IJsland Hekla vulkaan lijkt uit te willen barsten

Hekla vulkaan IJsland (Archief foto)

REYKJAVIK – Een van de meest actieve vulkanen van IJsland lijkt uit te kunnen barsten, gebaseerd op magma bewegingen in de Hekla vulkaan. Dit zeggen de IJslandse experts woensdag 6 juli. De bewegingen rond de vulkaan Hekla zijn de afgelopen dagen ongewoon. De Hekla is voor het laatst in het jaar 2000 uitgebarsten en de afgelopen 50 jaar gebeurd het ongeveer één keer per decennium.

De experts zeggen dat de vulkaan de neiging heeft om “zowel as als lava te produceren in de eerste seconden van een uitbarsting.” Lava uitbarstingen zijn veel minder storend voor het vliegverkeer. Bij een mogelijke uitbarsting van deze aard is het onwaarschijnlijk dat het enig effect op vluchten in Europa zal hebben, maar natuurlijk is dit afhankelijk van de grootte van de uitbarsting en dat is iets dat onmogelijk te voorspellen is.

Hekla geeft niet veel om tijdige waarschuwingen. In 2000 begon het gerommel anderhalf uur voor het uitbreken van het magma. In 1970 was de waarschuwing slechts 25 minuten van te voren.

Bron: AFP

Leave A Comment