48 uur in de Wicklow Mountains

Niet ver van Dublin ligt een toevluchtsoord. Ooit gebruikt als laatste veilige plek voor de rebellen. Ontvluchten aan de koningssoldaten die verdwaald raakten in dit ruige gebied. Ruige bergtoppen worden afgewisseld door rustige valleien met eeuwenoude kloosters. In de dorpjes worden in de pub sterke verhalen verteld bij een goede pint Guinness. Een stukje landelijk Ierland op minder dan een uur rijden van Dublin.

wicklow 2

Vanuit Dublin gaat het op de snelweg in rap tempo naar het Zuiden. Maar veel leuker zijn de kleine wegen die langs de kust gaan. Brittas Bay heeft een onooglijke parkeerplaats waar voor een paar euro een hele dag kan worden geparkeerd. Van de poortwachter krijgt iedereen bij binnenkomst een plastic zak. Het strand heeft een blauwe vlag verdiend en wil dit ook zo houden. Na een korte wandeling door de duinen wacht een verrassing. Een ellenlang strand, wit zand en helderblauwe zee. Gezinnen met gillende kinderen en strandballen. Verstoppertje spelen in de vele duinpaadjes. Hier kunnen we ook wel een hele dag genieten. Mijn zoon vermaakt zich met de mooiste oesterschelpen zoeken. Prachtig in vele parelmoerkleuren.

 

wicklow 1

Vanaf Wicklow City rijden we naar het binnenland. De natuur wordt hier steeds mooier. Kleine kronkelige wegen die slingeren tussen heldergroene bomenrijen. Het weer zit mee en de zon glinstert op kleine riviertjes lang de weg. The Woolen Mill in Avoca verdient de term pittoresk. Witte gebouwen met donker houten balken en helderrode deuren. Een mooi aangelegde tuin met enorme bloembakken maken het plaatje compleet. Op deze plek worden hebberig makende kleurrijke wollen dekens en kleding gemaakt. De enorme weefgetouwen staan in een oude hal met balen vol wol eromheen. De tearoom is een ideale stop voor een sandwich of huisgemaakte taart.

 

Voor Ieren is de dichter Thomas Moore een volksheld en bij the Meeting of the Waters heeft hij een beroemd lied gecomponeerd over dit gebied. Bij het strak aangelegde park is er voor mij weinig te vinden van de wilde vallei waarover hij zingt. Verder dus naar Glendalough en ons overnachtingshotel in het hart van de Wicklow Mountains.

 

wicklow 7Onze tweede dag rijden we in kilometers maar een klein rondje, maar wel door het hart van de Wicklow Mountains. Hier ligt ook the Wicklow Way, een wandelroute van 127 kilometer dwars door dit ruige gebied. Het is ook mogelijk om hier stukjes van te wandelen. Onze route gaat per auto via Roundwood omhoog, langs Lough Tay wat ook wel Guinnes Lake wordt genoemd. Door Sally’s Gap en langs de Glenmacnass waterfall weer omlaag naar de eeuwenoude ruïnes van Glendalough in het dal van de twee meren, oftewel Gleann Dá Locha.

 

wicklow 6

Hier besloot St Kevin in de 6de eeuw als kluizenaar te gaan wonen. Na zijn dood was dit op het hoogtepunt een kloosterstad. Zo rijk dat het ook een gewild plunderpunt voor Vikingen was. Een wandeling door de vallei langs de twee meren voert langs een eeuwenoude round tower, oude kerkjes en Keltische kruizen op de graven. Mijn kinderen rennen tussen de graven en plukken bloemen, busladingen toeristen komen en gaan en toch voelt het hier als een vredige plek. Een stukje van de rust van de heiligman is hier blijven hangen.

 

De natuur wordt naar het noorden van de route steeds ruiger en de wegen steeds smaller. De tegemoet komende touringcars en de kleine uitwijkplaatsen zorgen voor spannende situaties. Lough Tay wordt ook wel Guinnes Lake genoemd en na een korte wandeling zorgt een spectaculair uitzicht naar beneden direct voor begrip. Het bijna zwarte meer met wit strand heeft veel gelijkenis met het beroemde bier.

 

 

wicklow 5

Sally’s Gap ligt een klein stukje verder rijden op 503 meter hoogte. Het mooiste stukje van de Wicklow Mountains is voor het laatst bewaard. Het voelt alsof de weg kronkelend als een oud wandelpad over de toppen van de bergen gaat. Zowel met zon als met regen is dit een spectaculair gebied. Dit is nog steeds een stukje verlaten wildernis en dat op zo’n korte afstand van de kust en van Dublin. De Wicklow Mountains zijn een bezoek meer dan waard.

 

 

 


 

Leave A Comment