Drie onvergetelijke roadtrips in Schotland

Het ruige landschap, de rustige wegen en knusse overnachtingsadressen maken van Schotland een moeilijk te overtreffen bestemming voor een roadtrip. Drie inspirerende routes die verleiden om direct die kant op te reizen.

Roadtrip, Schotland, Kylesku Bridge, Rhiconich, North Coast 500, brug, Noordwest

North Coast 500

Northcoast 500
The Northcoast 500 wordt ‘the ultimate roadtrip’ en ‘Schotlands antwoord op de Route 66’ genoemd, dat belooft wat! En terecht: de route maakt de superlatieven waar. First things first: The Northcoast 500 heet zo, omdat de totale rondrit 500 mijl (iets meer dan 750 kilometer) lang is. Hij start officieel in Inverness, het belangrijkste stadje in de Schotse Hooglanden, maar omdat het een rondrit is, kun je net zo gemakkelijk zelf een ander begin- en eindpunt kiezen. Een paar hoogtepunten langs de route zijn:

  • Kastelen en landhuizen zoals Dunrobin Castle van Lord Strathnaver: het kasteel is al meer dan zevenhonderd jaar in handen van dezelfde familie en is het meest noordelijke van de grote huizen in Schotland en de grootste in de noordelijke Highlands. Het heeft maar liefst 189 kamers!
  • Prachtige baaien, kliffen en stranden: als je afbeeldingen zoekt van bijvoorbeeld Achmelvich Bay moet je jezelf bijna bedwingen om niet direct je fototoestel te pakken en in de auto te springen.
  • Bekijk hoe whisky wordt gemaakt (en ervan proeven natuurlijk) bij Glenmorangie Distillery.
    Je zou de route in een dag of vijf kunnen doen, maar trek er liever zeven tot veertien dagen voor uit. Ga je echt voor slow travel, neem dan lekker nog langer de tijd: er zijn langs de route zoveel kleine detours te maken en activiteiten om te doen dat je je niet snel verveelt!

Maak zelf één van de mooiste roadtrips door Schotland! Bekijk onze 9-daagse rondreis langs goede middenklasse hotels en geniet van de prachtige dramatische kustroutes. 

Roadtrip, Schotland, Dunrobin Castle, North Coast 500

Dunrobin Castle

Argyll Coastal Route
Is de volle 500 mijl je een beetje te enthousiast, kies dan voor de Argyll Coastal Route (129 mijl/208 kilometer), langs een paar van de mooiste delen van de westkust en een stukje landinwaarts, naar de Ben Nevis, de hoogste bergtop van het Verenigd Koninkrijk. Voor natuurliefhebbers die niet willen kiezen tussen sea or summit. Startpunt is Loch Lomond, waar je meteen met je neus in de boter valt wat betreft prachtige uitzichten. Onderweg doe je je tegoed aan schaal- en schelpdieren die volop langs deze kust bij restaurants op de kaart staan, maak je wandelingen door ruige natuur en geniet je van een boottocht of een kasteelbezoek, zoals Castle Stalker. De reis Callum brengt je langs een deel van Argyll Coastal route en onderweg verblijf je in kleinschalige en rustig gelegen lodges. 

Loch Lomond National Park, wandelen

Wandelen in het Loch Lomond National Park

Perthshire Tourist Route
De kortste in dit rijtje, maar een juweeltje: de Perthshire Tourist Route van 43 mijl (69 kilometer). Deze roadtrip begint net ten noorden van Dunblane, eindigt in Ballinluig en gaat door bossen en spectaculaire highlands in het hart van Schotland. Je komt langs het beroemdste hotel van Schotland (Gleneagle), whisky distilleerderij Famous Grouse en Drummond Castle met zijn mooie tuinen. Natuurlijk kun je langs de route de prachtige natuur in. Neem wandelschoenen mee, huur een mountainbike, maak een Highland Safari of klim (met een goede voorbereiding) naar de top van één van de Munroes, een bekende bergrange in Schotland. Combineer deze route met het ruige berglandschap van het Cairngorms National Park en een boottocht op het Loch Lomond tijdens de autorondreis Graeme.

4x4 Safari door de Schotse Hooglanden

Safari door de Schotse Hooglanden


Leave A Comment