Welkom op de mooiste toeristische routes

Wanneer een Britse krant – in dit geval The Guardian – een autoweg in Noorwegen tot mooiste toeristische route ter wereld uitroept, dan let je toch op. De Britten zijn trots op hun eigen land en delen niet zo snel complimenten uit. Welke route The Guardian zo prijst? Het is de Atlantische Weg (de Noren noemen hem Atlanterhavsveien) in West-Noorwegen aan de fjordenkust. De weg slingert zich langs de ruige kust en overbrugt, met maar liefst acht ingenieuze bruggen, een rij eilanden om dan weer naar de kust terug te keren. Het traject is op zijn minst spectaculair te noemen, niet alleen vanwege de kust en de eilanden: ook de zee en de wind spelen hier een belangrijke rol. De stormen van de Noorse zee kunnen van het water een levend berglandschap maken en golven hoog laten opspuiten tegen eilanden en bruggen. Op andere dagen rimpelt een bries de blauwe gladde zee en kun je uitstappen voor een inspirerende wandeling langs de kust of over één van de eilanden. “Never a dull moment”, zouden ze bij The Guardian zeggen. Welkom bij de toeristische routes van Noorwegen!

De route over Aurlandsfjell – de Aurlandsveien – voert over een hoogland en langs de flanken van een imposante bergrug, de Hallingskarv. Het hoogste punt van de route ligt boven 1300 meter en sneeuwvlekken zijn hier ook zomers geen uitzondering. Je komt schapen met lammeren tegen en met een beetje geluk steekt er een kudde wiilde rendieren over. Op de route heb je mooie vergezichten, maar het klapstuk zijn de uitzichten over de zijarmen van de machtige Sognefjord: de Lærdalsfjord en de Aurlandsfjord met zijn beroemde (en bekroonde) uitkijkpunt Stegastein. Daar kijk je vanaf 600 meter hoogte uit over de fjord. Wie naast de bovenwereld ook de ‘onderwereld’ wil bekijken, neemt de Lærdalstunnel, met 24,5 kilometer de langste tunnel ter wereld en ronduit indrukwekkend. Hij verbindt de gezellige toeristendorpjes Lærdal en Aurland.

Een heel andere ervaring is de route over de Hardangervidda, de grootste hoogvlakte van Noord-Europa, omgeven door hoge bergtoppen en bezaaid met vele meren. Het is een prachtige omgeving om te wandelen, bijvoorbeeld naar de gletsjer Hardangerjøkulen. Hier leeft ook de grootste groep rendieren van Noorwegen, naar schatting 10.000! Aan de westkant van de hoogvlakte, bij Eidfjord, vindt je het Hardangervidda Natuur- en Cultuurmuseum, een unieke ervaring. Niet ver hier vandaan is de imposante Vøringsfossen, een waterval die zich over een lengte van ruim 180 meter omlaag stort. Kom je langs de oevers van de Hardangerfjord, dan is er langs de weg heerlijk fruit van de lokale fruittelers te koop. Niet verkeerd op een warme zomerdag.

Van Åndalsnes naar Geiranger slingert zich één van de mooiste en meest spectaculaire bergwegen van Europa: de Trollstigen. De steile rit naar boven met tal van haarspeldbochten loont, halverwege kom je langs de Stigvossen waterval die over een lengte van xxx mater omlaag stort naar het weelderig begroeide Isterdal. Op de bergpass kun je vanaf een indrukwekkend uitzichtpunt de omgeving bewonderen. Meer dan één bezoeker heeft hier met een dikke brok in zijn keel gestaan: het adembenemende uitzicht naar het dal en de hoog oprijzende bergen rondom laat niemand onberoerd.

 

Wie meer over alle routes wil weten en een inspirerende vakantie langs het mooiste van Noorwegen wil plannen, kan bij Noord-Europa specialist Buro Scandinavia terecht. Hun reisspecialisten weten alles van de routes en van goede accommodaties. De rondreizen  die zij hebben samengesteld, worden al jaren als de beste beoordeeld.

 

Comments
3 Responses to “Welkom op de mooiste toeristische routes”
 1. Avatar Marjan Verkuijl says:

  wij hebben alle 4 de routes gereden, en vonden ze stuk voor stuk prachtig! vooral de Trollstigen maakte indruk…
  overigens is ook de route naar en van de Dalsnibba aan te bevelen!

 2. Avatar Gordon says:

  Marjan, wij gaan dit jaar naar Noorwegen. Kun je mij zeggen tussen welke plaatsen/over welke wegen deze routes lopen?

 3. Avatar nicolle says:

  In de zomer van 2011 maakten wij een schitterende rondreis door zuid en midden noorwegen. Wij hebben toen ook de Trollstigen gereden! Een heel mooi stuk Noorwegen, helaas was het zo mistig dat we steeds maar een klein stuk van de Trollstigen konden zien. De atlanterhavsveien hebben we ook gereden. Die viel ons echter heel erg tegen. Het was niet meer dan dat je op de foto’s ziet, De route van en naar Dalsnibba omhoog/omlaag is inderdaad aan te bevelen. Alhoewel ik zelf niet helemaal relaxed in de auto zat… Wat een hoogte en wat een scherpe bochten en vooral wat een hoop verkeer !!! De Aurlandsveien was ook super mooi en een echte aanrader… maar eigenlijk was alles mooi wat we gezien hebben Daarvoor is dit stukje veeeeeel te kort.

Leave A Comment