Skåne: Op de fiets door Zwedens zonnige zuiden

Veel Nederlanders kennen Skåne alleen van tv, van de mistroostige inspecteur Wallander die duistere misdaden heeft op te lossen. Het echte Skåne geeft geen enkele reden tot mistroostigheid. Vrediger en vrolijker landschap zul je niet gauw vinden.

‘Is hier iemand?’
Het weggetje ten noorden van Ystad voert door glooiend geel graan. Onze jongens fietsen een stukje vóór ons. ‘Hé,’ horen we ze om de paar honderd meter roepen. ‘Is hier iemand?’ Maar de enigen die antwoorden, zijn wij zelf. ‘Ja hoor, hier,’ schreeuwen we tegen hun ruggen. Maar dat is niet wat ze bedoelen. Bij onze vorige stop, op het tuinterras van het mooie kasteel Marvinsholm, verbaasden we ons er over hoe leeg en oorverdovend stil het land is zodra je de kust verlaat. Waar zijn de mensen hier? Niet dat we er mee zitten…

Cool kasteel
Vrijwel zonder autoverkeer fietst het veilig en hebben we alle ruimte om de hazen na te kijken die door de grasvelden zigzaggen. We zien reeën de bosrand inschieten en roofvogels die zich op de thermiek boven onze hoofden laten meeglijden. We komen langs stille meertjes die we kennen van onheilspellende Wallander-scènes. En op gezette tijden doemt wel weer een dorpje of kasteel op. Glimmingehus is het best bewaarde middeleeuwse ridderkasteel van heel Scandinavië. ‘Cool,’ vinden onze twee eigen amateur-ridders. ‘Supercool! Gaan we hier stoppen?’

Rondje over de markt
Een bezoekje aan Glimmingehus kan er wel af, besluiten de ridderbazen. Als we daarna niet treuzelen, tikken we de vijftien kilometer naar Simrishamn in een uurtje af. In dat sympathieke havenstadje doen we nog een rondje over de markt voordat de marktkooplui opbreken. Een van hen vertelt ons dat veel Stockholmers een tweede huisje aan de kust bij het stadje hebben. ‘Ze betalen kapitalen voor een houten hokje op een klein lapje grond.’ Aan zijn blik is te zien dat hij er niks van begrijpt. Maar hij heeft makkelijk praten, hij heeft hier zijn éérste huis! Wij kunnen ons prima voorstellen dat stedelingen met geld maar wat graag 600 kilometer rijden om het weekend op zo’n paradijselijk plekje door te brengen.

Stokrozen tot de dakgoot
Voorbij Simrishamn blijven we bij de zee. We ronden Sandhammaren, Zwedens meest zuidoostelijke punt met een rode vuurtoren aan het strand. In de dorpen aan zee staan kleine gekleurde huizen met stokrozen tot de dakgoot. We hobbelen over ongelijkmatige keienstraatjes, kopen vis bij een havenstalletje en drinken thee op de stoep voor een bakkerswinkeltje. Overal staan ramen en deuren open, zangerig Zweeds klinkt uit de huizen. Na een paar dorpen fietsen we het strand op. Er zitten wat plukjes mensen onder parasols, in de branding dollen vier kinderen, verderop zit een stelletje voor een houten strandhuisje. Het zijn vredige tafereeltjes op een verder leeg strand. Tussen een paar bootjes die op hun kop in het zand liggen, kleden we ons om: we hebben een duik verdiend!

Zwedens Stonehenge
Op weg terug naar Ystad komen we nog langs Ales Stenar. 59 Fikse rechtopstaande rotsblokken vormen hier Zwedens eigen Stonehenge. Wallander-kijkers kennen dit plekje op de hoge klifrand vlak boven zee: de inspecteur komt er graag om zijn gedachten op een rij te zetten. Net als veel van zijn landgenoten overigens. Ales Stenar is een van Zwedens meest populaire toeristische attracties. Dat zou je vandaag niet zeggen. Een tiental witte koeien is ons enige gezelschap. Dat de kinderen slalommend tussen de stenen door rennen, brengt de beesten niet van hun à propos. Onverstoorbaar grazen ze door.

Pippi Langkoussfeer
Op het eind van de middag als iedereen van het strand komt, kan het wat drukker zijn op de weg. Maar op het laatste stuk terug naar Ystad hebben wij daar ook al geen last van. Er is een fietspad pal langs zee. We fietsen voorbij lange rijen houten strandhuisjes, hotels in Pippi Langkoussfeer, houten pieren boven de branding, douches onder de bomen en drukke kiosken met ijsjes. Een gezellige opmaat naar Ystad zelf. In Wallanders films is de stad meestal donker of regenachtig, of allebei. In werkelijkheid is Ystad kleurrijk en gezellig druk. De terrassen zitten vol, de bloemenmarkt op het marktplein geeft het centrum nog meer kleur. Ook hier is de onheilspellende waas van inspecteur Wallander ver te zoeken. Skåne’s werkelijkheid, weten wij nu, is zonnig en vrolijk.

Leave A Comment