Een verrassing in Loen

Vaak ben ik door Loen gereden en heb me vergaapt aan de prachtige Nordfjord. Maar ik was onwetend over wat zich een paar honderd meter boven Loen bevond. De receptioniste van het hotel raadt mij aan om de vrije uurtjes in de avond te besteden door naar het Loen Vatnet te rijden, het meer van Loen.Loen Vatnet

Na enkele bochten omhoog sta ik even later aan de rand van het meer en vergaap mij aan zoveel natuurlijke schoonheid.  De timing is ook nog eens perfect, want de zon laat zich zien en kleurt het meer en de ruige omgeving van bergen en bossen rondom. Het meer van Loen is 10 km lang en is omgeven door steile rotwanden en hoge bergen bedekt met bomen. In deze periode ligt er op de toppen nog volop sneeuw wat het plaatje compleet maakt.

Loen SchaapNa de eerste stop rijd ik verder en kom even verderop uit bij een verzameling houten huisjes. Dit blijkt een verlaten boerderij te zijn, waar nu nog steeds de schapen omheen grazen. Twee ervan begroetten mij op deze zonnige avond. Er is hier verder niemand, het enige wat ik hoor is het geklater van de waterval en het gegraas van de schapen. Rustgevender kan bijna niet.

Aan het eind van het meer kan men omhoog richting de Bødalsgletsjer en de Kjendallgletsjer. Men moet wel snel wezen want dit type gletsjer trekt zich rap terug.

Hoe idyllisch en rustgevend de omgeving ook mag ogen, de natuur heeft zich hier ook van zijn P1180515meest meedogenloze kant laten zien. In 1905 en 1936 stortte een groot deel van de berg Ramnefjellet naar beneden die een grote vloedgolf veroorzaakte waardoor in het ene jaar 73 en het andere 53 mensen omkwamen. Er is nog een historische wandeling naar de overblijfselen te vinden en er staan panelen met uitleg over het drama. Tevens is er een gedenkteken voor allen die omkwamen bij dit natuurgeweld. P1180498Tegenwoordig is het gevaar geweken. De vorige verschuivingen hebben er voor gezorgd dat het meer op de bewuste plek is opgevuld. Mochten er nog eens stukken berg naar beneden komen, dan zal het geen vloedgolf tot gevolgen hebben. Iedereen kan hier dus naar hartenlust genieten van de prachtige natuur en rustgevende omgeving.

Leave A Comment