De ‘Ah!’ en ‘Oh!’ van Noorwegen


Een mooie tocht is het Kjerag plateau aan het einde van de Lysefjord. Hier sta je bijna 1000 meter loodrecht boven de fjord en hier vind je ook een beroemde uitdaging – op eigen risico, de Kjeragbolten. Een enorme ronde steen die is blijven steken tussen de rotsen, hét fotomoment voor waaghalzen. Over waaghalzen gesproken: de sprong vanaf het plateau naar de Lysefjord is razend populair bij basejumpers. Maar alleen al het uitzicht over de Lysefjord is machtig. Misschien zie je op een heldere dag in de verte de Preikestolen, een andere attractieve tocht. De Preikestolen is een enorme granieten rots die 600 meter boven de Lysefjord hangt en één van de grootste toeristenattracties van Noorwegen. Fjord-Noorwegen: dat is de ‘Ah!’ van adrenaline en de ‘Oh!’ van outdoor.

Het kan heel goed zijn dat je tijdens zo’n klim omhoog vlot gepasseerd wordt door druk met elkaar pratende Noren die omhoog lopen alsof het een plat stuk is. Het is een sportief volk, hier gebruikt men elk vrij moment om actief van het buitenleven te genieten. In de bergen en op het water. Bijna elke Noor heeft wel ergens een tweede huis, een ‘hytter’: dat kan een piepklein huisje zijn van het formaat van een trekkershut maar ook een luxe bungalow, het is maar wat je ervoor over hebt. Voorwaarde: het moet midden in de natuur staan, en daarvan heb je in Noorwegen gelukkig méér dan voldoende.

Wandelen is mooi, maar soms wil je ook iets anders, bijvoorbeeld mountainbiken. In Noorwegen zijn tal van mountainbikeroutes uitgezet, van makkelijk tot heel pittig, sommige zijn bijna 190 kilometer lang. Maar dan heb je ook wat: alleen natuur, zuivere berglucht, geen geluid van een snelweg in de verte en uitzichten om van te smullen. Een leuke combinatie is een rit met de Flåmbana, één van de steilste treintrajecten ter wereld, in combinatie met mountainbiken. De trein start in een uithoek van de Aurlandfjord en rijdt omhoog door ingenieuze tunnels, langs steile bergwanden met imposante watervallen, en biedt een uitzicht op sneeuwbedekte toppen en boerderijtjes die zich aan de steile hellingen vastklampen. De trein eindigt op het hooggelegen station Myrdal dat op het traject Oslo-Bergen ligt en keert dan weer terug. Ongeveer halverwege de terugreis kun je uitstappen en verder omlaag mountainbiken. Best of both worlds!
Wie de adrenaline nog verder wil oppompen, kan op het water verder. Denk aan een opwindende fjord-safari met een krachtige Rib-boot. Daarbij is het niet uitgesloten dat je dolfijnen en zeehonden tegenkomt en er zijn gelukkigen die een zeearend over het water hebben zien scheren. Een andere opwindende groepsbelevenis is wildwater raften op één van de vele rivieren wat naast de ontspannende inspanning ook prachtige natuurbeelden oplevert. Iets rustiger is kanoën op het stille water van een fjord en vol ontzag omhoog kijken naar de machtige rotswanden. Of aanleggen op een beboste landtong en in alle rust picknicken… Natuurlijk zijn er ook prachtige meren om te kanoën en wie het spectaculair wil, kan kanoën op een gletsjermeer. Op het Styggevatnet bijvoorbeeld, waar je kunt pedellen tussen ijsbergen tot aan de voet van de machtige Jostedalsgletsjer.

 

Voor een actieve vakantie in Noorwegen kun je bij Noord-Europa specialist Buro Scandinavia terecht. Hun reisspecialisten weten uit eigen ervaring waar je je favoriete outdoor activiteiten het beste kunt combineren. De rondreizen die zij hebben samengesteld, worden al jaren als de beste beoordeeld.

 

Leave A Comment