Houtvlotvaren. Wat een avontuur in Zweden!

‘Op een zelfgebouwd houtvlot de prachtige rivier de Klarälven afzakken met alleen de stilte om je heen. Beboste oevers, een bever die in het riet verdwijnt; je bespiedt onopgemerkt de dieren in het woud, elanden en reeën, een droom die werkelijkheid wordt. Je drijft met de rivier mee met een snelheid van 2 km per uur. Onderweg een heerlijke duik in het heldere water, een vis vangen of helemaal niets doen. Een avontuur dat je het leven van alledag onmiddellijk doet vergeten.’

50 jaar geleden werd het Houtvlotavontuur met bovenstaande tekst al gepromoot bij Buro Scanbrit. Nu is deze avontuurlijke trip nog steeds te boeken, tijd om de proef op de som te nemen! Wij gaan op avontuur en delen 5 tips voor de volgende Robinson Crusoes.

Tip 1 Vlot een vlot bouwen
Vlot een vlot bouwen bestaat niet. Je bent hier minimaal een dagdeel mee bezig en je hebt hierbij veel eten en drinken nodig, want het is zwaar fysiek werk. Ook is het verstandig om werkhandschoenen mee te nemen, zodat je geen splinters krijgt. Gelukkig blijkt mijn partner in crime een ware scout en steekt hij de vele knopen (die je de avond ervoor gezamenlijk oefent) soepel in elkaar. Zo soepel dat wij zelfs als eerste van de ongeveer 7 andere groepjes er vandoor vlotvaren.

Houtvlot varen Zweden

Zelf je vlot bouwen

Tip 2 Omzeil de zandbanken, of niet?
Nadat wij al high fivend de rivier af gaan met ons zelfgebouwde vlot, blijkt al snel dat hardlopers doodlopers zijn. Binnen 5 seconden is daar al onze eerste ‘adventure’. De instructeurs hadden ons gisteren tijdens de briefing al gewaarschuwd voor ‘adventures’ als deze en dus toch …gestrand in een zandbank. Mooi man, adventures zijn natuurlijk onderdeel van het houtvlotavontuur! Wie gaat het koude water in om ons uit deze zandbank te duwen?

Tip 3 Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding
‘Brrrr, het water is koud!’ Ons houtvlotavontuur was in juni en het water is dan best nog koud. De weersvoorspellingen waren ook dramatisch: alleen maar regen! Uiteindelijk hebben we superveel geluk gehad. Het was voor 80% droog met op het ene moment een heerlijk zonnetje en het andere moment trokken we snel het zeil over onze ‘hut’ om te schuilen tegen de regen. Tip: neem voldoende verschillende soorten kleren mee, zodat het vlotvaren tijdens elke weerssituatie leuk blijft!

Houtvlot varen

Laagjes kleding meenemen is een aanrader

Tip 4 Wegdromen in het wild
Wij hadden een tent erbij gehuurd en dat was een goede zet. De tent is gemaakt om snel en gemakkelijk op te zetten, binnen 5 minuten staat je tent als een huis. By the way: in de zomer van Zweden wordt het bijna niet donker ’s nachts. Kun je hier niet tegen? Neem dan iets mee om je ogen mee te bedekken en zeker weten dat je heerlijk wegdroomt in het wild.

Houtvlot varen Klarälven

Deze handige tent die je bij het pakket kunt huren staat binnen een paar minuten

Tip 5 Paal boven water
Je krijgt ook een houten paal mee om je mee af te zetten tijdens de tocht, zodat je ‘adventures’ zoals deze overleeft: vastzitten in bebossing langs de kade, blijven hangen in een stroomversnelling of tegen de kade aanbotsen. Belangrijk hierbij is de grootte van de paal. Als je een te grote of te lange kiest, dan is de kans groot dat je je hiermee niet kunt afzetten, omdat hij te zwaar is. Tip: houd hier rekening mee bij het kiezen van een paal.

Wat voor ons in ieder geval als een paal boven water staat is dat deze trip een uniek avontuur is. Het samen oplossen van ‘adventures’, overleven in de wilde natuur, genieten van de stilte om je heen. Zeker een aanrader als je van wat avontuur houdt. De introductietekst van 50 jaar geleden is zeker nog van kracht!

Houtvlotvaren

Houtvlotvaren: wat een mooi avontuur


Leave A Comment