Fàilte gu an t-eilean bhòid: Welkom op Isle of Bute!

Dit blog is geschreven door onze reisspecialisten Diana, Bianca, Richard en Nienke.

Al een tijdje stond een bezoek aan de Schotse Eilanden hoog op onze wensenlijst en dit jaar was het zo ver. We gaan naar Isle of Bute! Een relatief onbekend eilandje, namen als Arran, Islay en Skye zijn wat bekender, dus we zijn erg benieuwd wat het ons gaat brengen.

Vanaf onze accommodatie vlakbij Ayr is het een uur en een kwartier rijden naar de haven van Wemyss Bay. We hoeven niet te zoeken, we rijden praktisch de parkeerplaats bij de haven op. Direct naast het haventje ligt het treinstation van Wemyss Bay. Dus ook met de trein is dit eilandje goed te bezoeken. De incheck bij het kantoortje van de ferry maatschappij, Caledonian MacBrayne, verloopt soepel. We krijgen hier ook gelijk de tickets van de andere overtochtjes die we vandaag maken.
Om 10.15u mogen we aan boord en het inschepen gaat lekker snel. Aan boord halen we een kop koffie met iets lekkers (laat dat maar aan de Britten over!) en zoeken een plekje waar we van het uitzicht kunnen genieten. Al na 35 minuten worden we verzocht om de auto weer op te zoeken en rijden we in de haven van Rothesay weer van boord.

Rothesay heeft een verrassend “groot” centrum met best veel winkels en restaurantjes. Vlakbij de haven is het zogenaamde Discovery Centre, de VVV waar je informatie over het eiland kunt vinden en een film kunt kijken over Bute. Een goede locatie om de ontdekkingstocht over het eiland te starten.
Maar we komen om iets te zien, onze eerste stop op het eiland is dan ook Rothesay Castle. Het kasteel dateert uit het begin van de 13e eeuw. Het is het enige kasteel in Schotland met een ronde buitenmuur en een van de oudste kastelen van Schotland. Als je het ziet liggen, kun je je voorstellen dat het een ideale positie had om het eiland, maar ook het omliggende land, te verdedigen.
We komen erachter dat er destijds jarenlang strijd is geleverd tussen de Noren, de Schotten en de Engelsen om het kasteel en de eilanden. Een interessante stop om onze dag mee te beginnen!

Ons volgende doel van de dag is Mount Stuart. Dit prachtige landhuis wordt omschreven als “het meest spectaculaire Neo-Gotische huis van Groot-Brittannië” en dat geloven we direct. Vanaf de entree bij het visitor center worden we met een busje naar het huis gebracht. Om het landhuis ligt namelijk een enorm landgoed waar je heerlijk kunt wandelen. Er zijn uitgestippelde wandelingen van 45 minuten-2,5 uur. Afhankelijk van de route loop je door de kruidentuin, langs de “Wee Garden” (de kleine tuin), de vijvers en de kust.

Helaas hebben wij hier met ons reisplan geen tijd voor, maar bij een dagtocht naar het eiland is dit zeker een aanrader. Wij maken ons op voor een rondleiding door het huis onder leiding van onze Schotse gids James. We zijn direct onder de indruk van het prachtige interieur van Mount Stuart. Er is veel gebruik gemaakt van verschillende soorten marmer, wat het huis een statige uitstraling geeft. Daarnaast komen de thema’s sterren en astrologie regelmatig terug door het huis heen. Leuk detail: in de prachtige glas-in-lood ramen zijn kristallen verwerkt. Op een zonnige dag zijn daardoor o.a. in de hal vele kleine regenboogjes te zien!
De kapel heeft door het hagelwitte marmer weer een compleet andere uitstraling dan de andere delen van het huis en wordt ook wel het juweel in de kroon van Mount Stuart genoemd. Het is eigenlijk onmogelijk om alle schoonheden te beschrijven, wij zouden zeggen ga dit met eigen ogen zien!
Na het bezoek aan Mount Stuart hebben wij nog een mooie route over het eiland gereden waarbij de vergezichten over bos, water en heuvels elkaar afwisselen. Ons einddoel op Isle of Bute was de haven van Rhubodach voor de overtocht naar Colintraive, maar ook voor een dagtocht is dit eiland zeer de moeite waard.


Leave A Comment