Stockholm klaar voor huwelijk

Prinses Victoria

Prinses Victoria

Komend weekend is Stockholm het decor voor het sprookjeshuwelijk van de Zweedse prinses Victoria en haar verloofde Daniel Westling. Het paar treedt in het huwelijk in de Grote Kerk in het hart van de Gamla Stan (Oude Stad), op een steenworp afstand van het Koninklijk Paleis. Er worden veel belangstellenden verwacht in dit prachtige middeleeuwse stadsdeel.

De gastenlijst voor het huwelijk is indrukwekkend te noemen. Zelfs het engelse koningshuis, dat erom bekend staat vaak alleen kroonprins Charles te sturen, komt met een hele delegatie. Nederland stuurt koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maxima, prins Constantijn en prinses Laurentien en prins Friso en prinses Mabel. De kleine prinses Amalia, petekind van Victoria, heeft een bijzondere rol als bruidsmeisje.

Victoria ontmoette Daniel in 2002, toen hij haar personal trainer werd. De Zweedse koning Carl Gustav stond niet te juichen toen Victoria zich met Daniel wilde verloven. Hij is een burgerjongen uit een gewone familie, hoewel sommigen beweren dat hij wel adellijke roots heeft. Victoria zette echter door en is vastbesloten de huwelijksdag op haar eigen manier in te vullen. Zo wil ze dat haar vader haar weggeeft en samen met haar naar het altaar loopt. Voor veel Zweden gaat dit tegen de Zweedse liberale traditie in dat man en vrouw gelijkwaardig samen de kerk binnenlopen bij hun huwelijk.

Toch is kroonprinses Victoria in Zweden zeer geliefd. Ze wordt geroemd om haar harde werken en ook buiten Zweden heeft ze veel fans. Onder Duitse vrouwen is ze de populairste Europese royal, onze eigen Máxima staat daar op een tweede plaats.

Voor degenen die erover denken een last minute naar Stockholm te boeken: hoewel de huwelijkskoorts alom heerst, zijn er nog hotelkamers te krijgen. Een unieke kans om in het prachtige historische Stockholm bij een gebeurtenis als deze aanwezig te zijn!

Leave A Comment