Eilandhoppen op de Kanaaleilanden

Eilanden, zeker de kleintjes, hebben een magische aantrekkingskracht op me. Het zijn vaak werelden op zichzelf. Bewoond of onbewoond, lieflijk of door de wind geteisterd: elk eiland heeft een eigen karakter. Neem de Kanaaleilanden tussen Engeland en Frankrijk. Jersey en Guernsey zijn de bekendste, maar wist je dat er meer zijn?


De kleinste: Herm
Herm is maar 2,4 kilometer lang en nog geen kilometer breed en is daarmee het kleinste van de Kanaaleilanden. De benenwagen is het enige vervoersmiddel op het eiland, je kunt er niet eens een fiets huren. Dat is ook niet nodig, want je wandelt in twee tot drie uur het eiland rond. Onderweg zie je blauwe baaien en imposante kliffen en kun je pauzeren op één van de mooie stranden van Herm: Shell Beach of Mouisonniere.


De autovrije: Sark
Er zíjn wegen op Sark, maar die kun je alleen verkennen per fiets of… met paard en wagen. Zo word je meteen een eeuw terug in de tijd geslingerd. Er zijn ook geen straatlantaarns op het eiland, dus als de zon ondergaat, wordt het er ook écht donker (en dat maakt het één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken). Overdag zorgt La Coupée, met aan weerszijden dramatische kliffen, voor spectaculaire uitzichten. Vlakbij ligt hotel La Sablonnerie, waar je in de theetuin iets kunt drinken.

 

Fascinerende geschiedenis: Guernsey
Guernsey werd, net als Jersey, Sark en Alderney, in de Tweede Wereldoorlog bezet door de Duitsers. Over deze periode gaat het interessante German Occupation Museum. Een ander historisch feit: de Franse schrijver Victor Hugo bracht 14 jaar van zijn leven op het eiland door, nadat hij door Napoleon verbannen was. Veel van zijn werk, waaronder Les Misérables, is gebaseerd op zijn verblijf. Je kunt nog steeds de Chrystal Room, zijn schrijfkamer in Hauteville House, bezoeken. Het heeft een mooi uitzicht over het kleine havenstadje St. Peter Port. Geniet ook van de prachtige natuur op het eiland, maak bijvoorbeeld een wandeling over de kliffen van Icart Point naar Petit Bot Bay.

Voor natuurliefhebbers:  Alderney
De westkust van Alderney bestaat uit wetlands, kliffen, stranden en rotsen waar (zee-)vogels zich ontzettend thuis voelen. Neem een verrekijker mee om Jan-van-Genten, stormvogels, zeekoeten, kluten en sternen te spotten. Ook bijzonder: op Alderney leven witte egels. Door een bijzonder gen is zo’n 25% van de egels op het eiland ‘blond’.

De grootste: Jersey
De taal is officieel Engels, je betaalt er met Engelse ponden, maar de straatnamen zijn er in het Frans en Jersey ligt, net als de rest van de Kanaaleilanden, dichter bij Frankrijk dan bij Engeland. Dit zorgt voor een wonderschone mix van culturen. Huur een fiets of een auto en verken het eiland: Corbière Point met haar vuurtoren, het plaatsje Gorey met het kasteel Mont Orgueil, de mooie stranden en de hoofdplaats, St. Helier, met mooie parken en winkelstraten vol boetieks en antiekwinkeltjes. Jersey is het grootste eiland en net als Guernsey een handig startpunt om te eilandhoppen. 


Leave A Comment