Uitbarsting Hekla vulkaan IJsland blijft uit

Hekla

De kans dat de Hekla vulkaan uit gaat barsten wordt aanmerkelijk kleiner, de druk onder de Hekla neemt namelijk af. Een uitbarsting op zeer korte termijn is nog uiterst onzeker. Er wordt in ieder geval nauwlettend gemonitored.
Sinds 1970 is de Hekla ongeveer elke 10 jaar uitgebarsten. Sind 1100 zijn er minstens 15 grote uitbarstingen geweest, en vele tientallen kleinere. De rusttijden varieren van 10 tot 121 jaar..

De vulkaan start altijd explosief en een uitbarsting van de Hekla vulkaan zou kunnen bestaan uit een explosieve fase van enkele uren, gevolgd door een lava-uitstroom van meerdere weken. De laatste uitbarsting in februari 2000 duurde 12 dagen.

De vulkaan ligt relatief ver van doorgaande routes en een eventuele uitbarsting zal nauwelijks van invloed zijn op het toeristenverkeer. Er wordt wel geadviseerd de Hekla op dit moment NIET te beklimmen.

Comments
4 Responses to “Uitbarsting Hekla vulkaan IJsland blijft uit”
 1. Avatar wilma says:

  Hoe is het reisadvies op dit moment en voor volgende week voor Ijsland ivm de uitbraak van de Katla? Is de rondweg begaanbaar? Of moet ik mijn reis gaan annuleren?

 2. Avatar Theo says:

  Wilma, er zijn diverse websites die daarover informatie geven. De ringweg is afgesloten ten westen van VIk omdat de brug over de Mulakvisl is weggespoeld. Het kan nog een paar weken duren voordat alles is hersteld. Dus alleen met een stevig 4×4 auto is het mogelijk een weg binnendoor te nemen. Zo niet, kun je dus niet rond rijden voorlopig.

 3. Avatar Buro Scandinavia says:

  Er is momenteel geen reden tot ongerustheid met betrekking tot een eventuele vulkaanuitbarsting. Maar de ringweg nr. 1 is wel afgesloten tussen Vik en Kirkjubaejarklaustur. Zoals Theo al zegt, kan men een geboekte rondreis met een 4×4 middels een omweg gewoon maken. De klanten die geen 4×4 bij hun rondreis hebben geboekt gaan wij informeren en een eventuele upgrade naar een 4×4 aanraden. 

 4. Avatar Stefaan says:

  Nothing to worry about. Noodbrug was klaar op 5 dagen. Intussen hadden de IJslanders gezorgd voor een noodoplossing, auto op vrachtwagen, door de rivier, wijzelf op een bus. Schitterend gewoon. Wij hebben gewoon een onvergetelijke reis gehad,

Leave A Comment