Raften in Voss Noorwegen

Als je van een beetje spanning houdt en graag actief bezig bent mag een rafting trip in Noorwegen eigenlijk niet ontbreken. Overal vind je rivieren, waar door regenval of smeltende sneeuw snelle stromingen ontstaan. Als je in de omgeving van Voss verblijft ga je mee met de enthousiaste rafting gidsen van Voss Rafting Senter. Maar hoe verloopt zo’n activiteit precies? Onderstaand verslag geeft je een aardige indicatie van wat je kunt verwachten.stranda pm 26-06-14 02

Allereerst de vraag voor wie dit geschikt is? Het antwoord is vrij simpel. Voor iedereen met een zwemdiploma. Natuurlijk bestaat de kans dat je overboord valt of dat de raft omkiept, maar dat is juist ‘part of the fun’. Daarbij is er altijd gekwalificeerd personeel in de buurt en zijn de veiligheidinstructies professioneel. Maar zoals de Engelse gids Nick tijdens deze trip zei; “rafting people don’t like to be in the water”. Het doel is dus om niet in het water te belanden of de raft om te laten slaan. Het doel is genieten van de omgeving en een kick te krijgen van de versnellingen die ‘overwonnen’ moeten worden.

Voss Rafting ’s Ochtends meld ik mij bij het Voss Rafting Senter wat zich op 5 minuten rijden buiten het centrum van Voss bevindt. Het is er al een en al bedrijvigheid. De eerste groepjes klanten lopen al in wetsuits rond en het personeel pompt de rafts op en laadt ze op de trailer achter het busje, waarmee we straks naar het beginpunt rijden. Ik registreer me en onderteken een formulier dat ik de risico’s accepteer die bij dit avontuur horen. Dan volgt een korte uitleg over het materiaal wat we aan moeten. Zelf heb je alleen een zwembroek en handdoek (voor na afloop) nodig.

Met een groep van 12 mensen, het merendeel Noren, kleden we ons om. Charmant zitten de wetsuits niet, strak wel, maar daardoor houden ze ons later wel warm in het koude water. Zwemvest aan, helm op en peddel mee; we zijn klaar om te gaan. Het is ongeveer 15 minuten rijden naar het beginpunt.

Voor we het water in gaan volgt een uitvoerige instructie over de noodsituaties. Achteraf blijkt dat allemaal niet nodig te zijn geweest, maar veiligheid staat uiteraard voorop en handig om te weten dat je je peddel ook voor andere zaken kunt gebruiken dan roeien. Dan is het tijd om de rafts in te gaan. 6 per raft en de gids die achterop gaat als instructeur en stuurman in een.Voss Rafting

Het begin is rustig en geeft de gids de tijd om de (peddel)instructies te geven. De versnellingen hebben allemaal namen gekregen, zoals het beangstigende ‘graveyard’ of de lieflijke vrouwennamen zoals Leila en Kåre. De gids legt voor elke versnelling uit wat ons te wachten staat en geeft de bijbehorende instructies zodat we allemaal aan boord blijven. Als je op de ‘rapid’ afvaart krijg je soms het gevoel hoe gaan we dit doorkomen. Maar het lukt, water loopt naar binnen en we worden heen en weer geschud, maar als we er door zijn zitten we nog allemaal in de raft. En dat geeft een kick. Laat de volgende ‘rapid’ maar komen.

Voss Rafting Voor we de grootste ‘rapids’ zullen passeren volgt een ‘zwemtest’. Bij een kleine stroomversnelling mogen we het water in en moeten we een klein stukje stroomopwaarts terugzwemmen. Het water voelt in het begin erg koud aan en lijkt overal de wetsuits binnen te dringen, maar na verloop van tijd went de temperatuur en voelt het zelfs verfrissend. Iedereen slaagt, dus we vervolgen onze weg over de rivier. Tussendoor is er nog een stop voor koffie en thee bij het ‘klattrepark’, een andere activiteit van het rafting centre.

 

Na de stop volgen nog een aantal ‘rapids’ en staan we voor de keuze of we de laatste 200 meter zwemmend willen afleggen. Iedereen ziet zijn kans schoon en springt van de raft het water in.

stranda pm 26-06-14 22

Bij terugkomst volgt een lunch en is de trip ten einde. Iedereen is dolenthousiast en heeft de stoerste verhalen. De conclusie is unaniem: Jaaaa, dit willen we nog een keer doen.

Leave A Comment