Het eiland Lovund

Het eiland Lovund is er een voor avonturiers en diegenen die graag buiten de gebaande paden gaan. Het ligt op open zee en staat bloot aan de elementen. Het is te bereiken met een aantal veerdiensten uit havens op het vasteland. De expresboot is er een van, die o.a. vanuit Sandnessjøen vertrekt. Geen plek voor auto’s, maar die heb je op het eiland ook niet nodig.

Onderweg in de ferry vallen de grote ringen in de zee op, waar zalm in gekweekt wordt. Later horen we dat in deze wateren 300 ringen liggen, waar jaarlijks 280.000 ton zalm wordt gekweekt en vervolgens geëxporteerd. Spanje is de grootste afzetmarkt, maar de kans is aanwezig dat de zalm die je thuis eet verwerkt is in Lovund. En dat is bijzonder te noemen voor een eiland waar maar 450, opvallend jonge, mensen wonen.

 

Vanaf het haventje is het  nog 700 meter lopen naar het hotel. Onderweg zien we een huis met een Zweedse vlag, vreemd. Later horen we dat ook dit weer met de zalmkwekerij te maken heeft en de Zweedse arbeid daarbij van grote waarde is geweest. Enkelen zijn blijven hangen, waarbij het land van geboorte blijkbaar niet vergeten wordt.

Uitzicht op Træna vanaf Lovund

Eenmaal aangekomen bij het hotel worden we welkom geheten door Sivert Olaisen, de jonge eigenaar van Lovund Rorbuhotel. Hij vertelt dat het eiland al sinds de jaren 60 gasten ontvangt, maar dat dat destijds nog bij de mensen thuis was. Op een gegeven moment werd het te veel en is besloten een hostel te maken. Dat is 25 jaar geleden gedaan door de ouders van Sivert en inmiddels is het uitgegroeid tot een volwaardig hotel met een meer dan uitstekend restaurant. Het is het enige op het eiland en tegelijkertijd ook ontmoetingsplek voor de bewoners. De kamers bevinden zich in het hoofdgebouw en in verschillende huisjes die er verspreid om heen liggen. Vanuit de meeste kamers is er prachtig uitzicht over de zee en de eilanden van Træna in de verte.

 

98% van de gasten die hier komen is Noors, dus het is met recht een ‘road less travelled’. De meeste bezoekers blijven hier 1 of 2 nachten en komen om te wandelen, o.a. naar de top van het eiland op 623 meter.  Dit is te doen in een halve dag en dan ben je praktisch het halve eiland rond. De grootste attractie is echter de kolonie papegaaiduikers. Lovund is een van de locaties in Noorwegen met de meeste papegaaiduikers. Ze nestelen zich met 40.000 op de rotsen aan de noordkant van het eiland. Je kunt er via een korte maar steile klim op 50 meter afstand van komen. Fascinerend om te zien hoe de vogels af en aan vliegen en ieder hun eigen plekje op de rotsen bemachtigd lijken te hebben. In juni heb je vanaf hier ook prachtig zicht op de middernachtzon.

Indien je geen trek hebt in lange wandelingen en alleen de papegaaiduikers wilt zien is een nacht verblijf voldoende en kun je genieten van de sereniteit van het eiland en de heerlijke keuken in het restaurant van het hotel. De filosofie is, zoals vaker langs de ‘Kystriksveien’, om vooral gebruik te maken van de lokale producten. Het mag niet verbazen dat zalm op het menu staat.

Lovund is zodoende zowel een smaakvolle, als boeiende toevoeging op een reis langs de ‘kystriksveien’.

Comments
One Response to “Het eiland Lovund”
  1. Avatar Hans says:

    Fantastisch verhaal over dit eiland Lovund wat ik nog niet ken.

    Zal het opnemen op mijn website! Bedankt voor de tip
    http://www.eilandeninfo.nl

Leave A Comment