Met z'n tweeën
Met z'n tweeën

Birna

8-daagse rondreis langs hotels - IJsland

Reiscode ISHRBIRN
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in hotels
Inclusief autohuur
vanaf 
€ 1415
p.p.

Heb je een vraag?

Deel deze reis

  • Op zoek naar de onontdekte parels
  • Westfjorden; het onbekende westen
  • Inclusief 4x4 huurauto en ferryticket

Deze reis richt zich op het afgelegen westen van IJsland. Je bezoekt het schiereiland Snæfellsnes. Het heeft een afwisselend landschap met vulkanen, een grillige kust, vogelrotsen en de gletsjer Snæfellsjökull. Daarna reis je naar de Westfjorden. Dit gebied bestaat uit een adembenemende afwisseling van hoge bergen en diepe fjorden met een zéér rijk planten- en vogelleven. Dit deel van IJsland wordt door de meeste toeristen overgeslagen. Deze reis is zeer geschikt voor reizigers die buiten de gebaande paden willen treden en op zoek willen naar de onontdekte parels.

Hier overnacht je

Je kan kiezen uit kamers met gedeelde of eigen badkamer. Je verblijft binnen een rijafstand van 50 km van de vermelde plaatsen, met uitzondering van Reykjavík. Dan verblijf je altijd in de stad. Voor meer informatie over het verblijf in de verschillende soorten hotels op IJsland, zie 'Hotels op IJsland' onder het kopje 'Extra Informatie' onderaan de pagina.

Reiscode ISHRBIRN
Inclusief vlucht
Inclusief verblijf in hotels
Inclusief autohuur
vanaf 
€ 1415
p.p.

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Dag 1

Vlucht Amsterdam/Brussel-Keflavík met Icelandair. Reykjavík. 50 km, 1 overnachting.

Welkom in het land van vuur en ijs. Bij de luchthaven haal je de huurauto op en rijd je door het maanachtige over het schiereiland Reykjanes. Hier vind je lavavelden, kleine kraters en zwavelbronnen. Maak een korte stop bij de stoompluimen van Gunnuhver, voordat je naar het hotel in Reykjavík rijdt.

Gunnuhver

Dag 2

Stykkishólmur. 300 km, 1 overnachting.

Ga vroeg op pad voor een mooie tocht richting het schiereiland Snæfellsnes.

Maak een stop bij de basaltkolommen van Gerðuberg. Aan de overkant van de weg start een korte wandeling naar de natuurlijke warmwaterbronnen van Landbrotalaug. De kleine hotpot is geschikt voor max. 2 personen en houd er rekening mee dat er geen omkleedhokjes zijn. Aan de zuidkust ligt het dorpje Arnastapi met ruige zeekliffen waar veel vogels broeden. Hier zie je soms ook zeehonden zwemmen. Bij Londrangar doemen eveneens dramatische basaltformaties op.

Deze streek dankt haar naam aan de Snæfellsjökull gletsjer. De gletsjer ligt op een oude vulkaan, waarvan de krater vrijwel geheel schuil gaat onder het ijs. Het is mogelijk om samen met een gids hier een wandeling te maken. Het gebied rondom de Snæfellsjökull is tegenwoordig een nationaal park. Je vindt hier ook lavagrotten, die je onder leiding van een gids kan bezichtigen.

Op weg naar Stykkishólmur kom je langs de Kirkjufell waterval. Wandel naar de top van de waterval voor een mooi uitzicht op de meest gefotografeerde berg van IJsland.

Arnarstapi

Dag 3

Patreksfjörður. 160 km, 1 overnachting.

Met de veerpont steek je in ca. 3 uur varen over naar de Westfjorden. Onderweg kan je uitstappen op het vogeleiland Flatey. De auto mag alleen niet mee het eiland op. Je neemt zelf een ferry later en de auto staat bij aankomst in de Westfjorden in de haven gereed.

Na aankomst in de Westfjorden rijd je eerst naar de noordkant van de fjord naar Hellulaug, waar je kan badderen in een natuurlijke warmwaterbron. Onderweg naar het hotel maak je een strandwandeling langs de roodbruine stranden van Rauðisandur. Het is ook zeker aan te raden om even te stoppen bij het Franska Kaffihúsið, om te genieten van een kop koffie. Natuurlijk breng je een bezoek aan het meest westelijke puntje van Europa, de Látrabjarg. Dit is een 440 m hoge rotswand waar in de zomer duizenden zeevogels broeden, waaronder de beroemde papegaaiduiker.

Hellulaug

IJsland

IJsland is echt een vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Door de unieke ligging van het eiland heeft het veel spectaculaire vulkanische bezienswaardigheden zoals geisers en hotsprings. Er zijn gletsjers, prachtige watervallen en diepe fjorden. Naast al deze natuurpracht biedt Reykjavik volopcultuur en het is momenteel één van de meest trendy steden van Europa. Met ons ruime aanbod aan reizen naar IJsland moet het zeker lukken de reis van jouw dromen te vinden.

Elk seizoen heeft zijn eigen charme, maar in de herfst en de winter heeft IJsland een extra troef in handen: de kans om het noorderlicht te zien. Door de noordelijke ligging is het noorderlicht, als het zich manifesteert, op heel IJsland te zien. Ook is het een dunbevolkt land, waardoor het er 's avonds en 's nachts goed donker is en je meer kans hebt om vlagen van het noorderlicht te zien. De beste periode is van oktober t/m maart, maar ook in september kan het soms al te zien zijn.

Northern Lights Center
In Reykjavík is in 2012 het Northern Lights Center geopend. Hier vind je meer achtergrondinformatie over het noorderlicht. Ook worden vanuit Rekjavík noorderlicht safari's georganiseerd. Dus ook op een kortere trip is het mogelijk om op zoek te gaan naar dit bijzondere natuurverschijnsel.

Het land en haar bewoners

IJsland is een relatief jong vulkanisch eiland dat nog elk jaar een beetje groeit doornieuwe toevoer van lava uit de aardbodem. De eerste bewoners van IJsland waren de Vikingen die zich ongeveer 1100 jaar geleden vestigden op het eiland. De huidige IJslanders stammen rechtstreeks af van die eerste Vikingen en spreken nog hun taal. IJsland is drie keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts ca. 300.000 inwoners, waarvan de helft in de hoofdstad, Reykjavik, woont.

Reykjavik
De IJslandse hoofdstad is een kleine maar zeer trendy stad waar het hele jaar door van alles te beleven valt. In het oude stadscentrum liggen de bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Er zijn mooie oude huizen en kerken en er is een zeer uitgebreid winkelaanbod. Er zijn klassieke tot hypermoderne winkels en voldoende souvenirshops. In de vele restaurants kun je heerlijke visgerechten eten. Na het diner mag je het uitgebreide nachtleven eigenlijk niet overslaan.

Klimaat

Dankzij de warme golfstroom is het in IJsland veel minder koud dan men zou verwachten op deze breedtegraad. IJsland heeft een zeeklimaat, met milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur in Reykjavík loopt van 4 ºC in januari tot 12 ºC in juli. Het weer heeft een onvoorspelbaar karakter kan razendsnel veranderen. Zo loop je in de zon en een moment later in een sneeuwbui. Gedurende de zomermaanden mei, juni en juli is er in IJsland vrijwel continue daglicht, maar vroeg in de lente en in de herfst is er een lange schemertijd.

Reisperiode
Het toeristenseizoen loopt in IJsland van eind juni tot eind augustus. Houd er rekening mee dat buiten deze periode musea en andere attracties gesloten kunnen zijn.

Kleding
Voor IJsland geldt dat, vanwege het veranderlijke weer, je het beste op alles voorbereid kunt zijn. Kleed je in laagjes, zodat je iets aan of uit kunt trekken. Verder zijn een wind- en waterdicht jack, goede wandelschoenen, evt. laarzen, muts en handschoenen aan te raden. Vergeet uiteraard ook je zwemkleding niet, zodat je heerlijk kan ontspannen in één van de natuurlijke warmwaterbronnen of openluchtzwembaden die IJsland rijk is.

Flora en fauna

De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier van IJsland. In Oost-IJsland komen wat kuddes geïmporteerde rendieren voor, maar het bekendste zoogdier van IJsland is de walvis. En natuurlijk zijn er de kleine IJslandse paarden, die meer dan 1000 jaar geleden door de Vikingen werden meegebracht. Vooral langs de kust zijn er vogels in overvloed, waaronder papegaaiduikers. En in de omringende IJszee zwemmen dolfijnen, orka's, bruinvissen en diverse soorten walvissen. Bomen zijn schaars vanwege het arctische klimaat in de binnenlandse woestijnen van as, zand en lava. Er komen vooral veel mossen, korstmossen en grassen voor.

Vulkanen en gletsjers
IJsland is uniek gelegen op de Mid Atlantic Ridge, de bergrug die van noord naar zuid over de bodem van de Atlantische Oceaan loopt en waarlangs miljoenen jaren geleden het Amerikaanse continent losscheurde van het Europese. Tijdens een reeks enorme vulkaanuitbarstingen rees het eiland uit het water op. Dat het nog steeds vulkanisch actief is, is zichtbaar door de stoom die uit de aarde opstijgt, de spuitende geisers en de vele warmwaterbronnen. Aardschokken en verschillende vulkaanuitbarstingen hebben het landschap in de afgelopen eeuwen voortdurend veranderd. Tijdens de ijstijden werd het land overdekt met gletsjers, die diepe, steile dalen uitsleten tot fjorden. De Vatnajökull is met 8400 vierkante kilometer de grootste ijskap van Europa.

Het landschap
Het eiland is uniek gelegen op de MID Atlantische breuklijn. Tijdens een reeksenorme vulkaanuitbarstingen rees het uit het water op. Dat het nog steeds vulkanisch actief is, is zichtbaar door de stoom die uit de aarde opstijgt, de spuitende geisers en de vele warmwaterbronnen. Tijdens de ijstijden werd het land overdekt met gletsjers, die diepe, steile dalen uitsleten tot fjorden. De Vatnajökull is met 8400 vierkante kilometer de grootste ijskap van Europa.

Cultuur en levensstijl

De IJslanders stammen af van de Vikingen die zich 1100 jaar geleden op het eiland vestigden. Al in het jaar 930 richtten zij het eerste parlement van Europa op, de Althing, op de vlakte Thingvellir. Van de oude IJslandse literatuur is vooral de Edda bekend, een verzameling goden- en heldenliederen uit de 13e eeuw. Veel moderne kunst is te bewonderen in de musea van Reykjavik en in heel IJsland staan in steden en parken mooie hedendaagse beeldhouwwerken.

Wellness
Wellness is in IJsland een levensstijl. Wanneer het buiten koud en guur is laten de bewoners zich bijna dagelijks verwennen in het heldere, maar vooral warme bronwater in een van de vele natuurlijk verwarmde zwembaden die IJsland rijk is. Voor bezoekers die in IJsland arriveren is het een 'must' om samen met de IJslanders een duik in de Blue Lagoon te nemen. In een wolk van stoom dobber je rond in het azuurblauwe geothermische water, waarin mineralen opgelost zijn die heilzaam werken op lichaam en geest.

Nuttige informatie

Paspoort
Je paspoort dient, na vertrek uit IJsland, nog minimaal 3 maanden geldig te zijn. Het is toegestaan om met een Europese identiteitskaart naar IJsland te reizen.

Mobiele telefoon
Langs de ringweg en in bewoonde streken is er uiteraard goed bereik, maar er zijn grote gebieden in het onbewoonde binnenland van IJsland waar geen bereik is.

Geldzaken
De munteenheid voor IJsland is de IJslandse Kroon. Creditcards worden algemeen geaccepteerd en je kan met je pinpas bij vrijwel alle automaten pinnen. In kleine plaatsen is niet altijd een bank.

Verkeer in IJsland
De belangrijkste weg van IJsland is de ringweg, wegnummer 1, die bijna 1500 km lang is. Het grootste gedeelte van de ringweg is geasfalteerd, evenals de wegen rond Reykjavík. Veel hooglandwegen en bergwegen zijn alleen geschikt voor auto's met vierwielaandrijving. Deze wegen worden aangegeven met een F voor het wegnummer. Sommige van deze wegen hebben veel gaten in het wegdek en het kan voorkomen dat u een rivierbedding moet doorkruisen. Wij bieden een aantal van onze reizen aan vanaf begin april. Houd er rekening mee dat bepaalde wegen dan nog afgesloten zijn. Op de ringweg kan in april en begin mei nog sneeuw liggen. De wegen in het binnenland worden geopend indien ze geheel sneeuwvrij en hersteld zijn, dit is meestal half juni. Informeer ter plaatse of de wegen al open zijn. Raadpleeg de website www.vegagerdin.is om de conditie van de wegen en de weersomstandigheden van het moment te weten te komen. Wegen die alleen met 4WD berijdbaar zijn staan daar ook op aangegeven.

IJsland

Snaefellsnes

Het schiereiland bestaat uit een langgerekte bergrug die zijn hoogste punt bereikt op de Snæfellsjökull, een oude vulkaan die met een kleine ijskap is bedekt. Langs de kust liggen pittoreske haventjes, zoals Arnarstapi en Hellnar, waartussen een mooi wandelpad loopt. Op de woeste kaap Öndverdarnes, het meest westelijke puntje, staat een eenzame vuurtoren. En op weg naar Stykkishólmur passeer je de meest gefotografeerde berg van IJsland: Kirkjufell. Stykkishólmur is de belangrijkste haven aan de Breiðafjörður, hier vertrekt de ferry naar de Westfjorden.

Snaefellsnes

Westfjorden

Wanneer je per ferry naar deWestfjorden gaat, wordt de tocht onderbroken bij het eilandje Flatey. In de middeleeuwen was dit een belangrijke handelspost, nu wonen er slechts een handjevol mensen. Na aankomst in de Westfjorden ben je in het dunst bevolkte deel van IJsland. Hier moet je geen haast hebben. Je bent zomaar veel kilometers aan het rijden om in of uit een fjord te rijden. Dit deel van IJsland is toegankelijk in de zomermaanden, van begin juni tot eind september. Je rijdt over geasfalteerde, maar vaak ook over (steile) grindwegen. Langs de weg naar Ísafjörður ligt de mooie Dynjandifoss, een serie watervallen boven elkaar.

Ísafjörður

Ísafjörður is de belangrijkste plaats van de Westelijke Fjorden. In het maritiem museum is te zien hoe men vroeger met open roeiboten de oceaan op ging om vis te vangen en handel te drijven. Ook de uitrusting van een visserskamp is tentoongesteld. Vanuit Ísafjörður kan je gaan zeekajakken of een bootexcursie maken, bijvoorbeeld naar het eilandje Vigur op ca. 35 minuten varen. Er staat een boerderij, een oude windmolen en het kleinste postkantoor van IJsland, en er kan lekker geluncht worden.

Westfjorden

Zuidwest-IJsland

Direct na de landing op het vliegveld Keflavík maak je kennis met kale lavavlaktes, soms begroeid met mos, terwijl in de verte kegelvormige vulkanen opdoemen. Dit maanachtige landschap is onderdeel van het UNESCO Global Geopark. Aan de rand van het dorpje Flúðir vind je de Secret Lagoon ,een toepasselijke naam voor het geothermische warmwaterbad.

Reykjavík

Het oude centrum van Reykjavík kan je het beste lopend verkennen. Wandel naar de Hallgrímskirkja en de winkelstraat Laugavegur, of loop omhoog over de Skólavördurstigur met mooi uitzicht over de gekleurde huizen naar de baai Faxafloi. Trendy winkels, musea, goede restaurants en een uitbundig nachtleven maken Reykjavík populair bij jong en oud. Vanuit Reykjavík kan je meegaan op een walvissafari, paardrijden, gletsjerwandelen en zelfs afdalen in een vulkaankrater. Maar de meest geboekte excursie is de Golden Circle tour.

The Golden Circle

De Gouden Cirkel is een rondrit langs het Thingvellir Nationaal Park, het Geysir gebied en de waterval Gullfoss. Thingvellir is de plek waar al in het jaar 930 het IJslandse parlement vergaderde. Niet ver daarvandaan ligt Geysir, het gebied van de springbronnen. Wacht tot de Strokkur, een geiser die om de 8 minuten spuit, een bel vormt. Plotseling spuit er een fontein van kokend water enkele tientallen meters omhoog. Bij de beroemde gouden waterval Gullfoss heb je van bovenaf prachtig uitzicht op de brede kloof waar het water in twee trappen met donderend geraas naar beneden stort. Wanneer de zon erop schijnt ontstaat de regenboog, waaraan de waterval zijn naam heeft te danken.

Eyjafallajökull en de Mýrdalsjökull

Ten oosten van de Markarfljót rivier wordt de kuststrook smaller en steile bergwanden doemen op. De twee grote gletsjers Eyjafallajökull en Mýrdalsjökull steken daar boven uit. Ze vormen de oorsprong van talloze gletsjerrivieren en watervallen, zoals de Skógafoss, een waterval met een vrijeval van 60 meter hoogte. Bij helder weer kan je vanaf de ringweg de Westmaneilanden voor de kust zien liggen.

Zuidwest-IJsland

Keflavik - Amsterdam, Icelandair

Icelandair, de nationale luchtvaartmaatschappij, vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Keflavík, de internationale luchthaven bij Reykjavík. De moderne Boeings van Icelandair brengen je in ca. 3 uur naar IJsland. Meer details

Icelandair, vlucht Amsterdam-Keflavík

Bekijk een grotere afbeelding van Keflavik - Amsterdam, Icelandair

Amsterdam-Keflavik, Icelandair

Icelandair, de nationale luchtvaartmaatschappij, vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Keflavík, de internationale luchthaven bij Reykjavík. De moderne Boeings van Icelandair brengen je in ca. 3 uur naar IJsland. Meer details

Icelandair, vlucht Amsterdam-Keflavík

Bekijk een grotere afbeelding van Amsterdam-Keflavik, Icelandair

Vertrekdatum

Prijsindicatie per persoon

Ma Di Wo Do Vr Za Zo

1

€ 1415

2

€ 1415

3

€ 1415

4

€ 1415

5

6

€ 1415

7

€ 1415

8

€ 1415

9

€ 1415

10

€ 1415

11

€ 1415

12

13

€ 1415

14

€ 1415

15

€ 1499

16

€ 1499

17

€ 1499

18

€ 1499

19

€ 1499

20

€ 1664

21

€ 1664

22

€ 1664

23

€ 1664

24

€ 1664

25

€ 1664

26

€ 1664

27

€ 1664

28

€ 1664

29

€ 1664

30

€ 1664

31

€ 1664

Bijzonderheden

Inbegrepen prijs Icelandair gebaseerd op het laagst beschikbare tarief. Op het moment van boeking wordt de definitieve prijs bevestigd.

Birna

Klik op een datum en prijs, voor een prijsberekening..

Inbegrepen

- Vluchten volgens programma o.b.v. Economy-klasse
- Luchthavenbelasting ca. € 130 p.p.
- Ruimbagage 23 kg
- 7 x 24 uur autohuur, cat. P met AVIS
- Extra bestuurder (bij vertrek vanaf 01/05/2022)
- Airport Surcharge Keflavík
- 7 nachten verblijf volgens programma o.b.v. logies/ontbijt
- Overtocht volgens programma

Extra voordeel

- Uitgebreide reisbeschrijving
- Reisgids
- Wegenkaart

Overige info

- CO2-compensatie van de rondreis is inbegrepen
- Ferryticket tussen Stykkishólmur en Brjánslækur voor auto en inzittenden

Afwijkende annuleringsvoorwaarden

Bij een definitieve boeking gelden er 100% annulerings- of wijzigingskosten voor het vliegticket.

Optionele excursies

Bezoek de ijstunnels van de Langjökull gletsjer

Je reist af naar de op één na grootste gletsjer van IJsland, de Langjökull gletsjer, waar je de unieke mogelijkheid hebt om af te dalen in een ijstunnel. Met een 8-wiel aangedreven truck rijd je over de gletsjer waar de hoogste top 1360 m is. Onder deze gigantische gletsjer met een oppervlakte van 1.020 m2 is de ijstunnel. Een gids begeleidt de wandeling door de gangen in de grot en vertelt je onder meer over het ...

Krauma

In de Deildartunguhver-vallei vind je de grootste heetwaterbron van Europa. Er komt 180 liter van 100°C vrij per seconde! Een groot gedeelte hiervan wordt gebruikt om huizen in West-IJslad mee te verwarmen (waaronder Reykjavík). Op het terrein kan je de stoom zien ontsnappen. Daarnaast is er een grote kas waar groente wordt verbouwd. En sindskort heeft Krauma haar deuren hier geopend. In de moderne spa wordt het hete ...

Lavatunnel Raufarhólshellir

In het land van vulkanen mag een uitstapje naar de lavatunnel Raufarhólshellir niet ontbreken. Je loopt over lava van zeker 5000 jaar oud en ziet de verschillende sculpturen in de grot. De gids vertelt uitgebreid over de bijzondere rotsformaties en neemt je mee naar het hart van de lavatunnel. Hier schommelt de temperatuur het hele jaar rond de 0-4 graden. Over de paden en platformen is het een makkelijke wandeling van ...

Paardrijden in IJsland

Bij het plaatsje Hveragerði ligt een mooie paardenboerderij, omringd door lavavelden. Dit landschap vormt het decor voor een heerlijke rit op IJslandse paarden. IJslandse paarden zijn vriendelijk en makkelijk te berijden, waardoor deze tocht ook geschikt is voor beginners. Boek deze excursie met transfer vanuit Reykjavík, of kom op eigen gelegenheid naar de manage.

Beoordelingen van deze reis

Klanten die deze reis gemaakt hebben, krijgen na thuiskomst het verzoek om de reis te beoordelen en hun ervaringen met ons te delen.

Gemiddelde beoordeling
9
Aantal beoordelingen 1

Heb je een vraag?

Deel deze reis

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit