Uitbarsting vulkaan IJsland overschat

Bardarbunga

Bardarbunga

Verschillende media claimen dat de IJslandse vulkaan ‘Bardarbunga’ op uitbarsten staat, die wellicht meer schade aan zal brengen dan de Eyjafjallajokull vorig jaar deed. Dit wordt echter sterk tegengesproken door wetenschappers.

De toename van seismische activiteiten rond de vulkaan en een daarbij mogelijke eruptie is door de media sterk overdreven. Het feit is dat er heel vaak het risico is op een vulkaanuitbarsting in IJsland en toeristen die IJsland aandoen zullen het vaak niet eens merken als er op hetzelfde moment een eruptie plaatsvindt.

De mogelijkheid van een uitbarsting is aanwezig in de komende maanden, weken, zelfs dagen; maar daar is niets abnormaals aan en niets wijst er op dat dit de luchtvaart weer zal ontregelen als dat het vorig jaar deed.

Dus is het veilig om IJsland te bezoeken? Ja, absoluut. In de laatste 5-6 decennia is het ook veilig geweest IJsland te bezoeken ondanks het aantal uitbarstingen en nu is het niet anders. Vulkaanuitbarstingen op IJsland is zelfs een reden voor toeristen om het eiland te bezoeken. De IJslanders doen er alles aan om problemen en schade te voorkomen en hebben goede systemen om te monitoren, dus toeristen hebben niets te vrezen in IJsland.

Leave A Comment