Saariselkä: Ongerept winteravontuur

BS150870
Saariselkä is de ideale bestemming voor een authentieke en ongerepte wintervakantie in de natuur van Fins Lapland. Het is de oudste wintersportplaats in Finland. Het kleine dorp hoort bij de regio Inari, waar nog veel Sami wonen. De natuur wordt hier gedomineerd door het Urho Kekkonen Nationaal Park, dat zich uitstrekt tot aan de Russische grens. Deze regio heeft mijn hart gestolen; dit waren voor mij de absolute hoogtepunten!

 

Sneeuwscooteren op de FjellsBS160712
Het landschap rond Saariselkä is anders dan in de rest van Fins Lapland. Het bestaat uit fjells, een typisch Scandinavisch berglandschap met voor Scandinavische begrippen hoge bergen. Er groeien bomen, maar de toppen zijn kaal. Het is geweldig om deze fjells te bedwingen met een sneeuwscooter. Van bovenaf zijn de uitzichten over het eindeloze landschap spectaculair!


 

Noorderlicht
Hoe hoger je boven de poolcirkel komt, hoe beter de kans om het noorderlicht te zien. In Saariselkä kun je kiezen uit verschillende excursies om op zoek te gaan naar het noorderlicht: per sneeuwscooter, per rendierslee of op sneeuwschoenen. Ik koos voor het laatste. De sneeuwschoenen zijn een soort tennisrackets die je onder je schoenen bindt. De gids vertelt over Lapland en brengt je naar de meest ongerepte plekjes, waar de kans het grootst is het noorderlicht te zien. Zo’n nachtelijke wandeling is heel bijzonder en ik had geluk. Ik kreeg het noorderlicht te zien boven dit schitterende fjell-landschap, voor mij een van de spectaculairste ervaringen tot nu toe.

 

HuskysafariBS150866
Een huskysafari is een must als je in Fins Lapland bent. Het enthousiasme van de honden is aanstekelijk! De omgeving van Saariselkä is perfect: je geniet optimaal van de stilte van de wildernis rond het Urho Kekkonen Nationaal Park. Ik vond zelf de gedeeltes heel mooi waar het bos ophoudt en er in het weidse landschap nog maar een paar besneeuwde bomen staan.

 

 

Langlaufen
Saariselkä is een waar Mekka voor langlaufers. Er is meer dan 200 kilometer aan loipes, waarvan een deel ook nog eens verlicht is. Ideaal voor de kortere dagen in december en januari.  Ik had nooit eerder gelanglauft, maar vond het erg leuk om te doen. Het is wel een stuk zwaarder dan ik had gedacht en op de steilere stukjes had ik wel eens moeite met de bochten, maar er zijn zoveel paden dat het niet uitmaakt als je op sommige stukjes wat langzamer bent, je zit niemand in de weg. Ik vond het fijn om de eerste keer een tocht met een gids te doen en daarna zelf op pad te gaan.

BS150887

Copyright: Valtteri Hirvonen


Leave A Comment