Op walvissafari in Noorwegen.

Onze Noorwegen-specialisten Aline, Sylvia en Carla hebben tijdens hun reis naar de Lofoten en Vesterålen een walvissafari gemaakt. Lees hier hun ervaring!

Vandaag een spannende dag: we gaan een walvissafari maken! We vertrekken vanuit Andenes op de Vesterålen. Vooraf krijgen we een boeiende rondleiding door het walvismuseum, waar we te horen krijgen waarom de kans om walvissen te spotten hier heel groot is. Vlak voor de kust begint de Bleik canyon, waardoor de zee heel diep is. Hierdoor is er veel voedsel te vinden en kunnen de walvissen dicht bij de kust komen. De meest voorkomende walvissen in dit gebied zijn potvissen, maar ook grienden, dwergvinvissen, orka’s en bultruggen komen hier voor. Na de rondleiding is het tijd om de walvissen met eigen ogen te gaan zien. Iedereen krijgt voor de zekerheid een pilletje tegen de zeeziekte en we zijn er klaar voor. Die ochtend regent het, maar zodra we wegvaren stopt het gelukkig met regenen.

Aan boord staat de koffie met koekjes klaar en langzaam varen we de haven uit. We koersen richting open water om op zoek te gaan naar de walvissen. Het schip is uitgerust met speciale apparatuur om de geluiden die de walvissen maken op te vangen. Op die manier kunnen de walvissen gelokaliseerd worden en is de kans ook groot dat je tijdens de safari er ook één ziet. Na drie kwartier is het raak! In het het grijze water zien we in de verte een fontein van water omhoog komen. Een fantastisch gezicht! De boot kan rustig dichterbij varen en nu is de rug heel duidelijk te zien. De potvis blijft zo’n 10 minuten boven, waarna de kapitein een seintje geeft dat de potvis gaat duiken. En alsof ze het samen hebben afgesproken duikt de potvis naar beneden en zien we zijn imponerende staartvin boven het water uitsteken! Tijdens de safari hebben we 3 keer een walvis gezien, een geslaagde expeditie!

 Lees binnenkort meer over onze reis naar de Lofoten en Vesterålen.

Leave A Comment