De mooiste routes van Fjord Noorwegen

Het landschap van Noorwegen is zo mooi dat het rondrijden alleen al een feest is. De mooiste wegen zijn door de overheid aangemerkt als ‘nasjonal turistveg’. Noorwegen heeft er inmiddels 18 door het hele land. Dit zijn onze favorieten in het fjordengebied.

stegastein Noorwegen ‘nasjonal turistveg

Aurlandsfjellet: 47 kilometer
De Aurlandsfjellet loopt van Laerdal naar Aurlandsvangen, en is ook het mooist als je hem in die richting rijdt. Op het laaggelegen gedeelte geniet je van uitzicht op de fjord, op het hoog gelegen gedeelte ligt het hele jaar door sneeuw. Onderweg zie je watervallen, meertjes van smeltwater en prachtige vergezichten. Stop vooral bij het mooie uitkijkpunt Stegastein, gemaakt van hout en glas, dat 650 meter boven de fjord uittorent.

sognefjellet ‘nasjonal turistveg

Sognefjellet: 108 kilometer
Dwars door het Nationaal Park Jotunheimen loopt de Sognefjellet, met de hoogste bergpas van Noord-Europa. Start in Lom met een bezoek aan het staafkerkje en rij daarna de route door het ruige berglandschap. Het weer kan hier extreem zijn, en daarom is de weg in de winter gesloten. In het voorjaar (mei) kan er tot wel 10 meter sneeuw naast de weg liggen. Vlakbij Gaupne verandert de weg, en maken de bergen plaats voor een geweldig uitzicht op het blauwe water van de Sognefjord.

Trollstigen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geiranger-Trollstigen: 104 kilometer
De route Geiranger-Trollstigen gaat van Langevatn naar Sogge Bru bij het Romsdalsfjord (Je volgt weg 63). Langs de route zijn meerdere hoogtepunten te zien, waarvan de elf haarspeldbochten van de Trollstigen het bekendst zijn. Onderweg wisselen groene valleien waar aardbeien groeien af met steile bergen en vergezichten over de fjorden. Er zijn meerdere uitkijkpunten gebouwd, allemaal fraaie architectonische hoogstandjes!

atlanterhavsvegen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atlanterhavsvegen: 36 kilometer
De Atlanterhavswegen, of Atlantic Road, wordt ook wel de mooiste autoroute ter wereld genoemd. Via zeven bruggen rij je van eiland naar eiland. Hier ervaar je de nabijheid van de oceaan, met prachtige uitzichten, ruige heidevelden en vissersdorpjes. De combinatie van het verlaten landschap en de indrukwekkende architectuur van de bruggen – waarbij het af en toe lijkt alsof de weg letterlijk in het landschap verdwijnt – maken een tocht over deze weg tot een hele bijzondere ervaring!

hardanger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hardanger: 158 kilometer
Hardanger is een afwisselend regio. Van de ruige hoogvlakte Hardangervidda kom je in een landschap met indrukwekkend watervallen en fruitboomgaarden. Het ene moment rij je langs een steile afgrond, het volgende moment dwars door een appelboomgaard. De route is opgedeeld in vier delen, verbonden met een tunnel, brug of ferry. Neem vooral een kijkje bij de Vöringfossen, de hoogste waterval van Noorwegen.

Kijk voor meer informatie over de routes op www.nasjonaleturistveger.no

Wil je een rondreis maken langs al deze routes? Rondreis Dagny komt langs 11 van de 18 nasjonal turistveger. De bovenstaande kun je tijdens deze reis allemaal rijden.

Comments
3 Responses to “De mooiste routes van Fjord Noorwegen”
  1. Avatar Kyan says:

    Wat een supermooie foto’s zeg. Echt heel bijzonder om die wegen zo te zien en dan ook met aanvullende informatie er bij. Bedankt.

  2. Avatar B.J.Rob says:

    We zij in 2007 – 2008 – 2009 ook in Noorwegen Langs de fjorden en de 68 de mooiste pas.

  3. Avatar Iris van den Brand says:

    Wat leuk! Tijd om nog eens keer terug te gaan, toch? 🙂

Leave A Comment