St. Peter Port: wát een leuke hoofdstad

Als de ferry vanuit St. Malo met een wijde boog de havenpieren van Guernsey’s hoofdstad St. Peter Port indraait, zie je het al. Dit móet wel een leuk plekje zijn. Klopt helemaal. Ik geef je mijn vijf favorieten.

BS124277

Eén: de binnenstad
Ongeveer 16.000 inwoners is voor een hoofdstad niet veel, maar gezellig weten ze het wel te maken in St. Peter Port. In de winkelstraatjes meteen achter de havenpromenade loop je op ongelijkmatige keitjes onder de gekleurde slingers door die dwars over alle straten zijn gespannen. En werkelijk overal springen de kleuren van geraniums en petunia’s bijna uit de bloemenmandjes die aan de gevels hangen. Ik vond er frisse coffeeshops met biologische koffie, vintage kledingwinkeltjes, veel juweliers, lichte interieurzaakjes die de sfeer van zee en strand ademen en de chocolade-hemel op aarde in het winkeltje Hotel Chocolat. Ook leuk: de pub Albion Tavern staat in het Guinness Book of World Records als het Britse café dat het dichtst bij een kerk staat.


Twee: de haven
Echt honderden plezier- en vissersbootjes dobberen in de havenkom aan hun felroze en oranje meerboeien. En er vaart van alles in en uit: de grote ferry naar St. Malo of de kleinere passagiersboten naar buureilanden Sark en Herm, die je allebei goed kunt zien liggen. Ik zat op een bankje, ik rook de zee, keek naar de kleuren en de bedrijvigheid in de haven, en ik hoefde nooit meer weg. Tot ik de drukte zag bij de viswinkel op de pier. Nu weet ik dat Guernsey’s Traditional Fish Market dé perfecte vis heeft. Ook leuk: van bovenaf de havendrukte bekijken met een goede Italiaanse koffie erbij? Je zit het allermooist op het terras van het Terrace Garden Café.

PICTURE: CHRIS GEORGE +44(0)7781 424412


Drie: Castle Cornet
Dit kasteel kun je niet missen (het staat pontificaal naast de haveningang) en mag je niet missen. Achthonderd jaar oud en nog veel groter dan het op het eerste gezicht lijkt. Het is maar een kort wandelingetje vanuit het centrum en je bent er al. In het kasteel zijn vijf musea die de geschiedenis van het eiland en het kasteel zelf vanuit verschillende hoeken belichten. Na vijf musea had ik wel even behoefte aan buitenlucht, gelukkig herbergt Castle Cornet ook vier historische tuinen, uit vier verschillende eeuwen tussen zijn stevige muren. Zei ik niet dat het groter is dan het lijkt? Ook leuk: elke dag om 12 uur wordt het ‘Noonday kanon’ afgevuurd door soldaten in 19de eeuws uniform.

Vier: Candie Gardensblog
Bloemenperken in alle kleuren van de wereld, groen uitgeslagen standbeelden en twee romantische 19de-eeuwse bloemenkassen maken meteen duidelijk dat dit park uit de Victoriaanse tijd dateert. Langs de beschaduwde paden staan bankjes, maar die heb je helemaal niet nodig want het zit (of ligt) nergens lekkerder dan op de glooiende, natuurlijk strakgeschoren, grasvelden tussen de bloemen. De stad, de haven en de zee liggen dan aan je voeten.
Ook leuk: jij kunt weer aan de voeten liggen van de stenen versie van Queen Victoria of Victor Hugo, de Franse schrijver die naar Guernsey verbannen werd en het eiland waar hij vijftien jaar zou wonen een ‘rots van vrijheid en gastvrijheid’ noemde.


Vijf: Guernsey Museum
‘Geen enkele bezoeker van Guernsey zou deze attractie moeten overslaan,’ adverteert The Guernsey Tapestry. ‘Terecht,’ zeg ik. Ter gelegenheid van de millenniumwisseling borduurden de inwoners van het eiland hun geschiedenis sinds het jaar 1000. Elke eeuw kreeg een eigen paneel van borduurwerk dat de belangrijkste gebeurtenissen en tradities laat zien die Guernsey tot het eiland van nu maakten. Tezamen vormen de panelen een soort stripverhaal van borduurgaren. Leuk bedacht en prachtig uitgevoerd. Ook leuk: nu je de geschiedenis en tradities van Guernsey kent, ben je helemaal voorbereid om de rest van het eiland te ontdekken. Waarvan zonder probleem een Top-50 samen te stellen valt….


 

Leave A Comment