Mooiste route ter wereld: Arctisch Scandinavië on ice

Mount Abisko

Mount Abisko

Je hoeft geen skiër of langlaufer te zijn om de besneeuwde wildernis van Arctisch Scandinavië te verkennen, je hebt alleen winterbanden nodig om de rendieren te ontwijken.

Begin mei zijn de daglichturen lang in Zweeds Lapland en het landschap is gehuld in sneeuw.
In de stad Kiruna, beroemd om zijn Ice Hotel, is een bescheiden luchthaven en een ruim aanbod aan huurauto’s. Via de route in noord-westelijke richting langs de E10 rijd je langzaam door valleien en bergketens en waar je uiteindelijk de fjorden van Noorwegen bereikt. De snelweg loopt meer dan 50 kilometer langs de oevers van het bevroren meer ‘Torne’, een massief lichaam van water dat de gehele winter in stilte wacht om te ontdooien. De bewoners aan de randen van het meer boren hier gaatjes in het ijs om te vissen

Abisko Nationaal Park bezit een smalle strook aan het meer en het Abisko Mountain Station biedt onderdak voor excursies dieper in de wildernis. In de winter is dit de meest betrouwbare plaats in Europa om het noorderlicht te bekijken.

Een lunch stop bij Abisko biedt een prachtig uitzicht vanuit het restaurant, of korte wandelingen langs paden sneeuw.

Het ski-resort dorp Riksgränsen is de laatste gelegenheid voor eten en brandstof voordat je Zweden verlaat.

Zodra je de grens met Noorwegen passeert, daalt de weg naar zeeniveau met uitzicht op de ruige fjorden omgeven door met sneeuw bedekte bergen. Dit ervaar je zelfs zonder het verlaten van de bestuurdersstoel…

Leave A Comment