Hoe ontstaat het Noorderlicht?

Noorderlicht Lapland

Noorderlicht Lapland

Het Noorderlicht, oftewel ‘aurora borealis’, zijn schitterende groene en rode lichten die je maar op enkele plekken in de wereld kan zien, waaronder Lapland. Het noorderlicht hangt samen met een hoge zonneactiviteit. Op de zon komen zogenaamde zonnevlammen voor. Hierbij komt meer energie vrij dan bij miljarden kernbommen tegelijk. Door de explosie worden geladen deeltjes de ruimte ingeschoten die de aarde kunnen bereiken. Als de geladen deeltjes in het magnetisch veld van de aarde terechtkomen, worden ze automatisch in de richting van de polen getrokken die vervolgens het noorderlicht doen ontstaan.


Comments
5 Responses to “Hoe ontstaat het Noorderlicht?”
 1. Avatar Jasper says:

  Ik heb het Noorderlicht een paar keer mogen aanschouwen en het is werkelijk heel bijzonder. Elke keer is het weer anders in vorm en kleur. Mooie filmpjes. Prima blog en website heeft Buro Scandinavia.

 2. Avatar ... says:

  hallo mensen die een werkstuk van pzk hebben, suc6! ;;o

 3. Avatar anoniem says:

  dit is supergaaf!!!:-)

 4. Avatar M v.d. G says:

  ik vind het erg intteresaant, maar je zou ook wat kunnen vertellen over de noorpool en de zuidpool. maak de website dus wat uitgebreider plz.

 5. Avatar M v.d. G says:

  sorry, ik bedoelde interesant. maar wat er staat is erg interresant en de plaatjes zijn echt mooi.

Leave A Comment