Ongerepte natuur met karakter

De Noren houden van hun enorme land en daarom doen ze er alles aan om de natuur zo goed mogelijk te beschermen. Juist door het bereikbaar maken van die natuur wordt zij ook het beste beschermd. Men heeft tal van toeristische routes, goed gemarkeerde wandelpaden en trektochten, bemande en onbemande (schuil)hutten en prachtige uitzichtpunten gecreëerd. Dat is niet alleen goed voor het gemak van de bezoeker maar ook voor de natuur en haar oorspronkelijkheid, met name voor de beschermde planten- en diersoorten. De nationale parken zijn daar een lichtend voorbeeld van. In Fjord-Noorwegen zijn er maar liefst acht en elk park heeft een eigen karakter.

Het park Jotunheimen is een ruig en imposant berglandschap, niet in het minst omdat hier ook de hoogste berg van Noorwegen boven alles uitsteekt. De Galdhøppigen is 2469 meter hoog en op verschillende manieren voor wandelaars bereikbaar. De waarschijnlijk mooiste is het overbruggen van een gletsjer – met een gids – op weg naar de top. De grootste gletsjer van Europa – de Jostedalsbreen – vind je in het gelijknamige park. Het landschap eromheen is gevarieerd, van loofbossen in het laagland tot dramatische bergpieken. Je kunt naar verschillende uitlopers van de gletsjer wandelen – zoals de Briksdalsbreen en de Austedalsbreen –  en kanoën in een van de gletsjermeren.

 

Ronduit indrukwekkend is de ruimte van de het nationaal park Hardangervidda, het grootste hoogland van Noord-Europa. Hier woont een rendierpopulatie van maar liefst 10.000 dieren, maar ook poolvossen en sneeuwuilen. Hier zijn ook talrijke meertjes en bergbeken waar je op bergforellen kunt vissen.
Het nationaal park Dovrefjell-Subdalsfjella is een hooggebergte dat nog steeds zijn oorspronkelijke fauna heeft: poolvossen, veelvraten, steenarenden, giervalken, muskusossen en wilde rendieren. De hoogste berg in dit gebied is de Snøhetta en er zijn wandelingen uitgezet met overnachtingsmogelijkheden.
Tussen de Hardangerfjord en de Sørfjord  ligt op een schiereiland de meest zuidelijke gletsjer: de Folgefonna. Hij is niet de grootste, maar hij heeft wel degelijk invloed op het beeld van dit landschap dat groots en dramatisch is. In het Folgefonna nationaal park heb je vijf rivieren en vele meren in alle soorten kleurschakeringen dankzij het gletsjerwater. Een prachtig park om wandelen, over gletsjers of over bergweiden.

Het nationaal park Hallingskarvet is een van de meest ongerepte berggebieden met zeldzame en beschermde plantensoorten en omvat naast een berggebied en stroomdalen ook een hoogplateau waar bergrendieren, poolvossen, sneeuwhazen en steenarenden leven. In de beboste dalen leven elanden en reeën. Ook in dit park zijn mooie wandelroutes uitgezet.

Reinheimen ligt in het gebied van het Romsdal en is het één na grootste nationaal park en heeft een gevarieerd landschap. Het strekt zich uit van de fjorden over bergweiden, dalen en hoge bergtoppen tot het brede Gudbrandsdal. Ook hier is de oorspronkelijke fauna behouden gebleven met rendieren, veelvraten, steenarenden en sneeuwhoenders. Één van de markante bezienswaardigheden is de Trollveggen, met 1100 meter de hoogste verticale rotsformatie ven Europa.

Een van de oudste en meest gevarieerde landschappen vind je in het nationaal park Breheimen aan het einde van de lange Sognefjord. Het landschap kenmerkt zich hier door weelderige dalen, vruchtbare zomerweiden, dramatische hoogvlaktes, meren en gletsjers. In dit park zijn ook 6000 jaar oude resten van nederzettingen uit de nieuwe steentijd gevonden.

Wie zijn eigen karakter in de parken van Fjord-Noorwegen wil ontdekken, kan bij Noord-Europa specialist Buro Scandinavia terecht. Met de kennis van hun reisspecialisten zijn rondreizen samengesteld die al jaren tot de beste zijn verkozen

Leave A Comment