Tromsø; noorderlicht hoofdstad van Europa

Tot 10 jaar geleden kwam er een handjevol mensen langs om het noorderlicht te spotten in de omgeving van Tromsø. Het begon met een verzoek van een groep Japanners, dat in een klein busje rondgereden werd. Vanaf dat moment is het alleen maar gegroeid en tegenwoordig zijn er meer dan twintig aanbieders van excursies op zoek naar het noorderlicht. Zeker nadat de documentaire van Joanna Lumley (kijktip) op tv is geweest komen in de omgeving van Tromsø jaarlijks duizenden toeristen om het noorderlicht te spotten. Je zit hier dan ook op een perfecte locatie middenin de aurora zone. En door de ligging aan zee en op 2 uur rijden van de Finse grens is het mogelijk om in verschillende klimaten te verblijven op korte rijafstand van de stad. Als het aan de kust dik bewolkt zou zijn, is het heel goed mogelijk dat het landinwaarts kraakhelder is.

Deze avond gaan we mee met GuideGunnar, een Noorse gids, die al 20 jaar noorderlicht excursies aanbiedt en iemand van het eerste uur is. We vertrekken rond 18.30 uur met een minibus met in totaal 12 personen uit het centrum van Tromsø. Helaas is het in de directe omgeving van Tromsø te bewolkt, dus we gaan het binnenland in richting de Finse grens. Tijdens het rijden is er continu contact met collega noorderlichtjagers, worden apps met actuele zonne activiteit bekeken en naar de lucht gekeken of er wellicht ergens een gat in het wolkendek te zien is. Na twee uur rijden slaan we een klein bospaadje in. 100 meter van de grote weg ligt een open veld, waar iedereen direct zijn statief met camera installeert. Het is bewolkt, maar richting het noorden is het inderdaad helder. De activiteit van het noorderlicht is laag vanavond, dus het laat zich zien in de vorm van een witte waas. Mijn medereizigers maken foto’s met 5 seconden sluitertijd en een hoge ISO-waarde en toveren prachtige foto’s tevoorschijn. Bijzonder om te zien hoe een camera zoveel meer waarneemt dan het blote oog.

Ondertussen heeft de gids een kampvuurtje gemaakt en serveert een heerlijke, traditionele Lapse soep met stukjes gedroogde lam erin. Behalve het knapperende haardvuur en het ruisen van de wind door de bomen is het verder stil. Opeens besef je dat het wel een heel speciale setting is zo in onherbergzaam gebied ver van de bewoonde wereld.

 

 

 

Na een uurtje is het tijd om verder te gaan. Het schijnt verder landinwaarts nog helderder te zijn en de activiteit lijkt ook toe te nemen. Snel alles inpakken en rijden weer. Op een gegeven moment wordt er weer gestopt en wederom nemen we een witte waas waar. Ook nu zijn de foto’s weer prachtig en zo anders dan de realiteit. Op mijn vraag of wat je op de meeste foto’s ziet met de kleuren groen, geel en oranje ook met het blote oog kan waarnemen wordt bevestigend beantwoord. Het is wel dat een dergelijk noorderlicht sporadisch voorkomt. Tevens wordt aangegeven dat het een ongrijpbaar fenomeen is. Mensen die voor het noorderlicht afreizen moeten vooral geen hoge verwachtingen hebben. Geniet vooral van de stilte, bij helder weer een prachtige sterrenhemel en de verhalen van de gids.

Onze trip zit er nog niet op, het is inmiddels 2.00 uur. De meeste noorderlicht tours zijn terug in Tromsø, maar onze gids hoopt nog op een mooi display van noorderlicht. Helaas, na een half uur wachten moet ook hij concluderen dat, wat betreft het noorderlicht,  deze nacht erop zit. We gaan terug naar Tromsø. Het is 05.00 uur als we daar aankomen. Belangrijk is dat je uitgerust aan een tour begint en je aan de onvoorspelbaarheid moet overleveren, go with the flow. En plan de dag erna niet te veel activiteiten, want uitrusten is net zo belangrijk, het is immers vakantie.

 

Note: de foto’s in dit blog zijn niet genomen tijdens de beschreven excursie.

Leave A Comment