Londen: één dag, véél kerst

Good heavens, je houdt het niet voor mogelijk hoe veel kerstsfeer je kunt proeven in één dagje Londen. Je reist terwijl je slaapt aan boord van de nachtboot van Stena Line naar Harwich, de aansluitende trein rijdt in 1,5 uur naar de stad. De winkels gaan nog maar net open en jij bent al klaar voor een lange dag in die very British Christmas atmosphere.

 

Winter Wonderland
Als je in kersttijd naar Londen gaat, moet je wel tegen drukte kunnen. Dat geldt zeker voor Winter Wonderland in Hyde Park, een enorme trekker voor Britten die van kerst houden, uuuh.. voor alle Britten dus. Er zijn meer dan 200 kerststalletjes, een Magical Ice Kingdom met ijssculpturen, een ijsbaan, een reuzenrad. Je kunt er ijskoude drankjes drinken uit een glas van ijs in een bar van ijs, en voor wie durft is er de Starflyer: op 60 meter hoogte aan een grote kerstster door de lucht zwieren.

 

Schaatsen rond de kerstboom
Om bij te komen van de drukte lopen we even langs the Serpentine, het meer in het midden van Hyde Park. Op weg naar de metro pakken we ook Green Park mee, waar eekhoorntjes door de bomen sprinten. De tube brengt ons naar Somerset House. Op de binnenplaats van dit neo-klassieke kasteel aan de Theems dansen in de zomer 55 fonteinen. In de winter maken ze plaats voor Londens favoriete ijsbaan. Op de klanken van de Notenkraker draaien schaatsers hun rondjes rond de kerstboom. De kleintjes schaatsen achter grote plastic pinguins. Tijd om zelf te schaatsen nemen we niet. Kijken alleen is al heel leuk en er staan nog een paar te kopen kerstkado’s op het lijstje. Bij Covent Garden Market duiken we de metro weer in. Maar eerst vergapen we ons aan de grootste kerstballen die we ooit zagen. Tegen het plafond van de oude markthallen hangen ballen van meters doorsnee.

 

Glitters, glans en groen
In Waterstones aan Piccadilly (de grootste boekwinkel van Europa) leest Father Christmas voor en klinkt Rudolph the Red Nosed Reindeer zacht tussen de boekenkasten. De chique winkels in Piccadilly Arcade en Burlington Arcade (sinds 1819!) zijn het hele jaar al prachtig, maar met kerst overtreffen ze zichzelf. Lichtjes, strikken, ballen, slingers, glitters, glans en groen: ze troeven elkaar af in kerstversieringen.


Kersthemel
Eigenlijk geldt dat voor het hele centrum van Londen. In Oxford Street is een dak van grote witte kerstballen over de straat gespannen. Op de stoep tegenover Harrods staan de toeristen bijna in rijen naast elkaar om de verlichte gevel te fotograferen. Gelijk hebben ze, Harrods in de avondschemering is gelijk een sprookjeskasteel. En binnen? Daar wanen we ons in de kersthemel zelf. Tot we ons realiseren dat het tijd is om naar de werkelijkheid af te dalen. De trein moet gehaald. Good heavens, deze lange, lange dag vloog voorbij.

 

Op, onder en naast de tafel
Een volle dag? Ja zeker. Maar met het full English breakfast aan boord als stevige basis en een snelle staande lunch van hotdogs en warme wafels bij de kiosk in Green Park konden we een heleboel (shopping)activiteiten in één dag kwijt. Wat ook goed hielp is de Oyster Card voor snel en goedkoper reizen met de metro. Om half acht ‘s avonds zitten we weer in de trein. In Harwich kunnen we aan boord meteen aanschuiven voor het diner in het sfeervolle Metropolitan Restaurant. Op tafel verschijnt een heerlijk driegangendiner, onder tafel rusten vier paar moeie voeten, naast de tafel glanzen de lampjes in de kerstboom.

 

Verlichte route in Kew Gardens. Foto: RBG Kew

Dagje extra?
Heb je nog een dagje extra Londen geboekt? Ook heel leuk in december:

  • In Kew Gardens, een van de grootste botanische tuinen ter wereld, kun je een magische lichtjesroute door het groen lopen
  • Het Geffrye Museum laat zien hoe de Engelsen de afgelopen 400 jaar hun huizen tijdens kerst versierden
  • De stad heeft al niet weinig lichtjes, in december zijn het er nog meer. Geniet ervan tijdens een 1,5 uur durende bustour by night.

Zelf een dagje of langer in Londen boeken? Bekijk het aanbod van Buro Scanbrit.

 

Leave A Comment