Bath: stad van geschiedenis en spa’s

Als we door de groene heuvels Bath naderen, vallen onze monden open… Wat een mooie stad! Je ziet de torens van Bath Abbey al van verre. Vanaf deze hoogte ziet de stad er indrukwekkend uit. De typische gele steen, die in de hele stad gebruikt is, geeft een Zuid-Europees tintje. Eenmaal in de stad is het niet anders. Het mediterrane gevoel, de ligging aan de Avon en het imago van wellness stad, maken dat je in Bath helemaal kunt ontspannen!

Bath staat inmiddels al jaren op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en niet zonder reden. Je vindt er overblijfselen uit twee belangrijke periodes: de Romeinse en de Georgiaanse. Uit die laatste periode dateert de typisch neoclassistische bouwstijl, die je overal terugvindt. De meeste nieuwe gebouwen worden nog steeds in dezelfde gele steen gebouwd, waardoor Bath zijn unieke karakter behouden heeft. Daarnaast is de stad ruim opgezet met veel groen, zodat je ook echt kunt genieten van de prachtige gebouwen.

Romeinse baden
Bath vindt zijn oorsprong in de eerste eeuw, toen de Romeinen rond de natuurlijke warmwaterbronnen (de Aquae Suli) badhuizen bouwden, ter genezing van hun reumatiek. Rond de baden stichtten zij een stadje met een tempel voor de godin Sul Minerva. Overigens werden de Romeinse baden pas in de achttiende eeuw ontdekt en eind negentiende eeuw opgegraven. Nu zijn de baden in hun oude glorie hersteld. Je moet de rijen toeristen van over de hele wereld even trotseren, maar dan is een bezoek zeer de moeite waard. In het aangrenzende museum zijn de vondsten van de opgravingen tentoongesteld.

Bijzondere gebouwen
De geneeskrachtige bronnen van Bath werden in de achttiende eeuw enorm populair onder de Britse elite. Iedereen van enige betekenis moest in Bath geweest zijn. Er werd een nieuwe stad gebouwd in een deftige Georgiaanse stijl, met brede straten en grote pleinen: voorbeelden zijn Queen Square, het halvemaanvormige huizencomplex Royal Crescent en de Assembley Rooms, waar in de prachtige ballroom met haar kroonluchters nog steeds kan worden gedanst. Het spawater werd gedronken in het nieuwe badgebouw naast de Romeinse baden, de Pump Room. Daar tapte de pumper uit een fontein het heilzame mineraalwater voor de bezoekers. De Pump Room, inclusief fontein en pumper, is nu een elegante tearoom, waar een ensemble klassieke muziek speelt.

Royal Crescent
De Royal Crescent bestaat uit 30 geschakelde woningen die in een halvemaanvorm zijn gebouwd, met 114 kenmerkende zuilen. Het is een van de mooiste voorbeelden van Georgiaanse architectuur in Engeland. Veel bekende mensen hebben hier gewoond of verbleven, en er zijn dan ook diverse plaquettes geplaatst die daaraan herinneren. Vandaag de dag zit er een hotel en is het huis op nr. 1 te bezichtigen voor het publiek.

The Assembly Rooms
In de 18e en 19e eeuw was het de gewoonte dat de Britse elite bij elkaar kwam in Assembly Rooms. Er waren in die tijd vooral gentlemen’s clubs, en weinig publieke plaatsen waar zowel mannen als vrouwen welkom waren. Men ging ernaartoe voor allerlei bijeenkomsten, zoals bals, maar ook om met elkaar te kaarten. De Assembly Rooms in Bath stonden bekend als een van de mooiste en overdadigste. Vandaag de dag worden de Rooms beheerd door de National Trust. Een deel van het gebouw huisvest het modemuseum van Bath, maar er worden ook nog steeds zalen verhuurd voor gelegenheden.

Bath Abbey
In het centrum torent Bath Abbey boven de stad uit. Op de plek waar het gebouw staat zijn al vanaf 757 kerken te vinden. Met de huidige kerk werd in 1499 een start gemaakt. Nadat King Henry VIII de kloosterordes had uitgebannen, lag de kerk meer dan 70 jaar in puin. In de 19e eeuw werd het uiteindelijke gebouw voltooid. Het is een prachtig gebouw, en ook van binnen zeer de moeite waard.

 

 

 

 

Stad aan het water
De stad is prachtig gelegen aan de rivier de Avon. Hier vind je de fotogenieke Pulteney Bridge. Voor even waan je je in Florence, op de Ponte Vecchio. Pulteney Bridge is 300 meter lang en 18 meter breed, en heeft aan beide zijden nog winkeltjes. Het is leuk om nog even langs het water te lopen, maar wil je even uitrusten dan kan dat ook in één van de vele rondvaartboten.

Tips:

– Ga bij mooi weer picknicken op het gras voor de Royal Crescent. Je hebt een prachtig uitzicht over de stad.

– Haal een broodje bij het historische eethuisje van Sally Lunn. Wereldberoemd zijn de Sally Lunn’s buns. Het eethuis zit in een van de oudste huizen van de stad, en herbergt ook een klein museum.

– Bezoek het Jane Austen Center, een aanrader voor liefhebbers van het traditionele Engeland.

– Ontspan in de moderne ‘Thermae Bath Spa’, gelegen naast de Romeinse baden. Het is een modern complex, met een prachtig bad op het dak, vanwaar u uitzicht heeft over Bath Abbey en de stad. Het kan druk zijn, vanaf 8 personen is het mogelijk van tevoren te boeken. Als je vooraf ook een behandeling boekt, hoef je niet in de rij te staan.

– In het gebouw van de Assembly Rooms zit een prettig café voor koffie of lunch, met een beschut terras om even rustig te zitten.


Leave A Comment