‘Good Food’ in het Kanaal

Door reisjournalist en schrijver Paul Blomberg.


PicknickWanneer we het over de Kanaaleilanden hebben, wordt er niet altijd meteen aan culinair genieten gedacht. Terwijl er naar mijn bescheiden mening op Jersey en Guernsey geweldig gekookt wordt vandaag de dag. Niet in de laatste plaats door de vele en vooral smakelijke lokale producten, de rijke visvangst en een stijgende kwaliteit van de vele restaurants, pubs en hotels. Maar eerst even ‘back to basics’ met een korte uitleg over eerder genoemde eilanden.

Jersey is met recht een pareltje voor de kust van Frankrijk. Door de bijzondere ligging in de baai van Mont St. Michel op zo’n 20 kilometer voor de Franse kust, heeft het eiland een aangenaam mild klimaat. De unieke natuur van Jersey vormt het hele jaar door een prachtig decor voor een actieve of juist ontspannen vakantie. Met een ruim 8.000 jaar oude geschiedenis is er voor natuur- en cultuurliefhebbers veel te beleven; van prehistorische bezienswaardigheden tot Victoriaanse forten. En er valt het nodige te proeven.

Hedge VegOok het nabij gelegen Guernsey is een Mekka voor lokale producten. De vele Food Festivals en boerenmarkten geven een goed beeld van hoe zelfvoorzienend de eilandbewoners zijn. Guernsey heeft een grote troef in handen voor zuivelliefhebbers: het eiland claimt de beste melk ter wereld te produceren (!). Maar ook groenten en fruit, het grootste exportproduct van het eiland, de tomaat, de heerlijkste cider en de vele lokaal gebrouwen bieren maken Guernsey tot een prima culinaire uitvalsbasis. Waar de vele lokale producten vaak op een wel heel bijzondere manier te koop worden aangeboden, namelijk via de zo gehete ‘Hedge Veg’.

Het fenomeen Hedge Veg kom je overal op Guernsey tegen. Deze haagstalletjes (Hedge) met groenten (Veg) van lokale producenten langs de kant van de weg zijn een trots en iconisch symbool van het eilandleven. De handgemaakte houten bakjes in de hagen langs de weg zijn gevuld met groenten en fruit, bloemen en eieren, verschillende soorten jam en chutneys en alles is te koop.

Jersey CowMixed cuisine
Jersey en Guernsey raken steeds meer in zwang onder reislustige culi’s. Puurder dan op deze eilanden kun je het bijna niet krijgen. Waar Frankrijk en GB elkaar in een heerlijke mix van smaken tegenkomen. Van een traditioneel Engels ontbijt met alles erop en eraan, een afternoon tea tot aan verse kreeft en oesters bij de lunch of het diner. De vele lokale producten zoals de Jersey Potato, met zijn specifieke ziltige smaak, de cider en de onbetwiste ster van het eiland: de Jersey Cow,  die volgens kenners de beste zuivel ter wereld produceert. Een bezoek aan de authentieke pubs en restaurants, de havens, de vele Food Festivals en boerenmarkten maken de Kanaaleilanden tot een meer dan smakelijk uitje. Het heerlijk milde klimaat doet de rest. À table!

CentralmarketfoodCentral Market & Fish Market, St Helier, Jersey
De grote verscheidenheid aan producten van het eiland en uit de zee komt samen op de markten in St Helier. In de Central Market waar Beresford Street en Halkett Place elkaar kruisen staan de producten kleurrijk uitgestald in een prachtig Victoriaans gebouw. Met een glazen dak en rijkelijk gedecoreerde pilaren, een centraal gelegen fontein, compleet met uitbundige planten en een heus goudvissenbad waan je je in een andere eeuw. De nabij gelegen Fish Market bevindt zich in Beresford Street. Een ochtendbezoek om de verse ‘fruits of the sea’ te bekijken stimuleert de smaakpapillen. (De Central Market en Fish Market zijn op donderdagmiddag en de gehele zondag gesloten).

Nu ben ik zelf niet zo’n geweldige kok, maar wel zeer kundig in het consumeren van zeevruchten, al zeg ik het zelf. Vooral als deze excellent is klaargemaakt. Met enige terughoudendheid –want er zijn echt tientallen geweldige eetgelegenheden op Jersey- maak ik u deelgenoot van een tweetal adressen die de moeite waard zijn voor lunch of diner. In de hoofdstad St. Helier aan de Kensignton Place is ‘Doran’s Courtyard Bistro’ zeer aan te bevelen. Uitstekende visgerechten, met duidelijke Franse en Engelse invloeden. Ook qua interieur trouwens. Gaat u een dagje naar het nabij gelegen St. Brelade, dan is een bezoek aan het Wayside Restaurant, met een prachtig uitzicht over de baai zeer aan te bevelen.

Jersey Potatoes

Jersey Potatoes

Food Evenementen
De eilanden hebben in culinair opzicht zoveel te bieden dat je je gedurende je verblijf niet hoeft te vervelen. Er zijn talrijke festivals, waar geproefd kan worden wat de eilanden te bieden hebben. Of breng een bezoek aan een van de vele boerderijen waar ze kaas maken of groenten en fruit verbouwen. Puur, vers en very lekker!  Ik heb er even een paar op een rijtje gezet;

Jersey Food Festival: 23-26 mei 2014.
Tijdens dit festival vieren de eilanders hun bijzondere producten zoals de Jersey Royal Potato en de overdadige hoeveelheid vis en zuivelproducten waarom het eiland zo bekend stand. Geniet van de vele boeren- en zuiveltours, laag water wandeltours, of breng een bezoek aan een van de vele ambachtelijke producenten. www.jersey.com

Fais'sie d'Cidre

La Faîs’sie d’Cidre

La Faîs’sie d’Cidre (Cider Festival): 18-19 oktober 2014.
Refreshingly delicious! De Kanaaleilanden staan bekend om de lekkerste cider. Overal te koop op het eiland, in flessen of gewoon van de tap. Vier de heerlijkste cider van nu en toen met activiteiten en tastings op het jaarlijkse Cider Festival in Hamptonne. www.jerseyheritage.org

Tennerfest: 1  oktober-9 november 2014.
Tijdens het jaarlijkse Tennerfest  (Tientjesfeest) serveren de restaurants op de Kanaaleilanden de lekkerste menu’s voor vaste prijzen. 6 weken lang culinair genieten vanaf £10, £12.50,  £15.00 en £17.50. Ontdek wat de eilanden allemaal aan heerlijke etenswaren te bieden hebben. www.tennerfest.com

 

Seafood GuernseyUnieke smaken van het land en uit de zee, Guernsey heeft het allemaal.
Of het om een simpele Fish and Chips gaat die je eet  bij de ondergaande zon, dineren op zijn Frans op een terras van een gezellig café, een voedzame lunch in een authentieke pub of een traditionele Engelse afternoon tea, Guernsey staat zijn mannetje als het om uit eten gaat! De hoofdstad St Peter Port heeft een groot aanbod restaurants, pubs en bars om de eiland atmosfeer in al zijn facetten te ervaren. Omgeven door de zee heeft ook Guernsey liefhebbers van verse vis veel te bieden. Maar ook het rijke assortiment aan kazen, lokale groenten en fruit maken het dagelijkse menu tot een waar feest. De passie voor lekker eten en drinken spat er van af! De eilandbewoners zijn trots op hun produkten, zoet of hartig, er is voor elk wat wils. Persoonlijk vind ik de Guernsey Crab een must! Helemaal als deze verwerkt is in een Crab sandwiches; lekker knapperig brood met de zachtste Guernsey boter en een flinke hoeveelheid krab zijn een ware delicatesse. Langs de kustwegen in de vele kiosken en restaurants staat het dagelijks op het menu.  Waar ze ook wel raad weten met de Guernsey Crab is restaurant Pier 17 in het St. Peter Port district in de hoofdstad, waar ook een meer dan uitstekende ‘catch of the day’ wordt klaargemaakt. Verser kan het haast niet, en zeker niet smakelijker.

Guernsey CheeseSay Cheese!
Kaas is in Guerney Big Business! Gesmolten in een fondue, gemixed in quiche of gewoon uit het vuistje met wat crackers, niet te versmaden. Een grote favoriet is boerenkaasmaker Fenella’s ‘Fort Grey Blue Cheese’, gemaakt van de lekkerste melk van Guernsey koeien. Een Gouden prijswinnaar bij de World Cheese Awards. Op elke wekelijkse boerenmarkt en Fresh Friday Event te vinden. Nog een beroemde kaas: De golden girls! De Golden Guernsey Goats van lokale kaasproducenten Mandy en Peter Girard garanderen een smaaksensatie die zijn gelijke niet kent. De melk van dit zeldzame geitenras, te vinden bij de rotsen van St Pierre du Bois, vormt de basis voor een sublieme geitenkaas. Een genot.

Lobster-lunch-2Een laatste advies
Kreeftliefhebbers opgelet: Een bezoek aan het eiland Sark is niet compleet zonder de lokale kreeft te proeven. Supervers, in de ochtend gevangen, ’s middags op het bord. En doe eens gek: een lunch met (zeer betaalbare) kreeft met (iets duurdere) champagne en je dag kan niet meer stuk!

Leave A Comment