Top 5 mooiste wandelroutes van Ierland, Groot-Brittannië en Noorwegen

‘These boots are made for walking’ zong Nancy Sinatra in de jaren zestig. Hoewel het aanstekelijke liedje héél ergens anders over gaat, speelt het vaak door mijn hoofd als ik mijn wandelschoenen aantrek met een dag outdoor in het vooruitzicht. Mijn wishlist voor Schotland, Ierland, Groot-Brittannië en Noorwegen: wandelingen van een hele of halve dag, dus makkelijk in te plannen tijdens een rondreis.

Southwest coast path Lizard

  1. Rondom Peninsula The Lizard, Groot-Brittanië

Eerlijk is eerlijk: van dit bijzondere wandelpad heb ik al een voorproefje gehad tijdens het maken van een reportage in Devon en Cornwall voor het tijdschrift Margriet. En ik zou er zó weer naar teruggaan.  Rondom schiereiland The Lizard, in het uiterste zuidwestelijke puntje van Cornwall, voert een makkelijke wandelroute met spectaculaire uitzichten. In tweeënhalf uur (reken meer tijd als je van fotograferen houdt, want het is moeilijk om niet te stoppen bij élk mooi uitzichtpunt) wandel je over de toppen van kliffen, langs mooie baaitjes, passeer je de Lizard Lighthouse uit 1751 en spot je misschien zelfs zeehondjes. De route maakt deel uit van het Southwest Coast Path.

Meer informatie: www.southwestcoastpath.org.uk

wandelen Dingle way

  1. The Dingle Way, Ierland

The Dingle Way in County Kerry, Ierland, is 180 kilometer lang en komt langs sommige van de meest bekende archeologische vindplaatsen van Ierland, maar ook over ruige kliffen en door lieflijke dorpjes. Je kunt natuurlijk ook één of meer dag-etappes uitzoeken. Een mooie track is die van Dingle naar Dunquin, een tocht van twintig kilometer die voor iedereen met een redelijke conditie goed te doen is. Reken wel op een dag van minimaal zeven uur, vanwege het hoogteverschil van 370 meter en stops voor de lunch en het maken van foto’s.

Meer informatie: www.dingleway.com

quinag

  1. De 3 toppen van Quinag, Schotland

Een echte uitdaging zijn de drie toppen van Quinag, waarbij je een klim maakt naar 808 meter hoogte. Gelukkig ligt de parkeerplaats al op 250 meter, dat helpt! Quinag komt van het Gaelic A’ Chuinneag, ofwel: ‘de melkkruk’. Het is overigens niet één berg, maar een serie toppen: Sàil Gharbh, Sàil Ghorm en Spidean Coinich. Het zijn drie van Schotlands meest noordelijke toppen boven de 2,500 feet (oftewel 762 meter). Eenmaal op de top kijk je uit over het eeuwenoude landschap. Reken op 8,5 uur voor de heen- en terugtocht.

Meer informatie: www.johnmuirtrust.org en www.walkhighlands.co.uk

besseggen

  1. Beklimming van de berg Besseggen, Noorwegen

In 2014 werd deze wandeling in Oppland, in het oosten van Noorwegen, door National Geographic uitgeroepen tot een van de beste hikes ter wereld. Het eerste uur ga je redelijk steil omhoog, maar dat is geen probleem: dan ben je nog redelijk fit. Daarna blijft het klimmen, maar meer geleidelijk. Op een gegeven moment gaat de route naar een vlakte waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op twee meren: het donkerblauwe Bessvatn-meer en het groene water van het Gjende-meer. Om vervolgens naar de top door te gaan, waar je je je lunchpakket uit je rugzak tevoorschijn haalt en geniet van een uitzicht om nooit te vergeten. De totale hike is zo’n 17 kilometer en duurt ongeveer zeven tot acht uur.

Meer informatie: besseggen.net

giants causeway

  1. Giants Causeway met kids, Noord-Ierland

The Giant’s Causeway in County Antrim, Noord-Ierland staat voor mij binnenkort op de planning voor een reportage. Ik verheug me er nu al op. Ik zag de tot de verbeelding sprekende rotsformaties ruim twintig jaar geleden voor het eerst in het echt en voel me bevoorrecht dat ik er over een paar weken ga wandelen. Tijdens mijn research kwam ik er tot mijn verrassing achter dat delen van deze route heel erg geschikt zijn om met kinderen te doen. Er zijn vier kindvriendelijke walking trails, bovendien is de Giant’s Causeway Green Trail geschikt voor kinderwagens én afgeschermd van de kliftoppen, zodat ook de kleintjes vrij rond kunnen lopen.

Meer informatie: www.giantscausewayofficialguide.com en http://www.nationaltrust.org.uk

Leave A Comment