Antwoord op je vraag

Welk coronabewijs heb ik nodig voor mijn vakantie?

Vanaf 1 juli 2021 wordt het makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen. Dan kan het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) gebruikt gaan worden. Dit is een digitaal bewijs dat je:

• recent negatief getest bent op corona, of;

• gevaccineerd bent tegen corona met een goedgekeurd vaccin, of;

• hersteld bent van een coronabesmetting.

In Nederland zal het DCC onderdeel worden van de CoronaCheck-app, in België van de CovidSafeBe-app.  Met de app kun je een QR-code opvragen welke gescand kan worden. Via Coronacheck.nl/print kun je ook je QR-code printen en meenemen.

Reisbepalingen verschillen per land

Helaas betekent dit niet dat je overal vrij naartoe kunt reizen. De landen blijven zelf bepalen onder welke voorwaarde je wordt toegelaten. Maar ook welke van deze bewijzen geaccepteerd worden, welke type testen geldig zijn, hoe oud een test mag zijn of welke andere maatregelen gelden (zoals quarantaine). Ook wordt er door de meeste landen verwacht dat je je vooraf registreert via een online Passenger Locator Form.

Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben van het Nederlandse ministerie van VWS. Hier lees je er meer over.

Houdt er tevens rekening mee dat je vaccinatiebewijs voor de meeste landen 14 dagen oud dient te zijn.

De meest actuele informatie per land vind je altijd op de websites nederlandwereldwijd.nl (NL) info-coronavirus.be (BE) of diplomatie.belgium.be (BE). De belangrijkste informatie lees je ook in ons reisadvies per land.

 

Gratis Coronatest

Nederlanders kunnen zich in juli en augustus gratis laten testen voor buitenlandse reizen. Via de website testenvoorjereis.nl kan je meer informatie vinden.

 

Moet ik als ik terugkom in quarantaine?

Voor sommige vakantiebestemmingen geldt er voor Nederlanders een dringend advies om bij thuiskomst in quarantaine te gaan. Hier lees je er meer over.

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit