Verrassend Schotland

Schotland is een land vol verrassingen. Wie had ooit gedacht dat je er vaker Indiase gerechten eet dan het traditionele Haggis? Curry wordt tegenwoordig, samen met fish and chips, als nationaal voedsel beschouwd. Of dat je ineens in Findhorn buiten zit met je scrambled eggs, gerookte zalm en de best toast ever, met uitzicht op een baai met plezierbootjes en je bolletje in de warme zon.

En links rijden moeilijk? Welnee, valt reuze mee. Roadtrippen in Schotland geeft je het gevoel van vrijheid en avontuur. Ieder gebied heeft zijn eigen persoonlijkheid. Zo heb je de vriendelijkheid van bonnie Loch Lomond, het ruige Skye, het mysterieuze, bosrijke Perthshire en het wild wild west-gevoel in de woestijnbergen van de Cairngorms. Ik heb de toeristische hotspots bezocht, maar ook andere, magische, ontdekkingen gedaan. Mijn hoogtepunten voor je op een rijtje.

Perthshire BlogNorth Berwick is een havenstad aan de oostkust, ten oosten van Edinburgh. Deze vriendelijke stad nodigt uit voor een wandeling in de hoofdstraat met leuke, creatieve winkeltjes. Ik kreeg de tip om naar The Steampunk Coffee te gaan. Een trendy lunchroom, ingericht met oude victoriaanse meubelen gecombineerd met industriële elementen. Dit is de ontmoetingsplaats voor hipsters. Jonge mensen zitten er met hun laptop onder het genot van een dampende kop latte.

Ongeveer tien kilometer ten zuiden van Edinburgh, maakte Rosslyn Chapel, bekend van het boek en de film de Davinci Code, indruk. Niet zozeer vanwege de grootte, maar vooral door de imposante bouwstructuur en de unieke details. Binnen ben ik op een van de kerkbankjes gaan zitten en heb ik de sfeer rustig op me in laten werken. Het zou gebouwd zijn op een krachtplaats. Als je rustig om je heen kijkt zie je dat elke glas-in-loodafbeelding en elke pilaar zijn eigen, soms verborgen, verhaal heeft. De bouwers waren ware kunstenaars. Of ik het geheim van de Tempeliers heb gevonden? Tja, ik doe niet aan spoiler alerts, dat mag je zelf ontdekken.BS133400 Oban Blog

Als je via het prachtige Loch Lomond en de Trossachs naar het westelijke deel van de Hooglanden rijdt, kom je door het toeristische Callander. Daar vind je in het bezoekerscentrum het verhaal over de jacobitische held Rob Roy. Door naar Oban, met zijn boulevard, vissersbootjes en winkeltjes. Tijd voor een traditionele guinness steak pie en een pint in de gezellige pub Markie Dans. In het weekend (zomers ook doordeweeks) spelen hier leuke, lokale bandjes. De folly, bovenop de berg, is kenmerkend voor Oban. Vanaf McCaig’s Toren kijk je uit op de haven en de eilanden. Ben je wat langer hier, vaar dan met de ferry naar Isle of Mull.

Het typische Schotse weer, af en toe regen en wolken in allerlei grijstinten, sloot perfect aan op het dramatische effect van Eilean Donan Castle. Niet ver van Isle of Skye. Gebouwd als fort tegen de Vikingen. Turend over het meer kon ik me bijna voorstellen hoe het gevoeld moet hebben als er een indrukwekkend Vikingschip vanuit de mist opdook. Ten tijde van de jacobitische opstand, begin zeventiende eeuw, was dit kasteel een ruïne. Begin twintigste eeuw is het gerenoveerd en in gebruik. Deels is privé maar de rest is opengesteld voor bezoekers. Het is ook een geliefde locatie voor trouwerijen.BS160859 Blog kasteel

Inverness bestempel ik als een vreemde stad. Na dagen gewend te zijn aan de rust kom je weer terug in de beschaafde wereld. Met een beetje tegenzin dus. Ineens reed ik weer op de motorway en was het een enorme bedrijvigheid om de stad heen. Dit had ik niet verwacht in het noorden van de Highlands. De stad vond ik in eerste instantie somber aanvoelen, maar aan de rivier Ness vind je leuke pubs met ’s avonds live muziek en jawel, een Indiaas restaurant. In de schemering, lopend langs de rivier, kijkend naar de lichtjes en de vier kerken op een rij, begon ik het mooie te zien van de stad.

Boven Inverness ligt the Black Isle, dat voor mij een aangename ontdekking was. Mocht je tijd over hebben, is een rondje over dit eiland zeker een aanrader. In het plaatsje Rosemarkie vind je een kleine Pictenmuseum, gerund door enthousiaste vrijwilligers. En daarachter, aan de kust, is een cafeetje van een jonge Schotse vrouw met een Nederlandse naam. Van die gekke dingen kom je soms dus tegen. Meestal als je er niet naar op zoek bent. Daar heb ik trouwens heerlijke verse soep op. Bij de vuurtoren zijn dolfijnen te spotten. Helaas heb ik ze niet gezien. Goed excuus om terug te gaan.

Schotland is een betoverend land voor een rondreis. Soms overvalt het je ineens, een intens gevoel van bewondering voor de nog bijna onaangetaste natuur. De woeste bergen, de mooie meren en vooral de vriendelijke mensen. Want dat verraste mij nog het meest. Er wordt wel verteld over de gastvrijheid van de Schotten. Daar is zeker geen woord van gelogen. Altijd bereid voor een praatje, advies of helpende hand. Dat maakt dit land misschien nog het meest verrassend.

Dit blog is geschreven door Corina Kreeft. Wil je meer van haar lezen? Kijk dan op Get Inspired By The World

 

 

 

Comments
2 Responses to “Verrassend Schotland”
  1. Avatar wouter says:

    dag Melanie,

    we hebben handig gebruik gemaakt van je tips tijdens onze rondreis door Schotland, Dankjewel Schotland, je was weer te gaaf ! grtz Wouter

  2. Daniëlle Daniëlle says:

    Goed om te horen Wouter!

Leave A Comment