Onvergetelijk Lapland

Dit blog is geschreven door Ilse Hanssen over haar vakantie ‘Winter Adventure Best of Lapland’.

Zondag 11 januari 2015

Eindelijk gaat vandaag onze grote droom in vervulling; de zo naar uitgekeken reis naar Fins Lapland! Na een vliegreis van een kleine 3 uurtjes komen we aan op Kittilä Airport.

Meteen voldoet het plaatje aan onze verwachtingen; koud, heeeeel koud, heeeeel veel sneeuw en prachtige landschappen. De transfer naar ons hotel in Muonio is totaal geen straf; we genieten van al het moois wat onderweg te zien is. Aangekomen bij ons hotel kunnen we meteen gebruik maken van de lunch. Hierna voorzien we ons van lekkere warme kleren en maken we een tripje naar buiten. Echter, dit tripje duurt maar kort aangezien het super koud is. De gevoelstemperatuur van -28 zeggen we snel vaarwel en we warmen ons op in de bar.

Na een heerlijk saunabezoek trekken we toch weer de warme kleren aan en gaan op zoek naar het Noorderlicht. Een uur staan we te verkleumen in de kou, maar helaas laat het Noorderlicht zich niet zien. Tijdens het avondeten maken we kennis met de groep. Hierna wagen we toch nog een poging om naar buiten te gaan. Er zijn namelijk wel bewegingen in de lucht te zien; kleine wolken die over gaan in korte lichtgroene strepen. Meer is er vanavond niet te zien, morgen misschien een nieuwe kans.

  


 

 

 

 

 

 

 

Maandag 12 januari 2015

Tijdens het ontbijt maken we kennis met de gids en hij vertelt ons dat het programma iets gewijzigd is. Vandaag gaan we niet met de rendieren op pad maar maken we een sneeuwscootersafari. Het belooft vandaag de koudste dag van de week te worden met -34 graden en een gevoelstemperatuur van -38 graden!!!

We vertrekken omstreeks 10.30 uur en rijden door de prachtig besneeuwde bossen en over bevroren meren. En koud, ja, dat is het inderdaad. Nu weet ik hoe het voelt om bevroren tenen en vingers te hebben (niet fijn)! Onderweg stoppen we op een paar plekken om foto’s te maken of van bestuurder te wisselen.

We naderen een mooi uitkijkpunt en zien vanaf een hoog gelegen plekje de zon opkomen (het is dan ongeveer 11.45 uur).  Ongelooflijk, wat een prachtig plaatje.

De lunch vindt plaats in een blokhut en hier wordt voor ons een heerlijke verse rendierburger bereid. Na de lunch vervolgen we onze sneeuwscootertocht en arriveren we omstreeks 16.00 uur (in het donker) weer bij ons hotel.


sneeuwscooter safari

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 13 januari 2015

Vandaag bezoeken we de meer dan 100 jaar oude Torassieppi rendierboerderij. Na de uitleg over het leven op een rendierboerderij, de Sami en de rendieren zelf, is het tijd voor een ritje in de arrenslee.

Op een heerlijk warm rendiervelletje en onder een bevroren deken zitten we dicht tegen elkaar in de arrenslee. Een tochtje van 45 minuten door de bossen brengt ons naar een wigwamtent met een kampvuur erin. Hier nuttigen we de lunch; een rendiersoepje, brood met (bevroren) kaas en koffie/thee met een koekje. Na de lunch gaan we dezelfde weg terug in de arrenslee en komen we na zo’n 45 minuten weer aan bij de boerderij.


 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 14 januari 2015 en Donderdag 15 januari 2015

Vandaag en morgen dan de zo op verheugde tweedaagse huskysafari. Als we aankomen bij de huskyfarm worden we al welkom geheten door de blaffende en jankende honden. Ongelooflijk zoals die honden beschikken over een dosis enthousiasme.

Na de uitleg van de gids moeten we zelf de honden klaar maken en inspannen. Het luisteren naar de laatste instructies is niet eenvoudig aangezien de honden nog maar één ding willen, en dat is vooruit.

Het valt niet mee om de slee op de rem te houden en na de onrustige start hebben we het besturen van de slee snel onder controle en kunnen we alleen nog maar genieten. Puur genieten, van alles wat er om ons heen gebeurt en te zien is. De prachtige besneeuwde bossen, bevroren meren, onvergetelijke vergezichten en niet te vergeten de vier overenthousiaste husky’s die dit alles mogelijk maken.

Tijdens de lunch in de open lucht zitten we rond een kampvuurtje. We moeten stokken zoeken en aan de stokken wordt een spitse punt gemaakt. BBQ-worstjes worden vastgeprikt op de stokken en de worst wordt gegaard in het vuur. Wat een geweldig leuke ervaring. Ook de overnachting in de wilderniscabine is een onvergetelijke ervaring.

Wat een avontuur, wat een belevenis. We voelen ons zeer bevoorrecht dat we dit mogen meemaken!


 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 16 januari 2015

Vanmorgen maken we met 6 personen uit de groep een langlauftocht van zo’n 5 km. Dit valt niet mee als je, zoals wij, geen enkele ervaring hebt met langlaufen of skiën. Gelukkig gaat de gids ook mee zodat hij ons kan helpen wanneer we in een probleemsituatie terecht komen.

Halverwege maken we een kleine pauze om even nieuwe kracht te verzamelen en voor het houden een korte fotoshoot. Net voor de middag arriveren we weer bij ons hotel. Na de lunch maken we een korte wandeling in de buurt van het hotel.

Deze avond belooft er kans op Noorderlicht te zijn. We blijven op tot 01.00 uur maar helaas zonder resultaat. Het Noorderlicht laat zich niet zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 17 januari 2015 en Zondag 18 januari 2015

Na alle mooie excursies besluiten we het vandaag rustig aan te doen. ‘s Morgens zijn we veel in het hotel en ‘s middags maken we nog een stevige wandeling. Moe van alle prachtige indrukken, duiken we na het laatste avonddiner vroeg het bed in.

Na een goede nachtrust genieten we nog één keer van het heerlijke ontbijt en dan is het tijd om te vertrekken. Helaas komt aan al het moois een einde. Met een laatste blik op het hotel stappen we in de bus richting het vliegveld om vervolgens een paar uur later weer te landen op Nederlandse bodem.

Wij kijken terug op een onvergetelijke reis met heel erg veel mooie herinneringen, belevenissen, avonturen en prachtige foto’s.

Buro Scanbrit, ontzettend bedankt voor deze onvergetelijke ervaring in Fins Lapland!

 

Leave A Comment