Highlights: Muskusos

Muskusos

Muskusos

Wilde dieren zijn dichterbij dan u denkt. In Noorwegen leeft de muskusos, een van de weinige plekken ter wereld waar hij in het wild te zien is. De naam danken ze aan de muskusachtige geur die ze afscheiden. Geïmporteerd vanuit Groenland in de jaren 40 gedijt deze populatie prima in het Dovrefjell National Park. Er is zelfs een aantal dieren de grens met Zweden overgestoken en hebben een eigen populatie daar gevormd.

Een indrukwekkend dier is het zeker. Een mannetje kan wel 400 kilo worden en ze hebben een grote massieve kop waar ze harde kopstoten mee kunnen maken naar andere mannetjes. Met een snelheid van ca. 40 km per uur rennen ze op elkaar af en stoten zo’n 10 tot 20 keer met de koppen tegen elkaar. Dus mocht u harde knallen horen, kan het zijn dat u in de buurt bent van muskusossen, want de stoten zijn tot wel 2 km in de omtrek te horen! Agressief naar mensen zijn ze niet, maar het blijven wilde dieren en een afstand van minimaal 200 m moet aangehouden worden. Zeker als er jongen bij zijn.

In het Dovrefjell National Park zijn diverse wandelsafari’s te reserveren om deze machtige dieren te bewonderen. De wandelsafari’s worden van half juni tot eind augustus georganiseerd en duren ca. 6 uur. Tijdens een safari is de kans erg groot dat u de muskusos zult zien, maar ook andere dieren kunnen uw pad kruisen, zoals bv de poolvos. Vanuit Oppdal zijn er goede mogelijkheden om met een gids een safari te doen. U betaalt ca. NOK 310 voor volwassenen en NOK 210 voor kinderen t/m 14 jaar. Buro Scandinavia heeft appartementen in Vangslia Fjelltun en bij een weekverblijf ontvangt u zelfs 40% korting op de muskusossafari.

Leave A Comment