Een bezoek aan IJsland is niet compleet wanneer je geen voet hebt gezet op één van de vele gletsjers. Een mooie en toegankelijke plek om dit te doen in op de Svínafellsjökull, een uitloper van de immense gletsjer Vatnajökull in Skaftafell, in het zuidoosten van IJsland. Je wandelt over verschillende gletsjeroppervlaktes en komt oog in oog te staan met diepe kloven en indrukwekkende ijsformaties. Je komt langs ...

LAVA Volcano Center in Hvolsvöllur

Toen in maart 2010 de vulkaan Eyjafjallajökull uitbarstte, hadden wij in Nederland vooral last van de vulkanische aswolk in de lucht. Veel vluchten waren geannuleerd en reizigers zaten dagenlang vast. Maar de IJslanders hadden zelf nog veel grotere problemen. Sinds de zomer van 2017 is er in de buurt van de Eyjafjallajökull een bezoekerscentrum geopend. Het LAVA Center is een interactieve tentoonstelling over ...

Walvissafari vanuit Húsavík Freyja

Speuren naar walvissen vanaf een boot op de Noordelijke IJszee. Dat klinkt als een avontuur en dat is het ook! Vanuit de haven van Húsavík kan je mee op dit avontuur. In de afgelopen jaren zijn er in dit gebied bruinvissen, vinvissen, bultruggen, witsnuitdolfijnen en zelfs blauwe vinvissen gezien. Dit is een kans die je niet kan laten liggen. Een onvergetelijke excursie! Het verloop van de excursie is afhankelijk van ...

Optionele excursies

Afdalen in een vulkaan

Op nog geen 30 km van de hoofdstad Reykjavík ligt de Thríhnúkagígur vulkaan, die 5.000 jaar geleden voor het laatst tot uitbarsting kwam. Er vormden zich drie pieken die nu nog scherp tegen de hemel afsteken. In de hoogste van de drie is een opening van ongeveer 4 bij 4 meter. Hierin daal je met een open kabellift 120 meter af naar de bodem van de onderliggende krater. Een overweldigende kennismaking met het ...

Paardrijden in IJsland

Bij het plaatsje Hveragerði ligt een mooie paardenboerderij, omringd door lavavelden. Dit landschap vormt het decor voor een heerlijke rit op IJslandse paarden. IJslandse paarden zijn vriendelijk en makkelijk te berijden, waardoor deze tocht ook geschikt is voor beginners. Boek deze excursie met transfer vanuit Reykjavík, of kom op eigen gelegenheid naar de manage.

Papegaaiduikers spotten vanuit Reykjavík

Wanneer je naar IJsland komt in de periode mei-augustus, is de kans groot dat je papegaaiduikers gaat zien. 60% van de populatie papegaaiduikers komt naar IJsland om te broeden, de overige tijd leven ze op de Noordzee of de Golf van Biskaje. Vanuit Reykjavík ga je met een boot naar een grillig eiland voor de kust, waar veel papegaaiduikers en andere vogels leven. Op deze boottocht zie je gegarandeerd een papegaaiduiker. ...

Raften

Raften van de Hvitá rivier is een spectaculaire ervaring die je niet wilt missen. Je vaart door de Brúarhlöð canyon, na de enorme Gullfoss waterval. Deze excursie is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een beetje avontuur én wil genieten van het prachtige landschap. Ervaring is niet nodig. Na de tocht kan je gebruik maken van de douches en sauna. Kom op eigen gelegenheid, of boek de tour met transfer vanuit ...

Beoordelingen van deze reis

Klanten die deze reis gemaakt hebben, krijgen na thuiskomst het verzoek om de reis te beoordelen en hun ervaringen met ons te delen.

Gemiddelde beoordeling
8
Aantal beoordelingen 1

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit