Siljan, het hart van Zweden

Door onze Zweden-specialisten Lianne en Sanne

Voor wie de typisch Zweedse cultuur en natuur wil beleven is het Siljan meer, gelegen in de provincie Dalarna, een echte aanrader. Wanneer je dit gebied in rijdt komen de rode houten huisjes je al tegemoet en kan je genieten van een idyllisch uitzicht over het op twee na grootste meer van Zweden. Cultuur, traditie en natuur gaan hier volop samen. Het gebied is bij de Zweden zelf erg geliefd als vakantiebestemming, en de komende dagen ontdekken wij waarom!

Maak je een rondrit langs het meer, dan zijn er genoeg verblijfplaatsen om uit te kiezen. De houten huizen, die voornamelijk zijn gekleurd in “Falunrood”, voeren hier de boventoon en geven ieder dorpje karakter. De plaatsen langs het meer variëren van erg klein (lees: 8 huizen) tot vrij groot. Tijdens onze reis door dit gebied hebben wij Leksand, Rättvik, Mora en Orsa aangedaan.

De plaatsen zijn goed verbonden met een ruime autoweg. Je mag heerlijk doorrijden op een bijna lege weg met 90 km/uur, waarbij je enkel moet terugzakken naar 60 wanneer je één van de kleine dorpjes in rijdt. Nog geen kilometer verder ben je het dorpje vaak alweer voorbij. Fietsers langs deze wegen zijn overigens niet vreemd, maar dit is ongevaarlijk in dit heerlijke land.

Rondom de gezellige toeristenplaatsjes zijn handwerkateliers waar de rode houten Dalapaardjes worden gemaakt, zoals Nusnäs, in de gemeente Mora. Hier vind je drie werkplaatsen die Dalarna paardjes maken. De grootste is Nils Olsson Hemslöjd. Je kunt hier uiteraard ook een leuke souvenir meenemen, of je naam op de paardjes laten zetten.

Mora is een gezellig Zweeds stadje, met een oude kerk, terrasjes en uitzicht op een meer. Het is de grootste stad in Dalarna, maar vergeleken met onze steden is het vrij klein. Je kunt hier leuk een dagje naartoe gaan om rond te kijken en even te winkelen (er is zelfs een H&M). Ook is er het Zornmuseum. Anders Zorn is een bekende Zweedse schilder uit het einde van de 19e eeuw. In het museum hangen schilderijen, maar je kunt ook zijn oude huis en de tuin bezoeken. Het is haast een soort openluchtmuseum, met een koetshuis en originele oude inrichting van de huisjes.

En dan heb je natuurlijk nog de familieparken Tomteland en Leksand Sommarland. Tomteland ligt bij Mora, en is de (Zweedse) thuisbasis de kerstman. Het is een magisch park vol elfjes, trollen, prinsen en prinsessen. Ook lopen er drie elanden rond. Sommarland is een familiepretpark met een groot zwemparadijs, verkeerspark en allerlei attracties. In de regio is dus meer dan genoeg te doen voor families met jonge kinderen.

Ten noorden van het Siljan meer ligt de plaats Orsa, waar vakantiepark Orsa Grönklitt en het Orsa Björnpark (berenpark) liggen. Een bezoek aan dit berenpark is een must, mét of zonder kinderen. In het park leven verschillende diersoorten (naast beren bijvoorbeeld ook tijgers, luipaarden en wolven), die allemaal beschikken over een zeer riante leefomgeving. Het lijkt een hele uitdaging de dieren dan ook daadwerkelijk te vinden, maar dit lukt uiteindelijk prima doordat de wandelpaden rond de verblijven zijn aangelegd. Kortom, volop kans om te genieten van de machtige ijsberen, de nieuwe kodiakberen uit Alaska en de nieuwsgierige tijgers!

Tip: Om de reis compleet te maken is het leuk je bezoek te combineren met de prachtige stad Stockholm. Deze wereldstad ligt ten zuidwesten van het Siljan meer en is vanuit deze regio goed te bereiken. De stad is groot, maar bijna nooit te druk. Aan te raden is een bezoek aan de oude stad, de gezellige Gamla Stan, waar je heerlijk kunt eten, mensen kunt kijken en door de smalle straatjes kunt wandelen.

Zowel voor het prachtige, karakteristieke landschap als voor het echte stadsgevoel is Het Siljan gebied in Zweden een schot in de roos!

Leave A Comment