Antwoord op je vraag

Wat zijn de Corona maatregelen op IJsland?

Laatst bijgewerkt: 7 januari 2022, 11:00u

 

De volgende (in)reisbeperkingen gelden voor IJsland:

 

Toeristische bezoek toegestaan

Ja, je kan naar IJsland reizen als je:
• Een vaccinatiebewijs hebt (van minimaal 14 dagen na je laatste vaccinatie). Ook het gele vaccinatieboekje wordt geaccepteerd; of
• Een herstelbewijs hebt (van min.14 dagen en max. 180 dagen oud) dat je geïnfecteerd bent geweest met het coronavirus; of
• Een negatieve COVID-19 testuitslag (PCR) hebt die niet ouder is dan 72 uur hebt. Bij aankomst volgen 2 PCR-testen, met tussentijds 5 dagen quarantaine.

en
Alle reizigers moeten een negatieve PCR- of antigeentest laten zien (maximaal 72 uur oud voor vertrek). zie de informatie hieronder bij 'Negatieve coronatest nodig?'

Een handige link om in enkele stappen erachter te komen welke voorwaarden voor jou van toepassing zijn: https://island.is/en/p/entry

 

Quarantainemaatregelen

Ja. Ben je niet volledig gevaccineerd, dan moet je bij aankomst in IJsland een PCR-test doen en meteen in quarantaine gaan tot minimaal de 5de dag na binnenkomst. Dan doe je weer een test. Als ook deze test negatief is dan ben je klaar met de quarantaine en kan je door IJsland reizen. De tests in IJsland zijn gratis.
Er gelden geen quarantaine maatregelen als je volledig bent gevaccineerd of bewijs hebt dat je geïnfecteerd bent geweest met het coronavirus.

 

Vaccinatiebewijs geaccepteerd
Ja, via het EU corona certificaat met QR-code. Digitaal of op papier. Ook het gele vaccinatieboekje wordt geaccepteerd. Mocht je laatste vaccinatie korter dan 14 dagen zijn geweest dan is het mogelijk om bij aankomst in IJsland een PCR-test te doen. Je moet daarna direct naar je overnachtingsadres voor quarantaine en de uitslag volgt binnen 24 uur. Als deze negatief is, mag je je reis vervolgen. 

 

Negatieve coronatest nodig?
Ja, ongeacht of je wel of niet een vaccinatie- of herstelbewijs hebt. De coronatest kan een PCR-test of een antigeentest zijn, welke niet ouder dan 72 uur mag zijn. Dit geldt voor iedereen geboren in 2004 of eerder.

 

Vooraf registreren nodig?
Ja. Binnen 3 dagen voor vertrek via visit.covid.is 
Daarnaast moeten alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen een gezondheidsverklaring bij zich hebben van het ministerie van VWS. Hier lees je er meer over.

 

Speciale voorwaarden voor kinderen
Ja. Kinderen geboren in 2005 of later hoeven bij aankomst in IJsland geen negatieve testuitslag en hoeven ook geen PCR-test bij aankomst te doen. Zolang ze reizen met volledig gevaccineerde volwassenen of met volwassenen die eerder besmet zijn geweest met corona, volgen ze de inreisbeperkingen van de volwassenen. Kinderen geboren in 2004 of eerder moeten bij aankomst in IJsland een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur en moeten bij aankomst ook een PCR-test doen. Daarna volgt een quarantaine van 5 dagen en een 2e test. Dit geldt niet als ze volledig gevaccineerd zijn. Het testen bij aankomst in IJsland is gratis. 

 

Overige informatie

Het is aan te raden om de app Rackning C-19 te downloaden. Deze wordt o.a. gebruikt om over de negatieve testresultaten te communiceren of om infecties te traceren. Het dragen van een mondkapje in transferbussen van excursies is verplicht.

 

Wat als Nederland of België van kleur verandert?
Mocht vanuit de Europese Unie Nederland of België van kleur veranderen, dan veranderen de regels t.a.v. reizen naar IJsland niet.
Belangrijk: deze informatie is gebaseerd op de informatie die de overheden op dit moment verstrekken, en kunnen dus altijd wijzigen.

 

Terugreizen naar Nederland

Reizigers vanaf 12 jaar hebben een coronabewijs nodig als ze terugreizen naar Nederland en komen van een land dat kleurcode geel heeft. Onder coronabewijs wordt een vaccinatiebewijsnegatief testbewijs of herstelbewijs verstaan. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen dus zonder deze documenten naar Nederland terugreizen. Het is niet nodig om bij thuiskomst in quarantaine te gaan. Wel is het advies om bij thuiskomst een zelftest te doen, ook als je gevaccineerd bent. Hier lees je er meer over. En hier lees je welke kleurcode IJsland heeft. 

 

Testen in IJsland 

Het is mogelijk om in IJsland een sneltest (antigeen test) te doen. Dit kan je boeken via deze sites: https://covidtest.is/ (in Reykjavík, kosten ISK 6900, niet geopend in het weekend) of https://www.testcovid.is/ (in Reykjavík en Keflavík, kosten ISK 6900, Reykjavík niet geopend in het weekend, Keflavík elke dag geopend)

 

De actuele situatie kan snel veranderen, lees daarom:

• hier de actuele situatie over de Corona maatregelen van de IJslandse overheid

• hier de actuele situatie over de inreisbeperkingen vanuit het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken

hier vind je een handige tool om snel te checken wat de voorwaarden zijn om naar IJsland te reizen.

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit