Op wintervakantie in Fins Lapland

Ohhhh, wat is het hier mooi! ‘ fluistert zachtjes iemand achter mij in de bus. We zijn van de luchthaven Kittilä op weg naar onze winterbestemming, Sirkka. Een dorpje hoog in Fins Lapland wat meestal Leví wordt genoemd, naar het gelijknamige skigebied. De stilte kun je bijna horen.

Sneeuwlandschap Fins Lapland

Wat een andere wereld
Ik kijk uit het raam en zie de overhellende, witte bomen die zo kunnen om-knakken onder het gewicht van de sneeuw. Maar ook de weg is wit, de stoep, de daken van de huizen……, alleen de huizen zelf niet. Die steken mooi af in rood en geel of ze zijn van dikke ronde boomstammen van hout. “Kijk een sneeuwscooter! Dat gaan wij morgen ook doen.” Op het pad langs de weg, zie ik in volle snelheid de sneeuwscooter ons inhalen. De Finnen vervoeren zich in de winter het liefst per sneeuwscooter want het is snel, je bent in de buitenlucht en je komt op plekken die met een auto onmogelijk te bereiken zijn. Wat een andere wereld en dat op maar 3 uur vliegen van Amsterdam.

Gek Rendier
Met een groepje Nederlanders en Belgen word ik afgezet bij ons hotel voor deze week Hullu Poro, wat Gek Rendier betekent. Jeetje, wat is hier alles dichtbij! Links zie ik de skipiste, en zojuist passeerden we het gezellige centrum met restaurantjes, leuke boetieks en sportwinkels. Wanneer ik de lobby binnen stap lijkt het of de Jingle Bells mij toezingen. Overal zie ik rode en groene elfen, rendieren en met sneeuw beklede souvenirs. Hier gaat mijn hart sneller van kloppen. Wat een kerstsfeer en dat in januari. Op mijn kamer die gedecoreerd is met design rendierbehang is het behaaglijk warm. Vanuit het raam zie ik de bossen en hier en daar een rood huisje.

Rood huisje in Fins sneeuwlandschap

Wat een kick! Ik heb het meteen weer warm bij -25 graden
De volgende morgen ga ik naar het kantoor van het activiteitencentrum waar ik mijn winterkleding op kan halen. Vandaag starten we met de sneeuwscootersafari, en krijg ik te horen dat ik de kleding de hele week mag gebruiken, omdat ik ook nog een huskytocht en sneeuwschoenwandeling ga doen. Dat is mooi meegenomen, want ondanks mijn skikleding werd ik wel steeds kouder van de -25 graden. De Schotse gids verteld met veel humor over het belang van deze goede kleding, de veiligheid op de sneeuwscooter en de route die we gaan nemen vandaag. Na een goede uitleg mogen we zelf de snelheid gaan beproeven. Al snel snap ik waarom de Finnen hier de voorkeur aangeven boven de auto. Wat een kick! Met volle snelheid over het meer glijden. Vervolgens slingeren we tussen de bomen door, de bossen in. Halverwege de rit wissel ik met mijn bijrijder, want hij wil ook deze adrenaline kick wel eens zelf meemaken. Ik baal, want ik wil het stuur helemaal niet afgeven. De volgende keer toch niet meer bezuinigen op het alleen gebruik van de sneeuwscooter. We maken tussendoor een korte stop bij een ‘Kota’, een Finse houten punthuisje, waar het haardvuur aangestoken wordt om koffie te zetten. Even bijkomen van deze mooie rit alvorens we terugkeren naar Leví.

 


Sneeuwscooteren door Fins Lapland

Winters Finland versus de Alpen 

Voldaan loop ik terug naar het hotel en zie dat inmiddels het licht op de skipiste is aangegaan. 3 uur ’s middags en nu al bijna donker. Ook de langlaufloipes zijn verlicht. Naast het hotel Hullu Poro start de 15 km lange loipe die tot 22.00 uur verlicht is. Hier wordt veel gebruik van gemaakt door de Finnen, want langlaufen is de wintersport nummer 1 hier. Vanmiddag ga ik liever even skiën want ik ben erg benieuwd hoe het grootste skigebied van Finland zich afzet tegen de Alpen, waar ik bekend mee ben. Het begint goed bij de skiverhuur, ik heb volop keuze aan materiaal. Ik kies voor de gevorderde materialen met bekende Franse, Zwitserse en Oostenrijkse merken. Skipas is hands free en de wachttijd bij de lift……. 0,0. Vanuit mijn overkapte stoeltje kijk ik neer op een praktisch lege piste. Waar zijn al die skiërs? Eenmaal boven heb ik wederom een Halleluja momentje. Ik glij uit de skilift en ben in een soort maanlandschap terecht gekomen. Alles is hier wit en wordt door het warme, gele licht bijzonder verlicht. De bomen zijn verstopt onder een halve meter dikke sneeuw waardoor ze gebogen zijn. Het lijken net krom staande sneeuwmannen. Ik laat me voortglijden en vergaap mij aan deze schoonheid. Ik ben blij dat ik mijn bivakmuts en helm op heb gedaan, want door de snelheid koelt je hoofd af bij deze lage temperaturen. Heerlijk die pistes voor jezelf en wat betreft de moeilijkheidsgraad variëren ze van groen tot zwart. Mijn favoriete afdaling, is de dal-afdaling, lekker stijl en met uitzicht op het gezellige Leví!

Skiën in Levi ( Copyright: www.levi.fi )

Skiën in Levi (Copyright: www.levi.fi )

After ski met een glimp van het noorderlicht?

Vanavond ga ik nog even niet naar de after ski, zoals ze dat hier noemen. Want na zo’n eerste dag ben ik voldaan. Daar laat ik me later deze week wel door verrassen. Nu kijk ik meer uit naar een hete sauna in mijn hotelkamer en het diner bij restaurant Kamí. De week is nog jong en ik heb nog veel mooie activiteiten om naar uit te kijken; dinsdag de sneeuwschoenwandeling, donderdag de huskysafari en iedere avond hopen op een glimp van het noorderlicht. Deze Winter Adventure in Leví is nog maar net begonnen!

Leave A Comment