De Noorse steden

De kust van Fjord-Noorwegen is uniek op de wereld en het zal de bezoeker niet verbazen dat ook de steden uniek zijn. Hun geschiedenis gaat vaak ver terug, naar de bronstijd of zelfs eerder. Ook de ligging bepaalt het karakter van de steden: een beschutte baai, een berghelling een schiereiland of een archipel voor de kust… En altijd zijn ze de toegang naar het schitterende achterland van de fjorden, hooglanden, bergtoppen en gletsjers. Van cultuur naar natuur en weer terug. Je kunt er niet genoeg van krijgen!

De eerste sporen van nederzettingen bij Stavanger dateren van na de laatste ijstijd, maar haar betekenis kreeg de stad vanaf de 12e eeuw als een marktplaats en bisschopsstad. De bouw van de kathedraal van Stavanger was rond 1125 voltooid. Later verloor Stavanger die  religieuze status en ontwikkelde het zich tot een belangrijke haringvissershaven en met de visindustrie werd ook de scheepsbouw belangrijk. Maar als je op een terras van de gezellige Skågenkaien zit, kijk je vooral naar aangemeerde zeilboten uit heel Europa. Achter de kade wacht ‘Gamle Stavanger’, de oude stad, op nieuwsgierige wandelaars. Stavanger is ook het vertrekpunt naar het schitterende achterland. Vanaf hier kun je een boottocht maken naar het startpunt van de wandeling naar de Preikestolen die uitkijkt over één van de mooiste fjorden van Noorwegen, de Lysefjord.

Haugesund ligt strategisch sterk aan de zeestraten Smedasundet en Karmsundet, nog steeds een van de drukste vaarroutes langs de kust. Daarom was het landschap rond de stad van grote betekenis in de Vikingtijd. Harald Schoonhaar, de eerste koning van Noorwegen, had zijn hoofdkwartier in de plaats Avaldsnes, vlakbij Haugesund. In Avaldsnes treed je de indrukwekkende geschiedenis van de Vikingen binnen. Bezoek het Noordvegen Historiesenter en het culturele erfgoed uit de vikingentijd en de middeleeuwen. In Haugesund ga je dan op het terras van één van de vele cafés of restaurants van de Indre kai de vele indrukken van de dag bespreken.

Bergen is misschien niet de grootste Europese stad en toch is er veel over deze sympathieke en internationale stad over te vertellen. De stad werd volgens overlevering gesticht in de 11e eeuw en was tot ver in de 13e eeuw de hoofdstad van Noorwegen. In die periode ontwikkelde Bergen zich ook tot een van de belangrijkste Hanzesteden. Bergen was niet alleen een handelsstad maar was en is ook een cultuurstad. De beroemde componist Edvard Grieg is hier geboren en het zal je niet verbazen dat hier regelmatig concerten worden uitgevoerd. Het uitstekende Filharmonisch Orkest van Bergen is één van de oudste ter wereld. De stad ligt aan de voet van zeven machtige bergen. Één ervan is de Fløien die met een kabelbaan te bereiken is. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad en de eilanden voor de kust. Wandel van de Fløien door de bossen naar beneden en je komt in Bryggen terecht, het mooie, oude middeleeuwse centrum Bryggen dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. En over het laatste gesproken: Bergen heeft ook een andere belangrijke functie. Vanuit hier vertrekken veel vakantiegangers naar andere onvergetelijke indrukken in de grootse natuur.

Ålesund is rond de 17e eeuw gebouwd op drie eilanden die een belangrijke vissershaven omringen. Het is een onverwacht unieke stad met een bijzondere voorgeschiedenis. In 1904 werd de stad, die hoofdzakelijk uit houten huizen bestond, vrijwel geheel verwoest door een grote brand. Van overal kwam hulp om de stad te herbouwen. De Duitse keizer Willem II, een liefhebber van Noorwegen, stuurde schepen met levensmiddelen en bouwmaterialen en ook maar bouwvakkers en architecten. Zij zorgden ervoor dat de stad herbouwd werd in de toen populaire stijl: de Jugendstil. Die oude binnenstad is nog steeds te bewonderen. Velen noemen Ålesund de mooiste stad van Noorwegen. Vanaf hier kun je het vogeleiland Runde bezoeken met zijn papegaaienduikers. Of vaar door de Hørundfjord  en bewonder de indrukwekkende bergen van de Sunnmørsalpene. En verbaas je in het binnenland over de schoonheid van de Geirangerfjord.

Het panorama vanaf de oude stad Molde is oogverblindend. 222 deels sneeuwbedekte bergpieken kijken daar op je neer. De stad en het prachtige uitzicht werden door het internationale toerisme in de 19e eeuw ontdekt. Uit die tijd stamt ook de naam ‘Rozenstad’ vanwege het grote aantal rozenstruiken in de tuinen. Vanaf hier kun je niet alleen pittoreske vissersdorpjes aan de kust bezoeken, je kunt ook de mooiste toeristische route ter wereld richting Kristiansund nemen: de Atlantische Weg die zich langs de spectaculaire kust en over eilandjes slingert. Molde is ook een uitstekend vertrekpunt naar een ander knus stadje aan de kust – Åndalsnes – en het Romsdal met zijn prachtige wandelmogelijkheden. Vanaf Åndalsnes steigt de toeristische route Trollstigen in haarspeldbochten omhoog naar alweer een schitterend uitzicht. Ja, de steden van Fjord-Noorwegen zijn de poorten naar geluk!

Wie ook de steden van Fjord-Noorwegen tijdens zijn vakantie wil bezoeken, kan het beste terecht bij Noord-Europa specialist Buro Scandinavia. Hier adviseren reisspecialisten die Noorwegen op hun duimpje kennen. De rondreizen die zij hebben samengesteld, worden al jaren als de beste beoordeeld.

Leave A Comment