Zweden, het land van vrijheid en ruimte

Door de ogen van reiziger Dick Stoppelenburg

Buro Scanbrit bestaat 50 jaar! Een mooie reden om de verhalen van reizigers die vaker met ons op vakantie zijn gegaan eens in de spotlights te zetten. De eerste reiziger die we aan het woord laten is Dick Stoppelenburg (69) uit Delft. Hij is inmiddels door zijn vele reizen Zweden expert geworden! 

Stena Line rond het jaar 1980

Fleurige hut aan boord van Stena Line

De Zweden expert in beeld
Wij reizen al sinds 1983 met Buro Scanbrit. Onze eerste kennismaking met Zweden was een kampeertrip (in een tent uiteraard!) naar Sälen waar ik met mijn vrouw en toen nog kleine kinderen (2 stuks) een week in een stuga verbleef. De reis en het vakantiegevoel beginnen voor ons zodra we de deur achter ons dicht slaan en we de auto instappen. Via Denemarken, natuurlijk met pitstop in Legoland, staken we met de ferry vanaf Frederikshaven in 3,5 uur over naar Göteburg. Terug naar Kiel had deze ferry van Stena Line destijds nog een houten dek en de binnenkant was lekker zacht, want deze was gestoffeerd. Daarna volgden nog een tiental reizen, af en toe skiën in de winter en kamperen in de zomer, dus je kunt wel zeggen dat we verkocht zijn aan dit heerlijke vrije land!           

Een autorondreis door Zweden brengt je echt in contact
Wat ik het mooie aan autorondreizen vind is dat je vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Waarom nu juist Zweden? Ten eerste heb je hier geen last van files. En je hebt alle ruimte om je heen én gezellige mensen. Ik weet nog die ene keer dat we onze tent aan het opzetten waren in de stromende regen en dat de buren op de camping ons een kopje koffie aan kwamen bieden. Dat maakt veel goed en zo heb je echt contact met elkaar.

Onverharde weg in Zweden

Terug in de tijd
Als ik terugblik op onze reizen naar Zweden dan herinner ik mij nog dat boven de plaats Malung er geen verharde wegen waren, dus dat was zeker een andere tijd!

De tip van Dick
Ga eens naar Zweden tijdens Midzomer. Dit is misschien wel de bekendste feestdag in Zweden: het is de langste dag van het jaar met dus ook de kortste nacht. Maak contact met de locals, lekker eten, geniet van de muziek en je hebt gegarandeerd een geweldige tijd.

Volgende stop? 
Onze volgende vakantie gaat natuurlijk weer naar Zweden, we zijn helemaal verkocht aan Säfsen en komen hier nog steeds regelmatig. We hebben ook deze reis weer via Buro Scanbrit geboekt. We boeken hier graag omdat het aanbod van accommodatie en ferrytochten goed bij ons past. Wij verblijven tegenwoordig graag in een basic vakantiehuis, maar wel met kwalitatieve voorzieningen. Het mooie is dat we het Zweedse virus ook hebben doorgegeven aan onze kinderen en kleinkinderen, dus we hopen dat zij ook nog vele stops zullen maken in dit prachtige land!

Als je onderweg bent even in een meer gaan zwemmen

 

 

Leave A Comment