Reis door Wales, Ierland en Engelse Peak District
Prachtige toeristische routes, sfeervolle hotels
Culturele highlights in wisselend landschap
Flynn is een rondreis naar Ierland die begint zodra je aan boord bent van de Stena Line in Hoek van Holland. Ontspannen rijd je van Harwich naar Wales, waar je je laat verwennen in een prachtig country house hotel. Vanuit Wales steek je over naar Rosslare bij Wexford. Daar begint een afwisselende rondreis door de groene heuvels en langs de grillige kust van Ierland. Je passeert kastelen, pittoreske stadjes en vissersdorpen, kreken en lagunes vol vogels, mystieke kloosters en Keltische hoogkruisen. Na twee laatste nachten in Dublin vaar je terug naar Engeland om de reis af te sluiten in het romantische Peak District.
Je verblijft tijdens deze rondreis in goede middenklasse hotels.
Vertrekmogelijkheden: dagelijks.
Vroeg in de ochtend rijd je van Harwich naar Clytha, ten zuiden van Abergavenny. Over een lange oprijlaan die slingert door een prachtig aangelegd park nader je Llansantffraed Court Hotel, een statig landhuis dat is gebouwd in 'William & Mary' stijl. Diezelfde avond kan je genieten van een heerlijk diner waarna je nog een evening stroll maakt door de tuin. De volgende dag kan je erop uit gaan in het Brecon Beacons National Park of indrukwekkende kastelen bezoeken in de grensstreek met Engeland zoals Raglan Castle of Chepstow Castle.
Eerst rijd je naar Fishguard waar de ferry naar Rosslare vertrekt. Dan is het nog 20 minuten rijden naar uw hotel in het centrum van Wexford. Dit is een stadje uit de Vikingtijd, waar een deel van de stadswallen en de westelijke stadspoort uit 1300 nog overeind staan. De nauwe straatjes ten westen van de haven kan je het beste te voet verkennen. Mooie oude huizen staan er in Main Street en op de Cornmarket.
Excursies: Waterford Treasures. Kijk voor meer informatie en prijzen onder de tab extra's.
Kinsale ligt aan de mooie, afwisselende kust van Cork. Het is een druk toeristenstadje met goede restaurants en leuke terrasjes, steile straatjes en een 17e eeuws fort, dat de toegang tot de haven bewaakt. Ga naar het strand aan Courtmacsherry Bay en wandel naar Glandore, waar pastelkleurige huisjes staan langs de baai. Niet ver daarvandaan ligt de Drombeg Stone Circle die uit het Bronzen Tijdperk stamt. Zoek 's avonds een pub op waar Ierse muziek wordt gespeeld.
Excursies: Zeehonden & Garnish Island. Kijk voor meer informatie en prijzen onder de tab extra's.
Er zijn verschillende routes waaruit je kan kiezen wanneer je naar Killarney reist. De kortste is via Macroom (90 km) en de langste via de N71, een prachtige route langs de kust en leuke plaatsjes als Skibbereen, Bantry en Glengariff (ca. 190 km). Het Castlerosse hotel is rustig gelegen aan het Killarney National Park. Maak een rondrit over de beroemde Ring of Kerry, ga een dagje fietsen, paardrijden of bezoek de mystieke Skellig Islands.
Excursies: Killarney Koets & Cruise, Boottocht naar dolfijn Fungie. Kijk voor meer informatie en prijzen onder de tab extra's.
Vandaag reis je terug naar de Ierse Middeleeuwen. Bij Cashel passeer je de heuvel, waarop St. Patrick de Keltische koning bekeerde. Nu staan er ruïnes van het klooster dat hij stichtte. In het museum is het originele St. Patrick’s Cross te zien. Kilkenny heeft een 13e eeuwse kathedraal, een kasteel uit 1192 en veel mooie huizen die zijn opgebouwd uit de plaatselijke kalksteen. Het authentieke centrum heeft veel winkeltjes, gezellige pubs en goede restaurants.
Het centrum van Dublin biedt veel winkelmogelijkheden in bekende winkelstraten. Maar je kan ook een van de vele markten of allerlei musea bezoeken. In de wijk Temple Bar vind je leuke terrasjes en restaurants. Met het DoDublin Card kan je waar je maar wilt op en uit de bus stappen.
Excursies: City Kayaking Dublin, Merry Ploughboy Irish Music Pub, DoDublin Card of Dublin Bike Tours (dag 11). Kijk voor meer informatie en prijzen onder de tab extra's.
Vandaag vertrek je vroeg voor de overtocht van Dublin Port naar Holyhead. Daar kan je langs de noordkust van Wales naar het romantische Peak District rijden. Of kies voor een iets langere, maar mooie toeristische route door het ruige Snowdonia National Park via Betws-y-Coed, Llangollen en Shrewsbury. Buxton is een elegant spastadje vanwaaruit je de mooie glooiende heuvels van het Peak District en de verschillende landhuizen die hier door de adel zijn gebouwd kunt ontdekken.
Dankzij de late afvaart heb je nog tijd om op weg naar Harwich bijvoorbeeld het imposante Chatsworth House te bezoeken, dat ook wel 'Palace of the Peaks' wordt genoemd.
Op de eenzame heidevlaktes van Wales wonen voornamelijk schapen. Geen wonder dat de internationale sheepdog trials in Wales worden gehouden! Aan de kust wisselen kliff en, zandstranden en beboste baaien elkaar af. Maar voor velen is Snowdonia, dat gedomineerd wordt door de 1085 meter hoge Mount Snowdon, het indrukwekkendste gedeelte van Wales. Hier zijn de bergpieken tot ver in het voorjaar bedekt met sneeuw.
Veelzijdig Wales
De rijke cultuur en geschiedenis van Wales en het prachtige natuurschoon van de nationale parken Snowdonia, Brecon Beacons en Pembrokeshire Coast trekken elk jaar veel bezoekers. In de bergen kunt u wandelen, rotswanden beklimmen, grotten verkennen of wildwatervaren en dankzij de Atlantische golfslag zijn de stranden populair bij surfers. Maar de sport die het meest in Wales wordt beoefend, rugby en voetbal even niet meegerekend, is natuurlijk golf. Het landschap lijkt ervoor geschapen: er zijn meer dan 200 banen, elk met hun eigen spectaculaire ligging in de bergen, aan de kliff enkust of aan de voet van een romantisch kasteel.
Ongerepte natuur
Rondom Dolgellau liggen uitgestrekte bossen met woeste beken en watervallen, waarin prachtige wandelroutes zijn uitgezet. Ook kun je een nostalgische rit met de stoomtrein maken of een oude goudmijn of leisteenmijn bezoeken. Tijdens een tocht door de woeste heidevelden van de Cambrian Mountains moet je vaak zelf de schapenhekken openen en sluiten. Ook de Brecon Beacons bestaan uit ruig heuvellandschap en langs de grillige Pembrokeshire Coast wisselen hoge rotsen, stille baaien en zandstranden elkaar af. Op de eilanden voor de kust bevinden zich zeehonden- en vogelreservaten.
Kelten en Romeinen
Het Welsh, de taal van Wales, werd lang voor de jaartelling door de Kelten naar Wales gebracht. In het Keltische rijk hadden de wijze druïden het voor het zeggen. Hun laatste bolwerk dat standhield tegen de Romeinen was het schiereiland Anglesey dat nog steeds 'eiland van de druïden' wordt genoemd. Hier ligt ook het dorp met de onuitspreekbare naam Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. In de rest van Wales zijn veel overblijfselen van de Romeinen te vinden, zoals het grote fort Caerleon in Zuid- Wales dat aan een doorwaadbare plaats in de rivier de Usk ligt.
Spookkastelen
Ruïnes van kastelen zijn overal in Wales te vinden, ze horen gewoon bij het ruige landschap. De kastelen vormen het decor voor allerlei spookverhalen, die de Welshmen je graag in de pub zullen vertellen. Bij Caerphilly Castle, een immens kasteel met metersdikke muren en vele torens, ziet men rond middernacht de geest van de 'Green Lady' langs de kantelen zweven en in de vlaggentoren hangt al eeuwenlang de vage geur van haar parfum.....
Avontuurlijk actief Wales
Wales is bij uitstek een land voor actievelingen. Bij Swansea aan de zuidkust van Wales zijn geweldige surfstranden waar hoge golven aanrollen vanaf de Atlantische Oceaan. In de heuvels van Midden- Wales kun je uren wandelen of bijvoorbeeld een paragliding brevet halen. Snowdonia National Park in het noorden van Wales is het Mekka van de Britse bergsport. Rotsklimmen, mountainbiken en canyoning zijn hier zeer populair.
Klimaat
De Britse zomer is vrij droog en zonnig, maar regelmatig valt er een regenbui. In de maanden april tot augustus is de gemiddelde regenval het laagst. De temperaturen kunnen behoorlijk verschillen tussen, vooral in de hogergelegen gebieden kunnen de verschillen in zomer- en wintertemperatuur groter zijn.
Geldzaken
Het Britse pond sterling is ca. € 1,40 waard. Creditcards worden in alle supermarkten, restaurants en benzinestations geaccepteerd. Pinnen is bij vrijwel alle geldautomaten mogelijk, maar in afgelegen oorden is het handig om contant geld bij je te hebben.
Verkeer
In Groot-Brittannië wordt links gereden en verkeer op een rotonde heeft altijd voorrang. Groot-Brittannië heeft geen uitgebreid snelwegennet en je zult veel gebruik maken van provinciale wegen. Op alle borden zijn de afstanden in mijlen aangegeven (een mijl is ca. 1,6 km).
Kaarten
Naast de algemene kaarten kunnen wij u de volgende kaarten aanraden. Wil je een gedetailleerde kaart om over kleine weggetjes te toeren, dan is de goede AA Road Atlas of Britain aan te raden. De plaatselijk verkrijgbare regionale kaarten van de Ordnance Survey zijn ook uitstekend; deze organisatie geeft ook boekjes uit met wandelroutes en -kaarten.
Ierland is geliefd om haar rust, ruimte en unieke natuurschoon. De 5000 km lange Ierse kust bestaat uit een afwisseling van hoge kliffen en diepe baaien, waarvoor talloze eilanden liggen. Zoals de ruige en woeste Aran Islands waar op de kale rotsen kleine witte cottages staan en misvormde bomen die door de Atlantische stormen zijn scheefgegroeid. In het Ierse binnenland worden de groene heuvels doorsneden door muurtjes van natuursteen en overal glinstert het blauw van de meren en kronkelende rivieren.
Unieke natuurgebieden
Ierland is een paradijs voor vogelliefhebbers en er is een overvloed aan wilde bloemen. In het voorjaar zijn de hellingen geel van de brem en in de zomer rood van de bloeiende wilde fuchsia's. Op de Burren groeien rotsplantjes die uniek zijn voor Europa. Langs de noordwestkust maken de heuvels plaats voor hogere bergruggen. Daar lopen vooral schapen rond - of wilde pony's zoals in Connemara - terwijl in zee otters, zeehonden en dolfijnen voorkomen. Een van de bekendste geologische bezienswaardigheden van de wereld is de legendarische Giant's Causeway, een reuzentrap van basaltzuilen in Noord-Ierland.
Historie
Al vanaf de zesde eeuw werden door het hele land, vaak op de meest onherbergzame plaatsen, kloosters gesticht. Sommigen, zoals Clonmacnois en Inch Abbey, groeiden uit tot belangrijke centra van kunst en wetenschappen. Op de prachtige hoogkruisen uit die tijd zijn behalve bijbeltaferelen ook gebeurtenissen uit het leven van de Keltische koningen afgebeeld. Overal stuit je op merkwaardige 1000 jaar oude ronde torens met een deur die zich een paar meter boven de grond bevindt: ze werden door de monniken gebruikt als vluchtplaats tijdens aanvallen van de Vikingen.
Muziek
Dat de Ieren afstammen van de Kelten blijkt niet alleen uit hun taal, maar ook uit hun liefde voor muziek, verhalen en feestvieren. In veel pubs wordt nog met groot enthousiasme op de traditionele muziekinstrumenten gespeeld, zoals de bodhran (de Ierse trommel), de fiddle of de tinfluit. Met een beetje geluk stapt er uit het publiek nog een virtuoos naar voren, die meespeelt op twee klepperende eetlepels! Daarnaast zijn het Guinness Cork Jazz Festival en het Wexford Opera Festival, beide in oktober, internationaal bekend.
Golflinks
De golfbanen langs de westkust en noordkust zijn zeer populair door hun fantastische ligging met uitzicht op kliffen, zandstranden en zee. Op de achtergrond klinkt het geluid van de branding. Op sommige banen is het gevecht met de altijd aanwezige wind een extra handicap. Door de gemoedelijke sfeer voelen ook beginners zich op de Ierse golflinks thuis en natuurlijk bestaat de mogelijkheid om een cursus te volgen. Veel informatie vind je op www.golf.ireland.ie en op www.golflinks.co.uk (Noord-Ierland).
Verkeer
De belangrijkste afwijkende verkeersregels van Ierland zijn, dat er links gereden wordt en dat verkeer op een rotonde altijd voorrang heeft. Ierland heeft geen uitgebreid netwerk van snelwegen maar de provinciewegen zijn over het algemeen goed. Ierland is overgestapt op het metrieke stelsel, wat tot gevolg heeft dat op nieuwe verkeersborden de afstanden in kilometers zijn aangegeven, terwijl op oude borden de miles nog worden gebruikt (ca. 1,6 km). Op antieke borden kan zelfs de Ierse mijl nog voorkomen (ca. 2,05 km)! De maximum snelheid in de bebouwde kom is 30 mph (50 km/uur) en buiten de bebouwde kom 60 mph (95 km/uur), tenzij anders aangegeven. Op de schaarse autosnelwegen is de maximum snelheid 70 mph (110 km/uur). Houd met je dagplanning dan ook rekening dat je gemiddelde snelheid niet veel hoger zal liggen dan 50 km per uur.
Engeland is een land van contrasten. Ruige kliffenkusten, spiegelende meren en eenzame heidevelden worden afgewisseld met antiekstadjes met middeleeuwse vakwerkhuizen, pittoreske dorpjes en prachtige steden als York, Bath en Cambridge. Je kunt wandelen in het Lake District of lekker luieren op een terras in Brighton. Om uw onvergetelijke vakantie goed te kunnen voorbereiden vind je hier enige informatie.
In Noord-Engeland liggen enkele van de mooiste natuurgebieden van Groot-Brittannië: het Lake District, de ruige heidevelden van de Yorkshire Dales en Moors en de uitgestrekte bossen van Northumberland. Dit landschap vormt het decor voor vele historische bezienswaardigheden, variërend van Romeinse wegen en vestingen uit de Vikingtijd tot middeleeuwse kastelen en abdijen.
Midden-Engeland, ook wel het 'Hart van Engeland' is het land van glooiende heuvels waarin gouden korenvelden en groene weides door houtwallen van elkaar zijn gescheiden. Langs de Noordzeekust strekken zich prachtige duingebieden uit, afgewisseld met kreken vol vogels en lavendelvelden. En zoals in heel Engeland kom je overal idyllische stadjes tegen maar ook menhirs, Romeinse restanten, eeuwen-oude inns en landhuizen met prachtige tuinen.
Het zuidwesten van Engeland wordt gekenmerkt door prachtig en afwisselend natuurschoon en een ongekende rijkdom aan cultuur en historie. Aan de noordkust van Cornwall en Devon staat een sterke Atlantische branding met opspattend zeewater tegen de rotsen, maar langs de zuidkust heerst vanwege de warme golfstroom een mild klimaat waarin subtropische planten kunnen gedijen. Vandaar de naam Engelse Riviera.
Zuidoost-Engeland wordt wel de 'Tuin van Engeland' genoemd. In de heuvels ten zuiden van Londen bouwde de Britse adel eeuwenlang haar kastelen en landhuizen. Daar kun je je terugwanen in de tijd van Hendrik VIII en zijn ongelukkige vrouwen of de slag bij Hastings van Willem de Veroveraar meebeleven. Veel van de tuinen van Kent en Sussex, zoals Sissinghurst, Great Dixter en de Wisley Gardens, zijn wereldberoemd.
Klimaat
De Britse zomer is vrij droog en zonnig, maar regelmatig valt er een regenbui. In de maanden april tot augustus is de gemiddelde regenval het laagst. De temperaturen kunnen behoorlijk verschillen tussen Zuid-Engeland en Noord-Engeland, vooral in de hogergelegen gebieden kunnen de verschillen in zomer- en wintertemperatuur groter zijn.
Geldzaken
Het Britse pond sterling is ca. € 1,15 waard. In Schotland drukt men eigen bankbiljetten, die precies dezelfde waarde hebben, maar Engels geld wordt er ook geaccepteerd. Wij raden je echter aan om je Schotse geld op te maken in Schotland, omdat het soms niet geaccepteerd wordt in de rest van Groot-Brittannië. Creditcards worden in alle supermarkten, restaurants en benzinestations geaccepteerd. Pinnen is bij vrijwel alle geldautomaten mogelijk, maar in afgelegen oorden is het handig om contant geld bij je te hebben.
Brexit
Het proces naar uittreding van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de EU (Brexit) heeft vooralsnog geen gevolgen voor vakantiegangers. Een geldig paspoort of identiteitskaart is voldoende en er is (nog) geen visum nodig. Reizen blijft voorlopig ook hetzelfde omdat Groot-Brittannië geen Schengenland is en er daarom nu ook al grenscontroles zijn.
Verkeer
In Groot-Brittannië wordt links gereden en verkeer op een rotonde heeft altijd voorrang. Groot-Brittannië heeft geen uitgebreid snelwegennet en je zult veel gebruik maken van provinciale wegen. Op alle borden zijn de afstanden in mijlen aangegeven (een mijl is ca. 1,6 km).
Kaarten
Naast de algemene kaarten kunnen wij je de volgende kaarten aanraden. Wil je een gedetailleerde kaart om over kleine weggetjes te toeren, dan is de goede AA Road Atlas of Britain aan te raden. De plaatselijk verkrijgbare regionale kaarten van de Ordnance Survey zijn ook uitstekend; deze organisatie geeft ook boekjes uit met wandelroutes en -kaarten.
Dubliners staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Zoek je de weg naar een gezellige pub of een goed restaurant, dan zullen zij je die graag wijzen, misschien gaan ze zelfs wel mee? In diverse pubs wordt nog live opgetreden en kan je genieten van Ierse volksmuziek. Daarnaast kent Dublin tal van bezienswaardigheden.
De winkelstraten van Dublin zoals O’Connell Street en Grafton Street zijn bijzonder gezellig, mede door de aanwezigheid van vele straatmuzikanten en marktventers. Het culturele centrum Temple Bar is met haar kleine kunstgalerieën, cafés, kleurrijke winkeltjes en gezellige restaurants ‘the place to be’. De diverse bezienswaardigheden liggen niet ver van elkaar. Zoals Trinity College, de oudste universiteit van Ierland en tevens de plek waar het fraai bewerkte middeleeuwse manuscript ‘Book of Kells’ wordt bewaard. Ook Christchurch Cathedral, Old Parliament House en Dublin Castle mag je niet missen. Wandelend langs de rivier de Liffey kan je het prachtige 18e eeuwse Custom House en de beroemde Half Penny Bridge bewonderen. Dublin heeft vele musea maar ook een bezoek aan de Guinnessbrouwerij zal je niet gauw vergeten. Hier kan je beleven hoe het Ierse bier gebrouwen wordt, en natuurlijk een pint Guinness proeven.
Trinity College werd in 1591 gesticht door koningin Elizabeth I om Ierland te beschaven door wetenschap en het protestantisme. Het is nu het karakteristieke middelpunt middelpunt van de stad. De huidige voorgevel met de karakteristieke blauwe klok dateert echter uit 1755. Het bekendst is Trinity College door zijn bibliotheek, die bijna drie miljoen boeken bevat. Met als kroonjuweel het rijk geïllustreerde Book of Kells, een 680 bladzijden tellend manuscript uit de 9e eeuw.
Grafton Street is de drukste winkelstraat van Dublin met grote warenhuizen. Niet ver van Grafton Street is het Powerscourt Centre, één van de beste overdekte winkelcentra in een fraai 18e eeuws herenhuis. Voor de oudste markt van Dublin ga je naar Liberty Market in Meath Street. Een authentieke, drukke en gezellige Dublinse volksmarkt met groente, fruit, bloemen, vis en heel veel andere artikelen,is te vinden in Moore Street.In Temple Bar wordt elke week op zaterdag een Food Market gehouden op Meeting House Square. Op de kleine boekenmarkt op Temple Bar Square kun je in het weekend lekker rondsnuffelen in antieke en tweedehands boeken op allerlei gebied. Wanneer je op zoek bent naar Fashion & Design is de Cow’s Lane Market the place to be.
Tijdens je verblijf 3 dagen onbeperkt gebruik maken van bovenstaande service maar ook van All Dublin Bus Cummuter Services, stadsbussen, Nitelink, nachtbussen en Airlink, de luchthavenservice die je rechtstreeks naar hartje Dublin brengt.
Prijs: € 33 p.p. (volw.) en € 16 p.p. (3 t/m 13 jaar).
Hoewel Ierland op een afgelegen eiland aan de rand van Europa ligt, was het al duizenden jaren geleden bewoond. Al die bewoners hebben hun sporen nagelaten, zodat het mogelijk is om binnen een paar dagen 5000 jaar door de tijd te reizen! In de vruchtbare, groene heuvels langs de oostkust van Ierland, in de provincies Meath, Kildare, Kilkenny, Waterford en Wicklow, is dit vooral heel duidelijk. Daar wemelt het van de bouwsels van zonneaanbidders, Kelten, Ierse heiligen, Vikingen, middeleeuwse steenhouwers en Engelse landlords.
Brú na Bóinne, een gebied in de Boyne Valley met tientallen grafheuvels uit het Stenen Tijdperk, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De drie belangrijkste zijn Newgrange, Knowth en Dowth van
ca. 5000 jaar oud. Voor de ingang van Newgrange liggen de bekende, met spiralen gedecoreerde stenen. Een lange ondergrondse gang leidt naar de grafkamer die middenin de heuvel ligt. Eén maal per jaar tijdens midwinter (rond 21 december) schijnt hier een kwartier lang een zonnestraal naar binnen. Fascinerend om mee te maken (ook als de gids het op een andere dag of bij gebrek aan zon demonstreert met een zaklantaarn) en te beseffen over hoe veel astronomische kennis de bouwers beschikten, en dat 500 jaar vóór de bouw van de piramides van Egypte!
Toen de Kelten in Ierland arriveerden, zo’n 2000 jaar geleden, brachten ze hun eigen gewoontes en goden mee. Ierland werd opgedeeld in koninkrijkjes met een High King aan het hoofd. De grafheuvels uit de Steentijd werden nu door druïden gebruikt voor hun Keltische rituelen. Zo ook op de Hill of Tlachtga in Meath, waar vanaf het jaar 200 het meerdaagse Vuurfestival werd gehouden dat begon op de avond
voor 1 november. Dit is de oorsprong van Halloween. De vuren waren zichtbaar op de 20 km verderop gelegen Hill of Tara, de zetel van de High Kings en het centrum van de macht. Er worden nog steeds vuurfestivals in Ierland gehouden.
De Ierse patroonheilige St Patrick bekeerde de High King van Munster in het jaar 432, en doopte hem op de top van de kalksteenrots ‘Rock of Cashel’ in Tipperary. Behalve kerkruïnes staat hier ook St
Patricks High Cross. Dergelijke stenen kruizen zijn overal in Ierland te vinden. Ze zijn gedecoreerd met Keltische symbolen, mensen- en dierenfiguren en bijbeltaferelen. In de zesde eeuw werden veel kloosters gesticht, zoals Glendalough en Kells. In het klooster van Kells schreven monniken het beroemde, met goud gedecoreerde Book of Kells dat nu te bezichtigen is in de Old Library in Dublin.
Het stadje Kildare wordt gedomineerd door de 13e eeuwse kathedraal die staat op de plek waar St Brigidal in de 5e eeuw zowel een monniken als een nonnenklooster oprichtte. Dit alles is te horen uit de mond van een virtuele monnik in het Kildare Heritage Centre. Het omringende graafschap Kildare, ten westen van Dublin, staat vooral bekend om de vele paardenfokkerijen, de Ierse National Stud en de paardenraces, maar ook omdat Arthur Guinness hier zijn eerste bierbrouwerij startte.
Vanaf de 9e eeuw drukten de Vikingen hun stempel op de oostkust. Aanvankelijk kwamen ze als plunderaars op de rijke kloosters af. Daarvan getuigen de ronde torens met een 3 m hoge deuropening die je overal in Ierland ziet. Zodra een Vikingschip aan de horizon verscheen vluchtten de monniken met al hun kostbaarheden de toren in en haalden de ladder naar binnen. Een mooi voorbeeld van zo’n toren staat in het romantische Glendalough in de Wicklow Mountains. Later vestigden de Vikingen zich voorgoed in Ierland, waarna de welvarende Middeleeuwen begonnen. Er werden grote stenen kastelen en kathedralen gebouwd en stadjes als Waterford en Kilkenny, die prachtig bewaard zijn gebleven.
De oostkust van Ierland, die grenst aan de Ierse Zee, heeft lange, brede zandstranden, waarlangs rotspartijen en duinen elkaar afwisselen. Tussen Wexford en Youghal is de kust veel grilliger met diepe inhammen en in zee uitstekende kapen. Landinwaarts rijzen de Wicklow Mountains op, een dichtbeboste heuvelrug met mooie rivierdalen.
Ierland kent een rijke historie en dat is zeker te zien in het oosten van Ierland. De provincies Meath, Kildare, Kilkenny, Waterford en Wicklow hebben een geschiedenis die tot wel 5.000 jaar terug gaat in de tijd. Laat je meevoeren door de tijd van de Kelten, Vikingen en Engelse landlords langs de gemarkeerde routes door het verleden.
In Kilkenny, Glendalough en Ardmore staan merkwaardige ronde torens van steen, zo’n 1000 jaar oud. De toegangsdeur bevindt zich een paar meter boven de grond: ze werden door de monniken gebruikt als vluchtplaats wanneer de kloosters door de Vikingen werden aangevallen en geplunderd, de ladders werden dan snel naar binnen getrokken.
Dublin is een stad van tegenstellingen, waarin mooie gebouwen, schitterende winkelstraten en veel musea te vinden zijn, maar ook rommelige markten, oude volkswijken, straatventers en bedelaars. Sommige van die oude wijken zijn nu juist weer helemaal in, zoals Temple Bar met haar gezellige restaurantjes en pubs.
Door de eeuwen heen was de vruchtbare vallei van de rivier de Boyne belangrijk voor Ierland. Niet alleen werden de High Kings of Ireland hier gekroond en begraven, 1690 werd de beroemde Battle of the Boyne hier gestreden, waarbij Koning Willem III zijn schoonvader Jacobus II versloeg. Zo kent de Boyne Valley meerdere historisch plaatsen met haar bezienswaardigheden waaronder Kells, Tara, Slane, Trim en het eeuwen oude Newgrange (UNESCO).
Ten zuidwesten van Dublin liggen de groene, beboste heuvels van de Wicklow Mountains, met als hoogste top de 926 m hoge Lugnaquilla Mountain. In het hart van de Wicklows ligt het mysterieuze Glendalough, ‘dal van twee meren’, het is een diepe vallei, waar in de 6e eeuw een klooster werd gesticht door de Ierse heilige St. Kevin.
De zuidwestkust is het meest bezochte deel van Ierland, vanwege het afwisselende natuurschoon, de gezellige kustplaatsjes en het grote aanbod aan activiteiten. Favoriet zijn paardrijden, fietsen en wandelen, maar ook zee-kajakken, zeilen en vissen op zeeforel en zalm. Overal stuit je op intrigerende overblijfselen uit een ver verleden, waarin Vikingen en monniken een hoofdrol spelen.
Vanuit Bantry kronkelt de Wild Atlantic Way langs bossen en heidevelden met doorkijkjes naar zee naar over de schiereilanden Sheep’s Head en Mizen Head, die ver uitsteken in de Atlantische Oceaan. In Bantry Bay deden de Fransen meermalen een mislukte poging om te landen en de Engelsen te verdrijven. Hierover kom je alles te weten in het landhuis Bantry House.
Op het schiereiland Iveragh volgt de Wild Atlantic Way de beroemde Ring of Kerry. Je passeert leuke plaatsjes zoals Waterville, gelegen tussen een meer en de zee in zodat je er op zoet- en zoutwatervis kan vissen, en Portmagee dat in 2012 werd gekozen tot mooiste toeristenstad van Ierland. Ook Sneem is een ansichtkaartdorp met kleurige huizen rond twee kleine pleintjes.
Een brug verbindt het vasteland van Kerry met Valencia Island, waar afvaarten zijn naar de Skellig Islands op 12 km buiten de kust. De Keltische naam Sceilig betekent steensplinter, een zeer toepasselijke naam voor het klooster, dat 1500 jaar geleden op een rotsrichel werd gebouwd uit natuursteen. Het torent 185 m boven de zeespiegel uit, een trap van 618 treden leidt erheen. Vóór de bouw van St. Michaels was het een plaats waar Keltische hogepriesters hun eredienst hielden.
Vroeger was de zuidwestkust het domein van smokkelaars, die Franse wijn het land in smokkelden. Ook het afgelegen Dingle was een smokkelaarsnest. Op het schiereiland wemelt het van de clochans, stenen hutten in de vorm van een bijenkorf, waarin vroeger kluizenaars woonden. Op de landpunt Slea Head kan je de ruige, onbewoonde Blasket Islands zien liggen.
Ierland kent vele mooie regio’s, natuurparken, kustroutes, Keltische overblijfselen, kleurrijke stadjes en musea. Wij hebben een 10-tal bezienswaardigheden/attracties voor je uitgelicht, verspreid over het land. Uiteraard is er nog veel meer te doen en te beleven in Ierland. Per rondreis en accommodatie staat beschreven wat je tijdens je vakantie kan ondernemen.
Verscholen in de Wicklow Mountains, een uurtje ten zuiden van Dublin, ligt Glendalough. Dit voormalige klooster is één van de oudste christelijke overblijfselen van Europa. De mysterieuze sfeer die het uitademt is bij alle weersomstandigheden te voelen. Het dal tussen de twee meren is een mooi wandelgebied wat aansluit op de grotere wandeltocht de Wicklow Way.
Kinsale, de culinaire hoofdstad is één van de kleurrijkste plaatsjes van Ierland. De vrolijk beschilderde huizen, winkels en restaurants liggen in het kleine centrum, bij de oudste haven van Ierland. Een geselecteerd aantal restaurants zijn in Kinsale aangesloten bij de Good Food Circle, wat garant staat voor de goede keuken, wijn en service. Voor de haven van Kinsale prijkt het Charles Fort uit de 17e eeuw, ooit de grootste militaire nederzetting van het land.
In de luwte van Bantry Bay, voor de kust van Glengarriff, ligt het eiland Garnish. Door het bijzondere klimaat hier kunnen er op het eiland subtropische bomen en planten groeien. Maak een boottocht naar dit eiland om een wandeling te maken door de mooie tuinen met unieke vegetatie. Onderweg kom je langs een zeehondenkolonie die hier op de rotsen voor Garnish genieten van het warme klimaat.
Niet zo bekend als de Ring of Kerry maar meer de moeite waard, is de Ring of Beara. De indrukwekkende autoroute van 135 km is niet toegankelijk voor toerbussen waardoor het hier rustig rijdt. Af en toe kom je wat schapen op de weg tegen. Op het uiterste punt Garnish, kan jede oversteek maken naar Dursey Island, met de enige kabelbaan van Ierland. Stop in één van de pittoreske dorpjes met uitzicht op de groene heuvels en de ruige zee.
Naast het gezellige stadje Killarney in county Kerry, ligt het eerste Nationale Park van Ierland. Onderdeel van het park is Muckross Estate, met het buitenhuis waar Queen Victoria in 1861 te gast was. Het 25.000 hectare tellende park omvat onder meer Muckross House en Abbey, Ross Castle, de meren Upper en Lower Lough Leane en Black Valley. Te veel om op te noemen en dit alles kun je te voet, fiets, paard en wagen of met de auto bekijken.
De Cliffs of Moher zijn de bekendste klippen van Ierland. Iets zuidelijker, minder bekend en minder commercieel is Loop Head, waar even spectaculaire klippen zijn. Vanuit het dorpje Kilkee kan je wandelend, fietsend of met de auto dit schiereiland ontdekken. Via het vlakke plateau wordt je naar de vuurtoren gebracht waar de steile rotswanden die uit de zee opdoemen imponeren. Ook de dolfijnen hebben deze plek ontdekt en zijn hier regelmatig te vinden.
De 2500 km kustroute van Malin Head in county Donegal tot aan Kinsale in county Kerry is te lang om hier te omschrijven maar zeker een top 10 nominatie waard. De bewegwijzering brengt je langs de mooiste autoroute van de west Ierse kust en naar de vele bezienswaardigheden. Je kan de route vanuit noordelijke (n) of zuidelijke richting (s) volgen en de bruine borden kan je met het WAW logo herkennen.
Het meest noordelijke punt van Ierland is Malin Head op het schiereiland Inishowen. Ingeklemd tussen de Ierse fjorden Lough Swilly en Lough Foyle, is het een paradijs voor vogel- en plantenliefhebbers, sportvissers en wandelaars. Volg met de auto de bordjes Inis 100 voor de beste beleving. Het weerstation en de Navtex zender herinnert je aan de bewogen geschiedenis van dit uiterste punt.
De Giant’s Causeway ligt aan de rotsige kust van Noord-Ierland en wordt beheerd door de National Trust. De reuzendam bestaat uit duizenden zeskantige basaltzuilen. Bij een vulkaanuitbarsting die 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem plaatsvond versteende de hete basaltlava door supersnelle afkoeling in deze vorm. Maar de Ieren houden liever de mythische theorie aan dat de dam als een bouwsel van de reus Finn MacCool is, die ermee naar zijn geliefde in Schotland wilde oversteken.
Belfast is hard op weg om minstens even populair als Dublin te worden. Op loopafstand van elkaar liggen de musea, mooie winkelstraten, restaurants en gezellige pubs. Bezoek de Titanic Belfast of het Ulster museum. De mooiste gebouwen van Belfast stammen uit de Victoriaanse tijd: de Big Ben en de universiteit, maar ook het palmenhuis in de botanische tuin en de Crown Liquor Saloon in Victoria Street. Laat je rondrijden door de Black Taxi met je eigen privé gids achter het stuur.
Buro Scanbrit biedt rondreizen die garant staan voor de mooiste routes langs diverse interessante bezienswaardigheden van de regio. Wanneer je één van deze rondreizen boekt ontvang je een prachtige reisgids, wegenkaart, kortingsbonnenboekje ‘Ireland at a Glimpse’ en een geheel op de rondreis afgestemde reisbeschrijving met veel tips, die door Buro Scanbrit zelf ontwikkeld is. Indien je graag zelf je rondreis samenstelt, kan je de hotels en de vakantiewoningen uit de selecties combineren.
De afgelopen jaren zijn er heel wat oude manor houses in Ierland omgetoverd tot ware hotel paradijsjes en ook zijn er veel nieuwe hotels gebouwd. De meeste hotels bieden uitstekende faciliteiten, zo hebben veel hotels een spa met vaak wel meer dan 20 verschillende massage’s en beschikken ze over een eigen golfbaan! Zonder meer durven wij te stellen dat de hotels in Ierland persoonlijke service met veelal een uitstekend restaurant, design en/of sfeervolle inrichting weten te combineren. Dit komt ook tot uiting in het aantal sterren dat wij aan de hotels hebben toegekend.
Zo tref je hier geen 2 sterren hotels meer aan, maar heeft het gemiddelde hotel in Ierland al snel 4 sterren. Maar dan wel een 4 sterren hotel met een zeer goed prijs/kwaliteit verhouding, die je in geen enkel ander Europees land aantreft!
Buro Scanbrit heeft haar eigen classificatiesysteem. Het aantal sterren geeft de klasse van de accommodatie aan. Hierdoor wordt de keuze nog eenvoudiger. Een + achter het aantal sterren geeft aan dat de accommodatie in de aangegeven klasse
boven de gemiddelde kwaliteit uitsteekt of een prachtige ligging heeft.
*** Goede kwaliteit, goed onderhouden kamers en diverse faciliteiten. De vakantiewoning is functioneel ingericht met standaard faciliteiten.
*** Uitstekende kwaliteit en service met ruime kamers die van alle gemakken voorzien zijn en een uitstekende service, veelal met een spa, leisure centre, zwembad. De vakantiewoning is van uitstekende kwaliteit, ruim en met oog voor detail ingericht met meerdere faciliteiten.
***** Uitzonderlijke kwaliteit en service met ruime, smaakvol en zeer luxe ingerichte kamers en voorzien van vele faciliteiteiten. Veelal betreft het hier tot hotel omgebouwde historische mansions en kastelen.
Je vindt in deze brochure een ruim aanbod aan rondreizen door Ierland. Bij de rondreizen kan je kiezen voor een verblijf in uitstekende hotels, in Bed & Breakfast of een Irish Farmhouse accommodatie. Bij de beschrijving van de rondreizen wordt uitgegaan van de plaats waar de hotels liggen, de bijbehorende Bed & Breakfast of Irish Farmhouse adressen liggen binnen een straal van 30 km rond de plaats waar het hotel gelegen is.
Bij het reserveren van een 2-persoonskamer maakt men onderscheid tussen een twin en een double. Een twin heeft twee 1-persoonsbedden en een double heeft een 2-persoonsbed. Over het algemeen wordt een double geboekt. Bij boeking kan je een preferentie doorgeven. Helaas kunnen wij niet de garantie geven dat je voorkeur ter plaatse zal worden gehonoreerd.
Voor de hotels die wij aanbieden, geldt dat er één extra bed op een 2-persoonskamer kan worden bijgeplaatst indien er een prijs voor een extra bed vermeldt staat.
Kinderkortingen zijn alleen geldig als het kind verblijft in een extra bed op de kamer bij 2 volbetalende volwassenen (max. 1 extra bed per kamer). Je kan als preferentie een kinderbedje opgeven. Kinderen t/m 2 jaar gratis in bed van de ouders. De
maaltijden van de kinderen die gratis overnachten dienen ter plaatse betaald te worden. Kinderen t/m 3 jaar gratis. Hotelselectie en hotelrondreizen: kinderen t/m 12 jaar 50% korting. Mits anders vermeld. B&B en Irish Farmhouse rondreizen: t/m 1 jaar gratis, kinderen van 2 t/m 11 jaar betalen € 29 per kind per nacht.
Voor vakantiewoningen (rondreizen) geldt geen kinderkorting. Babybedjes kunnen als preferentie bij boeking opgegeven worden.
Het aantal genoemde personen is het maximum toegestane aantal personen. Baby’s en kinderen worden hierin meegeteld.
Bedlinnen en eindschoonmaak zijn bij de prijs inbegrepen, tenzij anders vermeld in de prijstabel bij de verschillende vakantiewoningen. Hand- en theedoeken dien je over het algemeen zelf mee te nemen, tenzij anders vermeld in de prijstabel. Elektriciteit en gasverbruik dienen doorgaans ter plaatse voldaan te worden. Bij aankomst kan een borgsom worden verlangd. Meestal krijg je deze direct bij het uitchecken terug wanneer je de woning schoon en de inventaris compleet achterlaat. Bedlinnen voor kinderbedjes dient je zelf mee te nemen.
Huisdieren zijn in sommige hotels en vakantiewoningen toegestaan. In enkele gevallen staat het bij de prijstabel vermeld. Je dient echter altijd vooraf kenbaar te maken dat je reist met een huisdier, wij kunnen dan voor je nakijken of het is toegestaan deze mee te nemen in de desbetreffende accommodatie(s).
Verspreid over heel Ierland hebben wij een breed aanbod van vakantiewoningen en appartementen. Ook in het hoogseizoen zijn shortbreaks van 3-4 dagen veelal mogelijk. Flexibiliteit ten top! Bij vrijstaande en geschakelde woningen spreken wij van vakantiewoningen. Wanneer er meer woningen in één gebouw zijn, dan spreken wij van appartementen. Deze laatste kunnen ook in meerdere woonlagen zijn gebouwd. De vakantiewoningen en appartementen zijn volledig uitgerust, dat wil zeggen dat er voldoende servies en keukengerei aanwezig is voor het maximaal
aangegeven aantal personen. Op de vakantieparken is geen entertainment, tenzij anders vermeld in de omschrijving. In Ierland is over het algemeen geen koffiefilter of koffiezetapparaat aanwezig in de accommodatie, wel is de keuken voorzien van een waterkoker. De bedden zijn voorzien van dekens of dekbedden.
Het zuidwesten is het meest bezochte deel van Ierland en dat is niet verwonderlijk, want het biedt een mengeling van ongerept natuurschoon en eeuwenoude geschiedenis. Dankzij de warme golfstroom is het bovendien gezegend met een mild klimaat. In de meest afgelegen gebieden, zoals het schiereiland Dingle, de Aran Islands en de MacGillycuddy Mountains, wordt door de bevolking nog Gaelic gesproken.
Aan de prachtige kust van de counties Cork, Kerry en Clare wisselen kale rotswanden en blauwe baaien, diepe beboste inhammen en kreken vol waadvogels elkaar af. Hier en daar liggen pittoreske haventjes, vanwaar vissersboten af en aan varen. Doordat de warme golfstroom de zuidwestkust passeert zijn de winters zacht, zodat zelfs subtropische planten er kunnen gedijen. In het voorjaar zijn de hellingen geel van de brem maar in de zomer rood van de bloeiende wilde fuchsiastruiken.
Na Cork en Limerick is Killarney de belangrijkste stad van het zuidwesten. Het heeft een gezellig centrum met populaire pubs, restaurants en veel winkels. In het Killarney National Park kan je wandelen, fietsen of paardrijden. Killarney ligt aan de beroemde toeristische rondweg de Ring of Kerry, met prachtige vergezichten over de zee en bergen. Minder bekend maar heel spectaculair is de autoroute Ring of Beara rondom de Caha Mountains, tussen Kenmare en Glengarriff.
Op het afgelegen schiereiland Dingle wordt nog Gaelic gesproken en het wemelt er van de forten, menhirs, Keltische kruisen en van die typische ronde stenen hutten die op bijenkorven lijken. Ze werden door monniken gebruikt om in te mediteren. Dingle telt meer dan 400 van zulke hutten! Maak een rondrit over de Slea Head Drive naar het meest westelijke puntje van Ierland, waar het uitzicht vanaf de kliffen op de onbewoonde Blasket Islands is onvergetelijk is. Zoek ’s avonds een pub op in Dingle Harbour, ooit een echt smokkelaarsnest.
The Burren is een ruig kalksteenplateau in Clare. Het lijkt een kaal maanlandschap maar is begroeid met bijzondere alpine plantjes, die zich in rotsspleten en holten hebben genesteld. De kalksteenlagen van de Burren vormen langs de kust de beroemde Cliffs of Moher, een steile, imponerende rotswand van 8 km lang en 230 meter hoog die bewoond wordt door zeevogelkolonies.
Stena Line biedt in totaal vier routes over de Ierse Zee en hierdoor maximale flexibiliteit bij het bepalen van de reis naar Ierland. Vanuit Fishguard in Zuid-Wales vaar je naar Rosslare, in het zuidoosten van Ierland. Een andere mogelijkheid is de route vanuit Holyhead welke je naar Dublin Port, in het centrum van Dublin brengt. Wie naar Noord-Ierland wil reizen kan gebruik maken van de route vanuit Liverpool naar Belfast of vanuit Cairnryan in Schotland naar Belfast.
Reistijd
De afstand van Harwich naar Holyhead is ca. 570 km en de afstand van Harwich naar Fishguard is ca. 555 km. Houd er rekening met een reistijd van ca. 6,5 uur en wat extra speling. Indien je via Londen naar Fishguard rijdt houdt er dan rekening te houden met extra drukte op de M1, zeker rond het spitsuur. meer details
Zonder omweg naar Engeland met Stena Line! De ideale manier om naar Engeland te reizen is via de route Hoek van Holland – Harwich. Stena Line vaart deze route 2 keer per dag met 2 schepen; de Stena Hollandica en de Stena Britannica. Aan boord van beide schepen zijn veel faciliteiten die de overtocht nog aangenamer maken, zoals comfortabele hutten, een bioscoop, Stena Shopping, verschillende restaurants en bars. Wifi op dek 9 is gratis. meer details
Stena Line biedt in totaal vier routes over de Ierse Zee en hierdoor maximale flexibiliteit bij het bepalen van de reis naar Ierland. Vanuit Fishguard in Zuid-Wales vaar je naar Rosslare, in het zuidoosten van Ierland. Een andere mogelijkheid is de route vanuit Holyhead welke je naar Dublin Port, in het centrum van Dublin brengt. Wie naar Noord-Ierland wil reizen kan gebruik maken van de route vanuit Liverpool naar Belfast of vanuit Cairnryan in Schotland naar Belfast.
ReistijdDe afstand van Harwich naar Holyhead is ca. 570 km en de afstand van Harwich naar Fishguard is ca. 555 km. Houd er rekening met een reistijd van ca. 6,5 uur en wat extra speling. Indien je via Londen naar Fishguard rijdt houdt er dan rekening te houden met extra drukte op de M1, zeker rond het spitsuur. meer details
Al 30 jaar zwemt voor de kust van Dingle de dolfijn Fungie. Hij is een ware inwoner van Dingle geworden en je kunt hem vanaf de boot gedag zeggen. Meerdere malen per dag vaart men langs de kustlijn van Dingle om Fungie op te sporen.
Prijs: € 19 p.p. (volw.) en € 10 p.p. (kinderen 0 t/m 11 jaar).
Duur: ca. 1 uur.
Vertrek: dagelijks, meerdere malen per dag.
Dublin vanaf het water! Een bijzondere ervaring, zonder verkeer en de beste plek voor diverse bezienswaardigheden. Vanuit het centrum vertrek je in een duo kajak de rivier de Liffey op. Je peddelt onder de beroemde Half Penny Bridge en O'Connell Bridge door, langs de Four Courts rechtbank naar de Guinness Storehouse. De gids zal je de hot spots van Dublin laten zien en een aantal leuke verhalen over de stad en haar inwoners vertellen.
Prijs: € 33 p.p. (volw.) en € 25 p.p.(8 t/m 15 jaar).
Duur: ca. 2 uur.
Inbegrepen: waterdichte kleding en zwemvest.
Vertrek: dagelijks; vertrektijden verschillen per dag.
Een goede manier om Dublin te verkennen is met de DoDublin Pass. De bus rijdt je langs alle hoogtepunten van de stad. Bezoek het Guinness Storehouse, Dublin Castle en St. Stephans Green. Ben je meer in voor cultuur dan bezoek je Kilmainham Goal of the National Art Gallery. Je sluit deze tour af in Temple Bar....
Prijs: € 33 p.p. (volw.) en € 16 p.p. (kinderen 3 t/m 13 jaar).
Ontdek Dublin op een geheel andere manier! De stad telt veel historische en culturele attracties. Fietsen is dan ook de ideale ervaring om Dublin en zijn hoogtepunten te ontdekken. Alle routes zijn met zorg samengesteld en brengen je langs alle hoogtepunten van de stad, denk hierbij aan fietsen langs Dublin Castle, de Guinness Brouwerij of langs de bekende Temple Bar....
Prijs: Taste of Dublin: € 29 p.p.
Duur: Taste of Dublin: ca. 2,5 uur.
Inbegrepen: fiets, helm en gids.
Vertrek: maandag t/m zaterdag 10.00 uur, zondag 11.30 uur.
Op het uiterste puntje van Hook Head Peninisula staat de vuurtoren van Hook. De oudste vuurtoren van de wereld schijnt zijn licht al 800 jaar. Tijdens de rondleiding ga je terug in de tijd. Vanaf het balkon van de vuurtoren heb je mooi uitzicht over de woeste zee. Bezoek ook de tentoonstelling in het bezoekerscentrum, het koffiehuis, de speeltuin en de kunstwinkel.
Prijs: €10 p.p.(volw) en €5 p.p. (kind t/m 16 jaar).
Duur : ca. 1 uur
Aanvang: dagelijks, ieder half uur van 9.30 - 17.00 uur.
Het Killarney National Park mag niet ontbreken aan je bezoek aan Ierland. Zowel vanaf het water als vanuit de traditionele koets. Met de koets ga je door het stadje Killlarney naar Ross Castle terwijl je vermaakt wordt door de storyteller-gids. Na een bezoek aan het kasteel vaar je met een comfortabele, overdekte boot over de Lough Leane en langs McGillcuddy Reeks Mountains. Geniet van de flora en fauna van dit beroemde nationale park.
Prijs: bij een boeking van min. 4 pers. € 25 p.p. (volw.), bij 3 personen € 29 p.p. en bij 2 personen € 38 p.p. Kinderen van 0 t/m 3 jaar gratis.
Duur: ca. 3 uur.
Vertrek : dagelijks om 10.00, 11.30, 13.30 en 15.00 uur.
Voor de beste Ierse folk muziek ga je naar de Merry Ploughboy Pub net buiten Dublin. Sinds 1989 treed deze vriendengroep op in hun eigen pub. Onder het genot van een traditioneel Iers 3-gangen diner vertolken ze het Ierse levenslied afgewisseld met, mooie Ierse verhalen. De plaatselijke jeugd laat je kennismaken met de Ierse opzwepende dans. Kortom een heerlijke avond waar je geniet van de Ierse specialiteiten.
Prijs: € 49 p.p. (volw.) en € 39 p.p. (kind t/m 17 jaar).
Duur: Show ca. 2 uur.
Aanvang : dagelijks om 18.30 uur, show start om 20.00 uur.
Inbegrepen: 3 gangen diner naar keuze (vis vlees of vegetarisch), livemuziek en dans.
Transfer: retour transfer vanaf Dublin € 10 p.p. (volw.) ter plaatse te reserveren. Kinderen zijn gratis.
:
:
In de luwte van Bantry Bay ligt het eiland Garnish met haar prachtige, subtropische tuinen. Door het warme klimaat groeien hier bijzondere planten en bloemen. Vanuit Glengarriff vertrekken elk half uur bootjes naar het eiland. Je vaart langs de zeehondenkolonie die hier zonnebaden op de rotsen.
Prijs: € 19 p.p.( volw.) en € 10 p.p. (kinderen 6 t/m 15 jaar). Kinderen t/m 5 jaar gratis.
Vertrek: dagelijks van 10.00-16.00 uur ieder half uur. Zondag 13.00-16.00 uur.
Inbegrepen: boottocht en entree ticket Garnish Island.
Wij houden een blog bij met reisverhalen en eigen ervaringen over onze bestemmingen. Hier hebben we de volgende artikelen gevonden die aansluiten op deze vakantie:
Tijd doorbrengen in de natuur is goed voor de gezondheid: het gaat stress tegen, verbetert het kortetermijngeheugen en kan verhoogde bloeddruk omlaag brengen (lees bijvoorbeeld eens het boek The Nature Fix: Why Nature Makes Us Happier, Healthier, and More Creative van Florence Williams). Reden genoeg om de komende vakantie de natuur op te zoeken in Engeland en Wales:
1....
Ierland heeft een fantastische kustlijn. De toeristische kustroute ‘Wild Atlantic Way’ loopt van de veilige haven van Kinsale tot de ruige kliffen van Malin Head in Donegal. Het meest bekende en toeristische stukje van deze route is het zuidwesten. De schiereilanden die hier liggen hebben witte stranden, smalle weggetjes en ruige rotskusten....
Journalist Linda van de Pavoordt ging wandelen in het Peak District en spotte het mooiste uitzicht van de reis vanaf Curbar Edge. Toch is haar officiële advies: ‘ga niet’.
Uitzicht Peak District
“Het Peak District? Nee joh, daar moet je niet naartoe gaan! Al die glooiende heuvels, kliffen met mijlenver uitzicht en gezellige pubs. Wat moet je daar?...
Hoewel veel mensen nog met de sneeuw bezig zijn deze winter, begint het nieuwe zomerseizoen zich al weer langzaam aan te dringen. Met natuurlijk daarbij de vraag; wat is nu een unieke bestemming? Wie van uitgestrekte landschappen, ruige natuur of pittoreske dorpen houdt, kan in de zomer zijn hart ophalen in Groot-Brittannië....
Hieronder vindt je het oordeel van onze klanten die deze reis geboekt hebben en hun ervaring wilde delen met u.
Het cijfer dat je ziet is gebaseerd op hun ervaringen, deze komen uit de enquêtes die wij versturen na thuiskomst
Geplaatst op: 25-06-2018
Door: mevr./dhr. Stecher
De reisafstanden zijn meestal nogal fors. Later aankomen is niet erg maar ik raad anderen aan om, waar mogelijk extra nachten te boeken. Zeker op aantrekkelijke locaties. De routebeschrijvingen zijn goed te volgen. Extra info inzake interessante punten onderweg werd als waardevol ervaren. Ik raad andere reizigers aan om bij Buro Scanbrit voor boeking te informeren naar de leuke plekken voor bijboeken. De medewerkers zijn doorgaans goed op de hoogte.
Geplaatst op: 21-09-2017
Door: mevr./dhr. Nijsen
Deze vakantie is een hele fraaie combinatie van verschillende ervaringen in verschillende landen. Zoals 4 keer overvaren met verschillende veerverbindingen en veelal ruim de tijd voor omgeving verkennen door 2 overnachtingen per hotel. Als er al een nadeel is, dan is het het vroege vertrek van de veerboot vanuit Dublin, waardoor je de dag ervoor je ontbijt moet regelen met het hotel (ontbijt pakketje mee, kost je niets extra's).
Geplaatst op: 21-09-2017
Door: mevr./dhr. Snijders
Alles goed geregeld, ik ga altijd met vertrouwen op reis met Buro Scanbrit.
Geplaatst op: 18-09-2017
Door: mevr./dhr. Maasland
Mooie reis, veel gezien. Het tempo zou rustiger kunnen, soms te weinig tijd voor bezichtiging.
Geplaatst op: 29-08-2017
Door: mevr./dhr. Haverslag
Een prachtige rondreis, met veel te zien, prima overnachtingen en een goede variatie in stad en natuur. Overtochten met de boot geven een ontspannend begin en eind van de vakantie. En prettig om met eigen auto te reizen. Reis nodigt uit om ook nog een ander deel van Ierland te gaan bezoeken! Ook in mooie delen van Engeland geweest.
Geplaatst op: 28-08-2017
Door: mevr./dhr. Stoop
Het is een prachtige rondreis die gaat langs verschillende mooie natuurgebieden en gezellige plaatsen. Heel afwisselend !
Waardering: 7Geplaatst op: 26-08-2017
Door: mevr./dhr. Hoving
Er is geen toelichting beschikbaar voor deze beoordeling
Geplaatst op: 18-06-2017
Door: mevr./dhr. van der Linden
Wij hebben, wederom, een heerlijke vakantie gehad met de door Buro Scanbrit uitgestippelde route. Mooie ervaringen opgedaan.
Geplaatst op: 08-05-2017
Door: mevr./dhr. Raaphorst
Prima vakantie om (het zuiden van) Ierland te ontdekken. Leuke stadjes, prachtige kusten en mooie natuur. Een aanrader voor wie graag (mee)rijdt.
Geplaatst op: 12-07-2016
Door: mevr./dhr. Spitters
Het was niet onze eerste reis die we met Buro Scanbrit maakten, dus we wisten wat we konden verwachten. En wederom heeft men volledig aan onze verwachtingen voldaan en dus kijken we terug op een topvakantie. Zelfs de weersomstandigheden hebben goed meegewerkt. Kortom, we kijken weer terug op een supervakantie.
Geplaatst op: 20-09-2015
Door: mevr./dhr. Propst
Hotel Murphey's Kamer veel lawaai door ventilatie systeem. Badkamer erg klein en wastafel veel te laag en te klein.
Geplaatst op: 31-08-2015
Door: mevr./dhr. Stigter
Fantastisch accomodaties en overtochten per ferry naar Engeland, Wales en Ierland met eigen auto. Ik zal volgende keer op meer plaatsen langer willen blijven want elke dag een ander hotel is wat heftig. Reis per ferry comfortabel en zelfs in een hut zonder ramen prima te doen. Een geweldige rondreis gemaakt maar programma had iets minder ambitieus gekund. Cork zou ik overslaan, wat langer blijven in Kinsale. Trek minstens drie dagen uit voor ring of Kerry, Dingle Peninsula en Ring of Beara. Killarney zou ik ook prima kunnen missen. Het nabij National Park is natuurlijk wel de moeite waard maar de kunst is ergens in de buurt op een wat minder touristische plek te verblijven.
Geplaatst op: 19-08-2015
Door: mevr./dhr. Langenhuijsen
De verrassende natuur en de vriendelijkheid van de mensen in Ierland en Engeland is een zeer aangename verrassing. zeker tov bv Frankrijk. Links rijden is gaat verrassend goed vooral door het rustige weggedrag van de engelsen en ieren,
Geplaatst op: 19-08-2015
Door: mevr./dhr. Reinders
Flynn is een echte aanrader. Veel kilometers, maar allemaal de moeite waard.
Inbegrepen: landbridge overtocht Hoek van Holland-Harwich, Fishguard-Rosslare, terug via Dublin Port-Holyhead en Harwich-Hoek van Holland met Stena Line voor 1 auto (max. 2 m hoog en 6 m lang) en inzittenden · verblijf aan boord in een buitenhut aan boord Hoek van Holland-Harwich · 11 nachten verblijf in een kamer met bad en/of douche en toilet o.b.v. logies/ontbijt · CO2-compensatie van het vervoer · uitgebreide reisbeschrijving · reisgids · wegenkaart.
Niet inbegrepen: evt. brandstoftoeslag · maaltijden aan boord · tol en evt. veerdiensten.
Vertrekmogelijkheden: dagelijks.
Maandag 10.00 tot 17.30 uur
Dinsdag t/m Vrijdag 09.00 tot 17.30 uur
Zaterdag t/m Zondag 10.00 tot 16.00 uur