Op zoek naar Harry Potter

Alnwick Castle Harry PotterRondlopen bij Zweinstein, oog in oog met elf Dobby of in de muur verdwijnen op perron 9 ¾. In Engeland en Schotland zijn veel plekken terug te vinden uit de Harry Potter boeken en films. Niet alleen voor fanatiekelingen, maar ook voor de meer gematigde fans is dit een leuke ervaring!

 

 

 

Studio Tour Harry Potter

Je kunt Dobby ook bekijken!

Rondom Londen – Studio Tour
In de Warner Bros. Studios, ten westen van Londen, stap je de wereld van Harry Potter letterlijk binnen. De tour op de website bekijken is al leuk, als je er zelf rondloopt is het een echte ‘experience’. In de spectaculaire grote zaal wordt de kleding van alle vier de Zweinstein-huizen tentoongesteld. In ‘the Big Room’ vind je het kantoor van Perkamentus en het klaslokaal voor toverdrankjes. En je kunt in de Wegisweg zelf tussen de magische winkeltjes ronddwalen. Er staat een gedetailleerd schaalmodel van Zweinstein, dat gebruikt is voor veel van de buitenopnames. En natuurlijk kom je meer te weten over de gebruikte maskers en special effects. Zo kun je zelf proberen hoe het is om op een bezem te vliegen, voor een groen scherm. Op het tv-scherm vlieg je ‘echt’ door het Harry Potter-landschap. Kaarten zijn van tevoren via internet te bestellen.

Warner BrosWarner Bros Broomstick 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harry Potter Platform 9 3/4Tour door Londen
Station King’s Cross in Londen speelt een belangrijke rol in de Harry Potter boeken en films. Hier ligt perron 9 ¾, waar de trein naar Zweinstein vertrekt. Op het station kun je foto’s maken bij de muur waar de onzichtbare doorgang zit.
De rivier de Thames en zijn bruggen komen in meerdere Harry Potter films voor. Zoals de Millennium Bridge. In het begin van ‘Harry Potter en de Halfblood Prince’ is te zien hoe de brug wordt aangevallen door Dooddoeners. In werkelijkheid is het een voetgangersbrug waar je veilig overheen kunt lopen!

Je kunt natuurlijk op eigen houtje op zoek gaan naar Harry Potter relieken, maar er is ook een officiële  wandeltour van zo’n 2,5 uur, waarbij je ook een stukje met de boot over de Thames vaart. De tour is in het Engels en er wordt ook veel over Londen verteld, een aanrader! Voor kinderen vanaf een jaar of 12 is het ook goed te volgen.

 

Meer locaties in Midden-Engeland

Ashridge Forest Harry Potter

De Harry Potter-boom in Ashridge Forest

–          Ga griezelen in het Ashridge Forest. In Harry Potter en de vuurbeker zijn scenes in dit bos opgenomen, inclusief een enorme beukenboom, de oudste boom in dit bos.

–          De Christ Church in Oxford heeft model gestaan voor de Grote Hal op Zweinstein, waar de maaltijden worden gehouden. In Oxford zijn nog meer locaties, en je kunt hier ook een tour doen: Pottering in Harry’s footsteps.

–          In het dorpje Lacock, niet ver van Bath, zijn een aantal scenes gefilmd, onder andere in Lacock Abbey. Overigens zijn hier nog veel meer films opgenomen, zoals ‘The Other Boleyn Girl’.

–          Gloucester Cathedral staat symbool voor de gangen van Zweinstein in de eerste twee films, de Steen der Wijzen en de Geheime Kamer. Je vindt hier de deur naar Griffoendor, de plek van de overstroming van de meisjestoiletten, en ook de scene waar Hermelien wordt gered van de trol.

800px-1_christ_church_hall_2012

Gangen ZweinsteinHarry en RonCounties

 

 

 

 

 


Alnwick Castle

Alnwick Castle

Noord-Engeland: Zweinstein

In het noorden van Engeland, in het graafschap Northumberland, ligt Alnwick Castle. Dit kasteel heeft symbool gestaan voor Zweinstein. Het wordt nog steeds bewoond door de graaf van Northumberland, en het is ook te bezoeken. Je kunt hier gemakkelijk een dag voor uittrekken. Er zijn diverse exposities te bekijken, en voor gezinnen met kinderen is er veel leuks te doen. Zo kun je je verkleden als ridder of jonkvrouw, en meedoen met allerlei middeleeuwse klusjes. Van april tot oktober zijn er regelmatig themadagen, waarop er verklede Hagrids en Harry’s rondlopen op het kasteel.

Alnwick Castle

Alnwick Castle

Glenfinnan viaduct

Glenfinnan viaduct

 

 

 

 

 

 

 

Schotland – het Glenfinnan Viaduct

De bekendste Harry-Potter plek in Schotland is het Glenfinnan Viaduct. Dit spoorwegviaduct duikt geregeld op in de films en staat daarom inmiddels bekend als het Harry Potter-viaduct. Twee keer per dag rijdt de oude stoomtrein The Jacobite over het traject, en als dat gebeurt is het net of de Zweinstein Express langskomt. Vanuit het Glenfinnan Visitor Centre kun je om 11.20 uur ‘s morgens of om 3.00 uur ’s middags genieten van dit magische spektakel (vraag de tijden voor de zekerheid even na!). Je kunt natuurlijk ook zelf de ‘West Highland Line’ nemen tusen Fort William en Mallaig.

Loch Arkaig

Loch Arkaig

Glencoe, één van de mooiste ‘glens’ (diepe dalen, vaak uitgesleten door gletsjers) van Schotland, is een bekend decor voor de derde Harry Potter film, ‘Harry Potter en de Gevangene van Azkaban’. Er werden voor de opnames veel decors gebouwd, die er inmiddels niet meer staan. Maar het landschap doet wel denken aan de sfeer van de films en het is een prachtige plek om te wandelen.

In de film ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’ spelen meerdere scènes zich af bij het meer van Zweinstein. Het Schotse meer Loch Arkaig stond model voor dit Zweinstein-meer. 

Leave A Comment