Een paradijs voor álle wandelaars

Fjord-Noorwegen is bergachtig en van bergen geniet je nu eenmaal het beste te voet. Wandelaars van elk niveau en van elke leeftijd kunnen hier hun hart ophalen. Er zijn weinig plekken op de wereld die zo afwisselend zijn. De tussen en achter de fjorden liggende berglandschappen, hooglanden en nationale parken bieden voor elk wat wils. De Noren hebben talloze wandelingen uitgezet in de ongerepte natuur, van rustige boswandelingen tot gletsjertochten. En daarvoor hoef je niet altijd een die hard te zijn, in veel gebieden zijn wandelingen die rekening houden met gezinnen en senioren. Maar wie uitdagingen zoekt… die zijn er. En je kunt er maximaal van genieten, de zomerdagen zijn hier lang. Kortom, Noorwegen is een paradijs voor hikers!

Tijdens de ongeveer twee uur wandeling omhoog naar de Preikestolen kun je al aan het begin genieten van veelbelovende uitzichten tussen de bomen. Verder omhoog – na een korte maar pittige klim – kom je langs idyllische bergmeertjes omgeven door lage dennen. Op een warme zomerdag ga je daar graag verkoeling zoeken. Daarna volgt het laatste stuk omhoog en dan sta je op het plateau van de Preikestolen, een enorme granieten rots die honderden meters boven de Lysefjord hangt. De adrenaline komt vanzelf als je over de rand naar beneden tuurt. Het grote cruiseschip beneden lijkt een speelgoedbootje. Je wordt gegrepen door het waanzinnige uitzicht over de Lysefjord die ergens in de heiige verte in het binnenland verdwijnt. Onvergetelijk. Het is nu eenmaal één van de mooiste bergwandelingen ter wereld….

Het Aurlandsdal – uitgesleten door gletsjers – is al sinds de prehistorie de kortste verbinding tussen Oost- en West-Noorwegen. Het is een dramatisch mooi gebied waarin smalle kloven afwisselen met bredere stukken en nederzettingen. Vele paden in het betoverende, weelderig begroeide dal en over de omringende bergen zijn oude handelswegen en veeroutes. Zij kronkelen soms spectaculair langs hellingen en overbruggen hier en daar de extreem snelstromende rivier Aurlandselvi. Adembenemende natuur is niet het enige dat je hier tegenkomt. Tijdens de wandelingen passeer je ook cultureel erfgoed: oude monumentale boerderijen en almhutten die hier ‘støls’ worden genoemd. Sommige dateren nog uit de tijd van vóór de middeleeuwen. Het Aurlandsdal is met recht één van de juwelen van Fjord-Noorwegen.

Skåla is een berg bij het plaatsje Loen in de regio van de Sognefjord en heeft de vorm van een omgekeerde kom – een ‘skål’. Dat klinkt vriendelijk, maar de berg is toch 1843 meter hoog en daagt je uit tot een in alle opzichten adembenemende tocht naar de top waarvoor je gerust een dag mag uittrekken want je begint te wandelen op fjordniveau. Boven aangekomen wordt je inspanning ruimschoots beloond en dat niet alleen vanwege de Skålastarnet, een rotstoren waarin ook overnacht kan worden. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over bergen en fjorden. Hadden we al gezegd dat de Noren een sportief volk zijn? Elk jaar wordt hier vanaf Loen de ‘La Sportiva Skåla 1848 m Uphill’ georganiseerd, een hardloopwedstrijd naar de top. Wie durft mee te doen?

Zelfs de meest ervaren bergwandelaars prijzen Romsdalseggen als een van de tochten met de meest spectaculaire vergezichten van Noorwegen. Tijdens de wandeling kijk je uit over bergtoppen als de Trolltinder en de Romsdalshorn, het Romsdal met de Rauma rivier en aan de monding van de rivier het stadje Åndalsnes dat zichzelf de hoofdstad van de bergtoppen noemt. Naar het oosten kun je Trollveggen met zijn loodrechte bergwanden zien en op heldere dagen kijk je helemaal naar de ‘rozenstad’ Molde en de Noorse Zee in het westen. Er zijn verschillende tochten variërend van makkelijk tot zeer pittig over meerdere toppen. Allemaal hoogtepunten voor echte liefhebbers.

Echte wandelliefhebbers kunnen de vakantie van hun leven boeken bij Noord-Europa specialist Buro Scandinavia. Hun reisspecialisten spreken uit persoonlijke ervaring en hebben alle informatie in huis. De rondreizen die zij hebben samengesteld, worden al jaren als de beste beoordeeld en wie maatwerk wil, wordt ook op zijn wenken bediend.

Leave A Comment