5 Tips voor autorijden in de sneeuw

Wat is er nu mooier dan met een auto door Scandinavië rijden? Rustige wegen, prachtige natuur én onderweg stoppen wanneer jou dat uitkomt. Maar geldt dit ook in de winter? Of is het dan enorm glad en besneeuwd op de wegen en kun je het autorijden beter aan de locals overlaten? Maria Sukking, onze product manager die regelmatig in de winter door Finland rijdt , geeft 5 tips hoe je slim autorijdt in de sneeuw.

Autorijden in de sneeuw Finland

1. Pas je snelheid aan
Autorijden in de winter in Scandinavië is niet te vergelijken met de Alpen. De wegen zijn hier altijd bedekt met een laagje sneeuw en de huurauto’s altijd voorzien van winterbanden met spikes. Hierdoor heb je een goede grip op de weg. In de steden zijn de wegen soms bestrooid met zand of grind, maar in het binnenland meestal niet. Het is daarom aan te raden langzaam te rijden. Je voelt het beste aan welke snelheid veilig is door af en toe even te remmen. Hierdoor voel je de grip en gladheid op de weg.

2. Wees voorzichtig met remmen
Laat je niet verleiden door abrupt te remmen. Remmen in de bochten raad ik ook af, omdat je hierdoor in de slip kunt raken.

3. Houd voldoende afstand
Doordat de wegen besneeuwd zijn, stuift er sneeuw van de weg. Vooral wanneer je achter een vrachtwagen rijdt. Dit belemmert het zicht. Mijn advies is: houd daarom voldoende afstand.

Autorijden in de sneeuw Finland

4. Verwarm je auto
De temperatuur kan in het noorden van Lapland dalen tot -40 graden. Daarom krijg je bij je huurauto een kabel om de accu van je auto voor te verwarmen. Gebruik deze, en vooral ’s nachts, zodat je auto ’s morgens eenvoudig start. Start de auto 10 minuten voordat je vertrekt en maak gebruik van je stoelverwarming. 

5. Ontspan en geniet
Op de meeste plekken in Scandinavië is het lekker rustig op de weg en dat maakt het rijden hier tot een groot genot. Geniet hiervan, want dit maakt het autorijden een stuk eenvoudiger.Autorijden in de sneeuw Finland

Leave A Comment