Kylesku Bridge, Rhiconich, North Coast 500

Drie onvergetelijke roadtrips in Schotland

Geplaatst door Rick Schaak op donderdag 08 juli 2021

Het ruige landschap, de rustige wegen en knusse overnachtingsadressen maken van Schotland een moeilijk te overtreffen bestemming voor de mooiste autoroutes. Drie inspirerende routes die verleiden om direct die kant op te reizen.

Northcoast 500

The Northcoast 500 wordt ‘the ultimate roadtrip’ en ‘Schotlands antwoord op de Route 66’ genoemd, dat belooft wat! En terecht: de mooie autoroute maakt de superlatieven waar. First things first: deze route heet zo, omdat de totale rondrit 500 mijl (iets meer dan 750 kilometer) lang is. Hij start officieel in Inverness, het belangrijkste stadje in de Schotse Hooglanden, maar omdat het een rondrit is, kan je net zo gemakkelijk zelf een ander begin- en eindpunt kiezen. Een paar hoogtepunten langs deze route in Schotland zijn:

- Kastelen en landhuizen zoals Dunrobin Castle van Lord Strathnaver: het kasteel is al meer dan zevenhonderd jaar in handen van dezelfde familie en is het meest noordelijke van de grote huizen in Schotland en de grootste in de noordelijke Highlands. Het heeft maar liefst 189 kamers!
- Prachtige baaien, kliffen en stranden: als je afbeeldingen zoekt van bijvoorbeeld Achmelvich Bay moet je jezelf bijna bedwingen om niet direct je fototoestel te pakken en in de auto te springen.
- Bekijk hoe whisky wordt gemaakt (en ervan proeven natuurlijk) bij Glenmorangie Distillery.

Je zou in vijf dagen de mooie autoroute kunnen doen, maar trek er liever zeven tot veertien dagen voor uit. Ga je echt voor slow travel, neem dan lekker nog langer de tijd: er zijn langs de Schotse autoroute zoveel kleine detours te maken en activiteiten om te doen dat je je niet snel verveelt!

Bezoek Dunrobin Castle wat je langs komt tijdens de Northcoast 500

Argyll Coastal Route

Is de volle 500 mijl van de Northcoast 500 je een beetje te enthousiast, kies dan voor de Argyll Coastal Route (129 mijl/208 kilometer), langs een paar van de mooiste delen van de westkust en een stukje landinwaarts, naar de Ben Nevis, de hoogste bergtop van het Verenigd Koninkrijk. Voor natuurliefhebbers die niet willen kiezen tussen sea or summit. Startpunt van deze autoroute is Loch Lomond, waar je meteen met je neus in de boter valt wat betreft prachtige uitzichten. Onderweg doe je je tegoed aan schaal- en schelpdieren die volop langs deze kust bij restaurants op de kaart staan, maak je wandelingen door ruige natuur en geniet je van een boottocht of een kasteelbezoek, zoals Castle Stalker. De reis Callum brengt je langs een deel van mooie Argyll Coastal autoroute en onderweg verblijf je in kleinschalige en rustig gelegen lodges.

Loch Lomond is het startpunt van de Argyll Coastal Route

Perthshire Tourist Route

De kortste autoroute in dit rijtje, maar een juweeltje: de Perthshire Tourist Route van 43 mijl (69 kilometer). Deze mooie autoroute in Schotland begint net ten noorden van Dunblane, eindigt in Ballinluig en gaat door bossen en spectaculaire highlands in het hart van Schotland. Je komt langs het beroemdste hotel van Schotland (Gleneagle), whisky distilleerderij Famous Grouse en Drummond Castle met zijn mooie tuinen. Natuurlijk kan je langs de autoroute de prachtige natuur in. Neem wandelschoenen mee, huur een mountainbike, maak een Highland Safari of klim (met een goede voorbereiding) naar de top van één van de Munroes, een bekende bergrange in Schotland. Combineer deze route met het ruige berglandschap van het Cairngorms National Park en een boottocht op het Loch Lomond tijdens de autorondreis Graeme.

Highland Safari, Aberfeldy, Schotse Hooglanden

Ontdek deze bestemming

Met de hond
Met de kinderen
Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Callum

13- of 14-daagse autorondreis langs vakantiewoningen

Schotland

Verblijf op kleinschalige parken met unieke ligging

Met z'n tweeën
8.3
Korte Vakantie

Slapen in een Schots Kasteel

5- of 6-daagse autovakantie met verblijf in hotel

Noord-Schotland, Pitlochry

Sfeervol kasteelhotel in het hart van de Hooglanden

Met z'n tweeën
8.0
Autorondreis

William Wallace

19-daagse autorondreis langs hotels

Schotland

De ultieme rondreis door adembenemend Schotland

Met z'n tweeën
8.2
Autorondreis

Kirsty B&B

15-daagse autorondreis langs B&B’s

Schotland

Complete rondreis door het ruige Schotland

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je vakantie bij Buro Scanbrit