Met de Hurtigruten van de Noordkaap naar de Lofoten

MS Polarlys in Honningsvåg

MS Polarlys bij aankomst in Honningsvåg

Majestueus komt de MS Polarlys de haven van Honningsvåg binnenvaren. We staan al vroeg op de kade te wachten en hebben er zin in: 2 dagen varen we mee met de Hurtigruten in zuidelijke richting van Honningsvåg naar Svolvær. We maken een rondreis door Noord-Noorwegen met een huurauto en van de Noordkaap naar de Lofoten gaan we over zee met de beroemde Hurtigruten. Een prachtige tocht langs eilanden en door fjorden, dicht langs de Noorse kust. We zijn benieuwd!

Nadat we de auto aan boord hebben gereden en de bagage in onze hut hebben gelegd staan we op het achterdek ons te vergapen aan het landschap dat aan ons voorbij trekt. Het is een prachtige dag, de zon schijnt volop, het water is spiegelglad en naast het schip duiken papegaaiduikers in de golven. Het doet haast idyllisch aan. Een fantastisch begin van onze reis!

Uitzichtpunt bij Hammerfest, met op de achtergrond de MS Polarlys

Uitzichtpunt bij Hammerfest, met op de achtergrond de MS Polarlys

Hammerfest

In de loop van de ochtend maken we onze eerste stop in Hammerfest. We hebben twee uur de tijd om één van de oudste steden van Noorwegen te ontdekken. We maken een wandeling naar een mooi uitzichtpunt en zien de MS Polarlys in de diepte aan de kade liggen. Weer aan boord staat het buffet klaar voor een uitgebreide lunch. De hele middag genieten we van het uitzicht, lezen we wat en relaxen we op het rustige ritme van het schip. Tot het tijd is om te dineren: rendier, zalm en Noorse bessen. Heerlijk!

Aankomst Tromsø

Aankomst Tromsø rond middernacht

Middernachtzon in Tromsø

We maken deze tocht in juni, de tijd van de middernachtzon. Het is 24 uur licht dus we staan nog heel lang aan dek te genieten van het landschap en het prachtige licht. Om kwart voor twaalf ’s nachts varen we de haven van Tromsø binnen en het lijkt wel drie uur ’s middags! Een bijzondere ervaring.

20150622_140551

Hurtigruten Museum

De volgende dag schijnt het zonnetje weer volop. We varen langs prachtige kustlijnen met bergen waar op de toppen nog sneeuw ligt. Een mooi contrast met het spiegelgladde blauwe water. We zitten heerlijk buiten op het dek te genieten vanuit een luie stoel. We varen door het kanaal Risøyrenna, dat speciaal ontwikkeld is voor de Hurtigruten en uiteindelijk meren we aan in Stokmarknes. Op vertoon van onze hutsleutel kunnen we gratis het Hurtigruten Museum bezoeken. In Stokmarknes is de Hurtigruten 120 jaar geleden opgericht en het museum geeft een mooi beeld van de geschiedenis. We bezoeken ook de MS Finnmarken uit 1956 die naast het museum staat. Leuk om te zien hoe de lounges en de hutten er in die tijd uitzagen. We zijn meteen helemaal blij dat ‘ons’ schip uit 1996 stamt!

20150622_165841

Trollfjord

Trollfjord

Die middag varen we door één van de hoogtepunten van onze reis: de Trollfjord. Slechts 2 kilometer lang en soms 100 meter breed. Het is ongelooflijk dat we hier met het enorme schip door heen kunnen varen. We staan de hele tijd buiten op het dek te genieten. Zo spectaculair! Je kunt de steile wanden naar je gevoel soms bijna aanraken! Wij maken de ervaring compleet en eten aan dek een Noorse wafel met roze crème van bessen.

Aan het begin van de avond komen we aan in Svolvær op de Lofoten. Hier vervolgen we onze reis weer met de auto. Het was fantastisch! Een leuke ervaring om Noorwegen vanaf het water mee te maken. Een absolute aanrader om te combineren met een rondreis over land.

Tips:

  • Om alles uit je reis te halen is het aan te raden om één van de vele excursies te doen. Die kun je al van te voren bij je boeking bijboeken.
  • De Hurtigruten vaart met verschillende schepen. Niet op alle schepen kan een auto mee en er is beperkt plaats. Naast toeristen gebruiken de locals de Hurtigruten ook als ‘ferry’. Het kan dus druk zijn, het is daarom raadzaam tijdig te boeken.
  • Omdat alle schepen een andere inrichting hebben, en een ander bouwjaar, is het aan te raden om je van te voren in te lezen in wat je kunt verwachten. Elk schip heeft een ander interieur en sfeer.
  • Aan boord krijg je schema’s zodat je precies weet waar je vaart en wat de highlights zijn. Ook leuk: er wordt aangegeven wanneer je een ander Hurtigruten schip passeert. Ga dan vooral even aan dek staan. Tijdens het passeren wordt er luid getoeterd en de passagiers staan naar elkaar te zwaaien.
  • Ontbijt en lunch zijn in buffetvorm. Je kunt zitten waar je wilt. Het diner is in drie gangen, en je wordt aan een tafel geplaatst met medepassagiers. Tijdens het diner is de sfeer informeel. Er is geen galakleding gewenst zoals op sommige cruiseschepen, maar wel nette kleding.
  • Je kunt aan het begin van de reis je creditcard koppelen aan je cruisecard/hutsleutel. Alle uitgaven worden hierop geregistreerd en aan het einde van de reis betaal je de rekening in één keer.

Zin om deze reis ook te maken? Buro Scanbrit biedt de reis ‘Noord-Noorwegen met Hurtigruten’ aan. Een 14-daagse rondreis langs hotels inclusief vlucht, huurauto en 2 dagen aan boord van Hurtigruten zoals hierboven beschreven.

20150621_082758 20150621_205720 20150621_062113

Leave A Comment