Dublin uitgeroepen tot Unesco Stad van de Literatuur

Dublin uitgeroepen tot Unesco Stad van de Literatuur

Dublin uitgeroepen tot Unesco Stad van de Literatuur

Het gras is nu net even groener in Dublin, de stad is namelijk uitgeroepen tot Unesco stad van de literatuur. George Bernard Shaw, William Butler Yeats, Seamus Heaney & Samuell Beckett. Dublin is de trotse thuishaven van vier Nobelprijs literatuur prijswinnaars. En de stad mag zich sinds gidsteren officieel Unesco Stad van de Literatuur noemen. Slechts 4 andere steden ter wereld hebben de bijzondere eer om deze titel te dragen.

De literaire traditie van Dublin dateert al uit de Middeleeuwen toen Ierse monniken boeken op bijzondere wijze verlichtte. Het best bewaarde voorbeeld hiervan is, ’the Book of Kells’ daterend uit 800 na Christus, dat vandaag de dag te bewonderen is in het Trinity College.

Dublin is trots op haar literaire erfgoed en de stad is vol literaire monumenten; Van Chester Beatty Library, de James Joyce Tower tot het Dublin Writers Museum. Maar ook literaire grootheden als Oscar Wilde, Jonathan Swift, en Bram Stoker mogen zich tot Dublin’s beroemde inwoners rekenen. Liefhebbers van James Joyce ‘s Ulysses komen bovendien ieder jaar samen op 16 juni tijdens Bloomsday, waarop het leven van de Ierse schrijver wordt herdacht en scènes uit het boek worden nagespeeld.

Leave A Comment