Antwoord op je vraag

Kan ik op reis met de elektrische auto naar Duitsland?

Wanneer je met de elektrische auto op vakantie gaat is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden, zodat je reis ontspannen verloopt.

 

Laadpunten op de route

Voor informatie over de laadpunten op de route kan je verschillende online overzichten raadplegen. Populaire overzichten zijn: Plugsurfing, New Motion en Chargemap. Bij het overzicht via de website van Chargemap staat ook per laadpunt aangegeven welke faciliteiten er in de buurt aanwezig zijn; handig voor als je onderweg bijvoorbeeld zin hebt in een kop koffie!

Uiteraard weet je hoeveel km. jouw elektrische auto kan rijden. Houd er hierbij rekening mee dat de auto op bergopwaartse wegen meer elektriciteit verbruikt en dat de accu bij lage temperaturen sneller leeg raakt.

Tip: laad je auto nooit bovenaan een berg helemaal vol. Als je naar beneden rijdt wint de auto zelf al veel energie terug wat in de accu wordt opgeslagen voor later gebruik. Als de accu dan helemaal vol zit, kan deze energie er niet meer bij.

In het reisprogramma van onze rondreizen staat per dag aangegeven wat ongeveer de te rijden afstand naar de volgende accommodatie is. Ook hebben we rondreizen die we speciaal hebben geselecteerd om met een elektrische auto te doen.

 

Betalingsmogelijkheden bij de laadpunten

Het is aan te raden om voorafgaand aan de reis bij je provider te controleren of je laadpas geldig is in het buitenland. Indien je laadpas niet geldig is, kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van een laadpas van een internationaal laadnetwerk zoals Plugsurfing of Chargemap. Bij de meeste van dit soort internationale laadnetwerken staat ook aangegeven welke laadpas geldig is bij het desbetreffende laadpunt. Daarnaast is het ook een optie om te kiezen voor een laadpas bij een nationale provider van het land waar je op reis gaat. Het is ook vaak mogelijk om via een app van de provider op je smartphone te betalen. Indien er nationale providers in het land van deze rondreis actief zijn, staat dit aangegeven bij de landspecifieke informatie hieronder.

Voor een aantal landen in ons aanbod geldt dat het uitsluitend mogelijk is om de elektrische auto op te laden door middel van een laadpas bij één specifieke nationale provider; houd hier dus rekening mee! Indien dit voor de bestemming van toepassing is, vind je hier meer over bij de landspecifieke informatie hieronder.

 

De benodigde stekker op reis

Type 2 laders die in Nederland worden gebruikt kunnen bij de meeste laadpalen in Europa worden gebruikt. Wel is het verstandig om voor de zekerheid in een overzicht met laadpalen zoals Chargemap of Plugsurfing, te controleren welke lader toepasbaar is op de laadpaal. Neem ook voor de zekerheid je laadkabel mee waarmee je via een normaal stopcontact kan laden voor noodgevallen. Hier kleven wel nadelen aan, dus lees je goed in als je hier gebruik van maakt.

 

Duitsland

Duitsland is geschikt voor reizen met de elektrische auto. Duitsland is bezig met het plaatsen van een elektrisch oplaadpunt bij elk tankstation in Duitsland. Het is verstandig om voorafgaand aan de reis te bekijken welke laadmogelijkheden op de routes beschikbaar zijn.

In Duitsland is het mogelijk om met internationale laadpassen zoals die van Plugsurfing en Chargemap te laden, maar het is ook een optie via een nationale provider te laden. Duitse providers met een relatief groot laadnetwerk zijn Ladenetz.de en EnBW. Ladepay is een platform waarmee je met een QR-code gebruik maakt van het laadpalennetwerk van Ladenetz. De laadsessies betaal je via een creditcard of via PayPal. Via de EnBW mobility+ app reken je af door de gewenste betaalmethode in te voeren bij de registratie. Kijk op de websites van deze providers voor meer informatie over het gebruik van de laadpalen en andere betaalmogelijkheden.

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit