Een duik in het culturele en natuurrijke Wales

In september 2012 gingen drie van onze Groot-Brittannië specialisten op pad, om te kijken wat Wales zo uniek maakt. Zij kwamen enthousiast en vol inspiratie terug! Lees hier hun blog, met de hoogtepunten van hun verblijf.

Daar gaan we dan! Vanuit Amsterdam vertrekt onze vlucht naar Wales, waar we na een korte vlucht van slechts 1,5 uur in onze huurauto stappen. Het is even gek om links te rijden, maar het went gelukkig snel. Onze eerste overnachting ligt midden in de Brecon Beacons, één van de 3 nationale parken van Wales. Vergezichten, wandelmogelijkheden en schapen voeren hier de boventoon. Stoppen voor een schaap op de weg is hier eerder regel dan uitzondering!

De volgende dag volgen we een prachtige route over bergtoppen en door valleien op weg naar het schattige dorpje Ystradfellte. Onderweg zijn we gestopt bij de Henryd Fall, met 30 meter is dit de hoogste waterval van Zuid Wales. De Brecon Beacons staat ook bekend om zijn vele grotten en dus vervolgden we onze tocht richting Dan-Yr-Ogof (het is eventjes oefenen op de uitspraak!). De wondere wereld van stalagmieten en stalactieten blijft indrukwekkend! Er ging een vrolijke gids mee, van wie we de vreemde Welse naam al niet meer kunnen herinneren. Ook hebben we een bezoek gebracht aan Carreg Cennan Castle. Vanaf deze romantische ruïne heb je een fantastisch uitzicht over het gebied.

Via smalle weggetjes en langs laaghangende boomhagen reden we richting de uitgestrekte baaien van Zuidwest Wales. Langs deze kust loopt het 1200 km lange Wales Coast Path. Nou hadden we ‘iets’ te weinig tijd om dit helemaal uit te lopen en dus hebben we besloten om maar een klein deel hiervan te doen. Met goede wandelschoenen aan trotseerden we een deel van de glooiende kustlijn met prachtige vergezichten. Een stukje van deze lange wandelroute, of wellicht de volledige afstand, is zeker een aanrader voor fervente wandelaars! Vervolgens zijn we naar St. Davids gegaan, dit is het kleinste stadje van Brittannië. Maar je kunt gerust zeggen dat het een dorp is, want het is niet bepaald groot. Wel staat er een indrukwekkende kathedraal, die een bezoekje waard is.

En dan nu op naar wat meer avontuur en spanning! We hadden een excursie geboekt met een RIB boot, die ons naar Ramsey Island bracht. Dit eiland is een beschermd gebied waar veel vogelsoorten en zeehonden leven. Met hoge snelheid trotseren we de golven en worden we naar achter gedrukt tegen onze rugleuning. Ondanks dat het wat spanning met zich meebrengt, genieten we met volle teugen. Met een grijns op ons gezicht kijken we om ons heen. Wat zijn hier veel vogels!

Weer terug op het vaste land van Wales zijn we via Pembrokeshire Coastal Road naar de kleine kustplaatsjes Tenby en Saundersfoot gereden. Onderweg zijn we regelmatig gestopt om dit fraaie landschap vast te leggen; de nodige kodak-momentjes zijn de revue gepasseerd. Onderweg zijn we nog even gestopt bij Pembroke Castle.

Onze laatste stop was in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Hier zijn we bij Cardiff Castle en het nationaal museum geweest. In de omgeving van Cardiff is ook genoeg te doen. Zo zijn we nog langs Castell Coch en Caerphilly Castle geweest. Tja, Groot-Brittannië staat nou eenmaal bekend om zijn vele kastelen en ook Wales heeft letterlijk zijn steentje bijgedragen. Voor het laatste beetje cultuursnuiven zijn we naar St. Fagan’s, het openluchtmuseum van Wales, gegaan. Hier zijn allerlei mooie oude huisjes te zien en demonstreren vakmannen oude ambachten. Je kunt er zelfs een beetje Welsh leren! En aangezien het Welsh totaal niet op het Britse Engels lijkt zoals wij dat kennen, is het nog helemaal niet zo gemakkelijk.

’s Avonds zijn we heerlijk uit eten gegaan. Alle versproducten zijn vaak lokaal verbouwd. En vis, scheldieren, lamsvlees of kazen vormen vaak de basis van een heerlijk authentiek gerecht. Met de Welshe keuken zit het dus wel goed! Er zijn zelfs lokaal geproduceerde wijnen van hoogstaande kwaliteit! Wij vonden de wijn van Llanerch Vinayar (20km van Cardiff) bijzonder goed. Later op de avond hebben we overigens onze kennis van het Welsh getest. Een pint bestellen in één van de vele pubs ging net iets te ver. Maar proosten met de Welsh ging ons wel goed af: iechyd da!

Hierbij een aantal tips voor lunch en/of diner in Zuid Wales;
Llanerch Vineyard
Hensol
http://llanerch-vineyard.co.uk/

The Blue Anchor Inn
Rhoose
http://www.blueanchoraberthaw.com/

The Falcondale Hotel
Lampeter
http://www.thefalcondale.co.uk/home

Bear Hotel
Crickhowell
http://www.bearhotel.co.uk/

Gwesty’r Emlyn Hotel
Newcastle Emlyn
http://www.gwestyremlynhotel.co.uk/

 

 

Leave A Comment