Ik ga op stuga-vakantie en ik neem mee….

Dit blog is geschreven door onze klant Simone Schultink.

Ik ben niet zo’n kampeerder, nooit geweest. Geef mij maar gewoon een huisje waar ik mijn kleren in een kast kan leggen en waar ik ’s avonds tussen de krakend frisse lakens schuif en mijn bedlampje aanklik om een boek te lezen. Toch heb ik ooit, in een moment van verstandsverbijstering, ‘JA’ gezegd tegen een tent-vakantie. Manlief bedacht zich geen moment en schafte binnen een half uur een tent aan. Sindsdien ga ik ieder jaar, enigszins morrend, met mijn gezin kamperen in warme landen.

Maar niet dit jaar. In december vatte ik het plan opeens een ‘andere’ vakantie te boeken. Het werd een stuga vakantie, waarbij we via Finland naar de Noordkaap gingen en via de Noorse fjorden weer terug. Gezien het feit dat ik het altijd koud heb, was een tent in Scandinavië een duidelijke NEE. We zouden op maar liefst 17 verschillende campings overnachten in stuga’s, een soort trekkershut waar, niet geheel onbelangrijk, een lekker kacheltje in zit.

Een stuga is een houten huisje en je hebt ze in alle soorten en maten. Behoorlijk luxe met allerlei extra’s en hele eenvoudige met maar één kookpitje. De vierpersoonshutten zijn tussen de 12 en 30 m2 groot en uitgerust met stapelbedden met schuimrubber matrassen, een tafel met stoelen en een keukentje met koelkast. Meestal zijn er dekbedden en kussens aanwezig, maar wij vonden het prettiger onze eigen slaapzakken, kussens en hoeslakens mee te brengen. 

Je gebruikt het sanitair van de camping om te douchen en af te wassen. Koken lukt meestal prima in de stuga, al verschilt het per hut enorm wat er aanwezig is. De ene hut heeft bijna niets en de andere is zo goed als compleet. Sommige hutten hebben een eigen kraan en soms is er zelfs een magnetron of koffiezetapparaat aanwezig. Meestal is er op de camping een gemeenschappelijke keuken waar je kunt koken en eten. Vaak is daar allerlei  kookgerei aanwezig. Vooral bij hutjes met 1 pitje kozen wij met regelmaat voor deze optie. Nog gezellig ook! 

Wij vonden het moeilijk te beslissen wat mee te nemen op onze vakantie, daarom maakten wij onderstaande lijst voor beginnende ‘stugaristen’. Doe er je voordeel mee:

Zeker meenemen: (wij hadden zo’n doorzichtige plastic doos met deksel mee, handig als je iets zoekt)

Borden, eetgerei, bekers, glazen, aardappelschilmes, broodmes, scherp mes, snijplank, bakspaan, slabak & sla couvert, kaasschaaf, schaar, kurkentrekker, koekenpan & gewone pan (nog een kleintje extra is handig), afwasborstel, theedoek, kruiden, keukenrol, aluminiumfolie, vuilniszakjes, vochtige schoonmaakdoekjes. Bieropeners heb je in Finland niet nodig. Tot ons grote vermaak zat er in bijna elke hut een opener aan de muur geschroefd. In Finland spugen ze er dan ook niet in ;-). 

Ook handig:

Wij hadden een skottelbraai en onze camping-koelbox mee. Vooral deze laatste was super handig. We zetten hem gewoon in de achterbak en konden hem daar aansluiten zodat onze gedane boodschappen en drankjes lekker koud bleven tijdens de reis. Ook een opvouwbare waterzak is ideaal voor de hutten zonder water, maar geen must. Ben je een lezer? Neem dan, bij gebrek aan bedlampjes, een e-reader met lichtje of een zaklampje mee.

Aan één ding is geen gebrek in Scandinavië: muggen…. Koop in de eerste de beste campingwinkel het plaatselijke spul. Wat heel goed hielp waren de spiraalvormige ‘kaarsen’ die ze tegen muggen verkopen. Zet zo’n spiraal even voor de deur van je stuga en je ziet de muggen huilend het pand verlaten.

En als laatste nog een tip:

Wij Nederlanders eten graag brood voor het ontbijt. In onze naïviteit dachten we dat wel op de camping te kunnen kopen. Dat is echter meestal niet zo. Wil je ’s ochtends een lekker vers bammetje? Denk er de dag ervoor dan even aan vers brood bij de supermarkt te halen.

Onze stuga vakantie zit er alweer op en het is me 100% meegevallen. Prima hutten, midden in de natuur met net dat beetje extra luxe om goed uitgerust aan een nieuwe dag vol avontuur te beginnen. Ik hoop van harte dat jullie net zo genieten als wij. Fijne vakantie!

Leave A Comment